Млад, работещ в Западна Европа, натрупал евро. Човек с висок образователен ценз, уплашен от „лирата и Ердоган“.

Това са двата профила на купувача на имоти, готов да инвестира в голямо жилище, изградено с качество и архитектурен лукс. Стандартът`2020 в годината на икономическа и здравна пандемия.

С 60 на сто ръст на сделките с имоти отчитат от строителния бранш в Кърджали, градът в челото по строителство в страната. Увеличението на договорите за покупко-продажба е през декември. Ръстът пък е спрямо предходните „мъртви месеци“ октомври и ноември. 

„Очакваме много сделки в края на годината и началото на следващата. В момента се прибират хората от Западна Европа, а летните месеци и последният на годината са най-силните. Имаме десетки запитвания към момента. Точен анализ обаче може да бъде направен след януари догодина“, коментираха за 24rodopi.com водещи строителни предприемачи в града край Арда. Отчитат 2020-та като неособено силна спрямо продажбите на жилища, ново строителство. Това, разбира се, се отдава на пандемията и последствията от нея. Очаква се обаче пазарът да се стабилизира дори още в средата на следващата година.

Около и над 500 евро се търгува квадратният метър жилищна площ в центъра на Кърджали. С около 150 евро по-ниски са цените в най-големия квартал и с най-много обекти в строеж в града-„Възрожденци“.

Основни купувачи са гурбетчии в страни от Западна Европа. Някои вече и с повече от едно жилище. Това, което се търси-голяма квадратура, гледка, качествено изпълнение. 

Обезценяването на турската лира пък отдръпна от пазара изселници в Турция. От друга страна, именно несигурността на валутата в южната ни съседка пък привлече друга част от нашите сънародници, заживели в Турция. „Наблюдаваме един интересен факт. Не много, но все пак имаме клиенти, които са уплашени от спада на турска лира, както и от политиката на Ердоган. Говорим за добре образовани хора, които просто искат да живеят в едни по-предвидими условия, както те самите казват. Дори заявяват, че е по-добре да се завърнат в България“, посочват брокери и строителни предприемачи.

Младият търси жилище, условието: Простор, гледка, качество, топ локация… - четете тук

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

15 comments so far,Add yours

  1. нали в турция беше рай нали взимаха по 1200 лв пенси всеки има по три етажни кщи ако искат дасе върнат но тука никой неги иска,трява да отпадне двойното гражданство

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен18/12/20 15:19

      А бе кои си ти палячо гледаи си работала.

      Изтриване
    2. Анонимен18/12/20 16:38

      Koi vi kaza ce nikoi ne gi iska

      Изтриване
  2. Анонимен18/12/20 08:56

    Да се завърнат в България, като им огладнее г..за пак ще се върнат обратно в Туркиуе и Германия.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/12/20 09:25

    DDa be da idvat turtsite ha ha ha me4ti na stroitelnite firmi da si probutat stroeneto ve4e nqma klienti buma mina odavna. a tiq deto sa na zapad gledat tam da si kupqt.....umrq ve4e konq!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/12/20 09:32

    За гурбетчиите угодия няма все да уплашени все те си търсят правата в центъра на вселената са ти и техните права

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен18/12/20 10:21

    Ах тези забегнали уплашени хорица, направили пари и пак уплашени, от това, че не са се интегрирали ще се завърнат в запустялата териротия пренаселена предимно с жилища.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен18/12/20 11:38

    Аман от тези изселници

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен18/12/20 12:48

    Това е тънка реклама на строителни предприемачи. Гурбетчии инвестирайте в страната, която работите,а именно в Западна Европа и Скандинавия. Нека децата ви растат и учат там в нормални държави. Иначе ще загубят младостта си в Кърджали, точно като вас. Тук те ще станат наркомани и проститутки. Тука е царството на мафията и олигархията. Изселниците,нека си възстановят къщите по селата,за какво са им апартаменти? В България от 30 години е под контрол на мафията.
    Нищо не се е променило.Сега този коментар ще бъде цензуриран от Родопи. Нали тях ги хранят строителните предприемачи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен18/12/20 23:32

      Това е истината, много пранвилно сте се изкали браво поздравявам ВИ буден и реалистичен"сте.

      Изтриване
  8. Анонимен18/12/20 12:59

    Elate kupuvayte i rabotete tuk za 600 lv,ili 300 leva pensiya,budali,shte gi vzemat i shte stoyat prazni

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен18/12/20 15:24

    Абе вие луди ли сте? Пълни глупости сте написали...Половин Кърджали е празен, размърдайте се и направете едно видео нощем по улиците, пък тогава пишете... На очите ли да вярвам на писането ли.. гьоре гьоре лъжете...

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен18/12/20 18:06

    Пусни ми коментара ако ти стиска де...
    Или те е страх че Бахрито ще те остави гладен! Мухльовци кърджалийски. Платени псевдо журналисти. Треперят ли ти гащите псе гладно?

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен19/12/20 03:32

    Macır Aganız:Veçe e reşeno. Şte zakupuvame tsyaloto Kırdjaliysko. Da mu mislyat...

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен19/12/20 13:13

    bravo, prekrasna investicia za 6 miliona migranti ot Turkiye...vmesto na tr.camping v palatki...v kvartala na operata Orfey ;-)))

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.