Да спиш на гол дюшек направо върху циментовия под за минимум 200 евро на месец. За много източноевропейски надничари в Германия това е ужасяващата действителност, пише в обширен репортаж от Берлин вестник „Тагесшпигел“

Едно спално място с дюшек на пода в някоя мизерна стая или мазе на Берлин струва минимум 200 евро. На пристигащите от Балканите кандидати за работа в Германия това е добре известно. Предполага се, че в Берлин има около 75 сгради, в които пребивават мигрантите от България, Румъния и Македония - почти винаги нелегално.

Ужасяваща мизерия
В обширен репортаж от берлинския квартал Нойкьолн вестник „Тагесшпигел" хвърля поглед към една от тези мизерни дупки на ужасяваща мизерия, в които живеят хора от Източна Европа. В конкретния случай става дума за сграда, в която преди се е помещавала администрацията на една застрахователна компания. Тя обаче отдавна се е изнесла, а на нейно място се е настанила нищетата.
Огромните помещения, служили едно време за офиси, сега са криво-ляво преградени с шперплат, на места са прокарани нелегални тръби за вода и кабели за ток, навсякъде има следи от плъхове, а по голия стоманобетонен под на помещенията са разположени дървени рамки с матраци за спане. В един ъгъл има малка готварска ниша.
Пет години след отварянето на германския трудов пазар над половин милион българи и румънци са намерили работа в Германия – т.е. значително повече от онези 150 000 мигранти, които са взимали социални помощи от германската държава, сочат данните на Федералната агенция по труда.
Като граждани на ЕС българите от 2014 г. насам имат право да живеят за по шест месеца в друга европейска страна – например в Германия. Трайно обаче те могат да останат само ако имат работа или конкретно обещание за работно място, пояснява изданието.
„Без значение дали са българи, румънци, унгарци или граждани на бивша Югославия – за много роми демократичните промени донесоха не свобода, а мизерия", констатира по-нататък „Тагесшпигел".

Как се печели от мизерията на другите
Мнозина от онези, които загубиха възможност за препитание в родината си, опитват късмета си в Германия, макар и понякога да стават обект на трудова експлоатация и дори изнудване. В репортажа на „Тагесшпигел" се казва, че „бизнесът, печелещ от мизерията, се развива добре в почти всички големи германски градове – в някои случаи в продължение на години.
От сградата в Нойкьолн, която официално се води собственост на инвеститор от Сърбия, той изкарва по 250 евро от всеки матрак за спане. При 23-ма обитатели в момента това прави месечна печалба от 5 750 евро, а като се приспаднат парите за ток, вода, битови отпадъци и материални разходи, му остават чисти към 4 500 евро на месец. Става дума за пари в брой, върху които не се плаща никакъв данък. Знае се, че собственикът притежава и други сгради в Берлин – неговата строителна фирма работи на някои реномирани обекти, пояснява "Тагесшпигел".

Под 8 евро на час, но доволни
Мизерстващите източноевропейци обаче работят за жълти стотинки по строежи или като чистачи на фирми. Настанените в Нойкьолнската развалина взимат по 7 до максимум 8 евро на час, докато задължителната минимална надница в Германия възлиза на 9,35 евро/час, а за общите строителни работници тя е дори 12,55 евро на час. Въпреки това източноевропейците са доволни и не желаят да загубят работата си. В родните им страни ги чака много по-голяма бедност.
От Дойче веле, заглавието е на 24rodopi.com
На снимката: Работници от Източна Европа, настанени в общежитие близо до летище Веце, Северен Рейн-Вестфалия. Както вече 24rodopi.com писа, тук живеят и много гурбетчии от Кърджали и Момчилград
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/9/20 11:13

    8 Евро на час е по-добре,хората берат круши за 6 Евро на час в Белгия.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/9/20 12:13

    Статията от коя година е? В момента минималната ставка е €9.35 на час (€1584 за месец) с предложение да се увеличи на €10.45. За сбор от заплати до €9.408 на година 0 % удръжки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен20/9/20 09:45

      При пазара на черно, тези ставки не важат.

      Изтриване
  3. А “господата” “бизнесмени” в България колко дават на час???
    По-добре бели роби там, отколкото мизерници в родината си!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен19/9/20 13:20

    Тогава кво търсят там в България минималната заплата е 560 лв.

    ОтговорИзтриване
  5. Крадлив СУДЖУУУУК19/9/20 14:00

    По добре Робство в Авропата отколкото българско робство в крадливата,корумпираната България..а какво ще кажат по въпроса корумпираните ни управници

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен19/9/20 14:02

    „Мизерните“ 8 евро на час си е заплата от 2000 лева на месец или 12 600 турски лири. Колко души в Кържалийско получават такива пари?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен19/9/20 14:55

    Ми колко да взимат без квалификация и без да знаят немски? То работници се търсят, ама повече от половината обяви са със задължително условие за владеене на език и квалификация. Ако нямаш такива знания попадаш обикновено в турска фирма, а там нещата не са за коментиране. Не познавам човек, които да работи в такава фирма и всичко да му е изрядно. Или ги осигуряват на минимална ставка, или работят с удължено работно време и това не им се плаща, или им осигуряват уж квартира, ама плащат за нея безумно висок наем за мизерните условия, или ги регистрират на 4 часа, а работят 8-10... На мен ми казваха, че съм луд да давам пари за курсове и 12 месеца да уча немски в Кърджали, да си легализирам дипломите и професионалната квалификация, ама сега „тарикатите“ работят за 10 евро на час като общи работници, а аз съм на 24 евро и по професията. Някои от нашенците се усетиха и започнаха да посещават курсове за език в Германия, ама трябваше да научат това по трудния начин. Най-много проблеми имаха след началото на корона кризата, защото ги осигуряваха на едни пари, а им доплащаха на ръка други. Ама доплащането от държавата е върху официалните доходи и много си тръгнаха към България, защото не можеха да си плащат разходите и квартирите. Изобщо, дали си в България или Германия, трябва да знаеш език за да те приемат сериозно. В противен случай трудно ще излезеш извън табелата на Кърджалийска област или ще работиш в Германия за турска фирма. От доста години съм в Германия и от година на година пристигат все по незнаещи език и все с големи очаквания за пари. Ясно е, че идват тук от нужда, ама стават лесна жертва на недобросъвестни предприемачи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен20/9/20 23:01

      Yako se izhvırli naistina 😃
      Az ot 7 godini sım v Germani9.
      S 2 visshi obrazovani9.
      Izkarah kursove po nemski.
      Imam nivo B2 i pak sım bez rabota.
      S apostil sım i na dvete diplomi,obache iskat priznavane ot Germani9,a tova priznavane kıde i kak se pravi NE KAZVAT.
      Vseki podhvırl9 topkata na drugi9 i me vırt9t v zatvoren krıg ot dve godini nasam.

      Изтриване
  8. Анонимен19/9/20 14:56

    Светът е отворен. Всеки да ходи където иска. Ние си оставаме тук.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен19/9/20 21:13

    Ostanete si u Doma v BG i iskayte poveche ot Boyko.
    Da ne zabravyate za po dobri usloviq ...
    A pri Erdogan za kolko na chas rabotyat znaesh li ?
    Eee vinagi EVROPATA vinovna.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен20/9/20 13:09

    JALKO. KATO NYAMAT PROFESIONANO ZAVIRSHENO OBRAZOVANIE. TOVA E NORMALNO ZAPLASTANE.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.