Преяждането, празниците, празничните трапези и непремисленото тъпчене... Връзката на Ковид-19 с неправилното хранене и увеличаване на риска на заразяване, твърди специалистът по здравословно хранене
Човек с душа и
сърце за проблемите на хората.
Родена в полите
на Родопите. Закърмена със свободния дух на Станимака.
Още като дете
поет и мечтател, което свързва съдбата си с това, да помага на хората.
И става лекар. Нейната
прабаба е била прочут народен лечител в Асеновград.
Майка и е
медицинска сестра. Ето защо лекарската професия приема като призвание.
Посвещава
професионалния си път на търсене и помощ към хората.
Когато преди три
години създава програмата за умно отслабване Smart Diet приема като мисия
помощта, която оказва на хората да отслабнат и да бъдат здрави и щастливи.
Стотици са
хората, получили нейната помощ.
Стотици са
успешните истории на Smart Diet.
Усмивката на
лицата на хората, щастието, което звучи от думите им на благодарност към д-р
Господинова са нейната най- голяма награда.
-Д-р Господинова, в навечерието сме на най-светлия християнски празник – Рождество Христово. Всички сме уморени от лоши новини и с нетърпение очакваме Коледа и Новата Година. Но празниците са пряко свързани с богатите софри, седенето на маса по цяла нощ и задължителното преяждане . Какво ще посъветвате нашите читатели? Как да определим мярката при хапване? Какво и колко?
–
Хубаво е да си поговорим за преяждането. Все повече и все по-често хората са
склонни да преяждат.Преяждането се дължи на поемане на голямо количество храна
за кратко време, дори когато човек не е гладен. Емоционално напрежение и стрес
обикновено играят роля и могат да задействат епизод на преяждане. Преяждането
се характеризира с повтарящи се епизоди на неконтролируем прием на много големи
количества храна за кратък период от време. Тези епизоди са придружени от
чувство за вина, срам и психологически дискомфорт.Какво е характерно за
преяждането:
–
Много по-бързо от нормалното хранене;
–
Хранене докато човек се почувства некомфортно препълнен;
–
Изяждане на големи количества храна, без да има чувство за глад;
–
Хранене сам поради чувство за срам и смутеност;
–
Чувство за вина или отвращение от себе си след преяждане.
Повече
от 50% от хората със склонност към преяждане имат затлъстяване. Това се дължи
на прекомерния прием на калории. Само по себе си затлъстяването значително
повишава риска за сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания, както и тип 2
диабет и рак. Други здравословни рискове, свързани с преяждането са проблеми
със съня, астма и синдром на раздразненото черво. При жени състоянието е
свързано с риск от проблеми с фертилитета, усложнения при бременност и развитие
на поликистозен овариален синдром. Въпреки, че тези рискове за здравето са
значителни, съществуват различни ефективни методи за лечение и повлияване.
Можем да разглеждаме преяждането като механизъм за справяне с неразрешени лични
проблеми като тъга, конфликтни взаимоотношения, значителни промени в живота или
някакви други социални проблеми. Или преяждането по време на празници, като
състояние на отпускане, бягство от ежедневното напрежение и стрес, чувство на
наслада чрез задоволяване на дадено сетиво. Често пъти използваме думата „глад“
като синоним на много други желания.
Гладни
сме за храна. Гладни сме и за любов, за успех, за спокойствие, за щастие.
Нерядко
обаче се случва тялото ни да обърква сигналите за различните видове глад. И
често да посягаме към храна когато сме гладни за любов, внимание, когато
жадуваме за професионални успехи, когато търсим смисъл в живота си. Във всеки
от нас съществуват много светове – физически, умствен, емоционален, духовен. И
всеки от тях ни кара да гладуваме за това, което нямаме. И всеки един от
видовете глад ние най-бързо засищаме с прием на храна.А от това страда тялото
ни, а впоследствие и нашето здраве. Решението е да сме отговорни, да познаваме
себе си и да решаваме всеки проблем с адекватно решение, дори и когато е
по-трудно, а не с наглед най- лесния начин – храненето. И сега конкретно за
празниците.Коледа и Нова година са едни от най- дългоочакваните празници както
за възрастните, така и за децата.Това е времето, в което отдалече планираме
всичко – срещата с близки и приятели, празничната украса, трапезата, подаръците.Най-нетърпеливи
към подаръци са децата. И винаги в коледният и новогодишен подарък присъства и
нещо сладко.
Моите
съвети при избор на сладкото в подаръка на детето са:
–
Внимателно гледайте съдържанието, а не се подлъгвайте само по лъскавата опаковка;
–
Избягвайте сладкиши, кексове, вафли, кроасани, които съдържат добавки, консерванти,
хидрогенирани мазнини;
–
Кайсиевите ядки, сусамът и фъстъците са потенциални алергени, и трябва да внимаваме
когато ги даваме на деца;
–
Карамелът, захарните близалки и всички захарни изделия също не са
препоръчителни за деца, защото изграждат грешни навици;
–
Добър компромисен вариант за лакомство е хубав и чист шоколад, при който също
трябва да се внимава да не се прекалява с количеството;
Коледната
и новогодишна маса обикновено е богата и с изобилие от висококалорична храна.
Празниците
са свързани с посещение на роднини, приятели, колеги. А всичко това води до
преяждане.
Няколко ценни съвета:
–
Спазвайте последователност при сервирането – първо започнете храненето със салата,
а после със засищащи храни;
–
Ако имате заболяване, което може да се обостри от прием на храна, не си
позволявайте грешки в диетата – няма да е приятно нито за вас, нито за близките
ви, ако Ви се наложи по празниците да посещавате лекар;
–
Нека на масата има повече зеленчукови салати и леки закуски. Вие не сте длъжни
да опитате от всички;
–
Колкото по-разнообразна е храната на празничната трапеза, толкова по-голямо е
натоварването за храносмилателната система;
–
Не сядайте на масата прегладнели. Моят съвет е да не пропускате закуската и
обяда в празничния ден за сметка на вечерята, това със сигурност ще доведе до
преяждане;
–
Не е полезно да прекарате цялата нощ на празничната трапеза, това също ще
доведе до преяждане. Излезте на разходка, подишайте чист въздух.
Обобщено
това са всички химични процеси, които се осъществяват в нашето тяло.
Метаболизмът е баланс между процесите на изграждане и разграждане. За да се
осъществяват тези процеси е необходима енергия. Ние си набавяме тази енергия
чрез храната. Разпределението на енергията в нашето тяло следва много ефективен
еволюционен принцип – използваме точно толкова, колкото ни е необходима, а
неизползваната се складира под формата на мазнини за бъдеща употреба. Този
принцип е бил много важен за запазването на живота при нашите предци. В
модерния свят обаче преяждането с повече храна отколкото ни е необходима, води
до затлъстяване и редица нежелани здравословни проблеми. Ето защо ние сами
трябва да контролираме еволюцията на собственото си тяло.
–
Хубаво е да ядем един вид плод на едно ядене;
–
Въглехидратите е хубаво да се приемат на закуска и на обяд;
–
Препоръчително е вечерята да е нискокалорична, с преобладаване на протеини,
мазнини, салати;
–
Освен контрол на теглото трябва да си определим и контрол на порциите храна,
които приемаме;
–
Човек трябва да яде количество, което да му достави удоволствие, а не
отвращение и чувство на вина.
-Туршиите могат
да са вредни. Консервираните зеленчуци може да предизвикат не само стомашни
проблеми, но и повишаване на кръвното налягане заради голямото количество сол.
Освен това консумирането на туршии може да доведе до гастрит или язва. Тук
виновник е и високата киселинност, която се получава при процеса на
консервиране. Не се успокоявайте с това, че закупената от пазара туршия от
собствен производител е по-надеждна. Всяка година от Агенцията по храните
санкционират нелегални търговци по пазарите, които не съхраняват правилно
зеленчуците и не мият качествено съдовете, вследствие на което туршиите са
негодни за консумация.
Но,
те могат и да са полезни, и да ни помогнат да отслабнем.
Ферментиралите
зеленчуци от зимнината имат и благоприятен ефект върху организма. Съставки в
някои туршии и киселото зеле забързват метаболизма на човек, помагайки му в
борбата срещу килограмите. Това се дължи на ферментационните ензими, които се
отделят от зеленчуците при процеса им на ферментация, което всъщност се случва
в един буркан туршия. Такива зеленчуци се усвояват изключително бързо от
организма и подобряват функционирането на червата. Имат благоприятен ефект при
артрит, проблеми в храносмилателната система, подобряват имунитета.
Изводът
е, че можем да си позволим да хапнем туршия по празниците, но без да прекалявам
с количеството.
-Масово явление е, че след празниците хората се оплакват, че са качили килограми. Как да го предотвратим?
Като предприемем
мерки преди то да се случи. А именно, като се преборим с преяждането по
празниците. Ето няколко съвета:
–
Да се опитаме да организираме така празника, че повече време да сме встрани от
масата – разходки навън, планирани срещи с приятели, игри с децата, гледане на
интересни филми;
–
Да контролираме количествата храна, които приемаме, като се стараем да са
максимално организирани – закуска, обяд вечеря. Стремим се да не хапваме нищо
между тях;
–
Да контролираме теглото си – нека ни стане навик сутрин и вечер да се качваме
на кантара. Няма нищо по стряскащо и възпиращо от главоломно качващо се тегло.
Това подсъзнателно ще ни накара да ограничим приема на храна;
–
Научете се да пиете вода. Заменете всички газирани напитки или такива, съдържащи
подсладители с вода. Това ще накара организма ви да се чувства добре, а в
същото време ще намали количеството на приетата храна. Нашето тяло се състои от
60% вода. Тя е необходима за всички метаболитни процеси. Същевременно обаче
организмът ни губи между 2-3 литра вода на ден чрез уриниране, изпотяване и
дишане. Когато не приемаме достатъчно количество вода, за да компенсираме тази
загуба, метаболизмът ни започва да страда. Това се отразява на нашето тегло, на
нашата мускулна сила, на нашето настроение и концентрация. За да избегнете тези
нежелани ефекти, пийте поне 3 литра вода на ден;
–
Много е важно да пием чай - след закуска, след обяд, след вечеря и по всяко
друго време.
-Какво ще посъветвате онези, които все пак са сложили 2-3 кг отгоре по време на празниците?
-Знаете
ли кой е най-важният фактор при отслабването? От опитът с моите клиенти
установих, че за да се постигне мечтаният резултат е необходима пълна
отдаденост. Освен спазването на адекватен хранителен режим със здравословни
храни, е изключително важно проследяването на динамиката в теглото ни всеки
ден. Неуспехът на повечето диети се дължи именно в липсата на проследяване.
Това, което може да направите още днес е в един календарен тефтер да започнете
да нанасяте теглото си всяка вечер и всяка сутрин. Това ще ви помогне да
опознаете организма си. Голяма част от хората, които се свързват с мен, не ме
търсят с главна цел да отслабнат, а по-скоро да решат здравословен проблем. И
успяват. Едно правилно и качествено отслабване може да реши проблеми като
високо кръвно налягане, преддиабетно състояние, болки в гърба от прекомерното
тегло и много други. Това подобрява значително качеството на живот на хората.
Никога не е късно да вземем правилното решение.
-Каква е връзката между неправилното хранене и преяждането и риска от заразяване с Ковид-19?
Въпреки,
че коронавирусът е сравнително ново заболяване, вече има богата база данни и
опит, за да могат да се направят достоверни изводи . В контекста на рискове от
тежко протичане на коронавирусната инфекция ще разгледаме затлъстяването, което
е неизбежен резултат от преяждането. Наднорменото тегло е един от
високорисковите фактори за заразените с коронавирус. При хората с наднормено
тегло заболяването протича по-тежко и смъртността е по-висока. Много интересни
данни са представени е едно американско проучване, което ми попадна на скоро.
Изследването е проведено между 1 март и 1 април и анализира случаите на 4100
пациенти с Ковид-19. Резултатите сочат, че 40 процента от хората, които е
трябвало да бъдат лекувани в болница, са страдали от затлъстяване. Хората с
наднормено тегло имат по-малка дълбочина на дишане и капацитет на белите
дробове, тоест при такива пациенти пневмонията ще се развива по-активно. Освен
това, колкото по-висок е индексът на телесната маса, толкова по-голяма е
вероятността от сърдечно-съдови заболявания или диабет тип 2, което също
увеличава риска от усложнения от коронавирусната инфекция.
– Има ли храни, които малко или много да ни предпазят от заразяване с Ковид-19? На какво трябва да наблягаме сега, през зимния период?
-Винаги
трябва да се търси балансът при прием на различни групи хранителни продукти.
Да
не се преяжда. Да се приемат пресни плодове и зеленчуци, чайове, достатъчно
количество вода. Препоръчват се храни, които укрепват имунитета – богати на витамин
С и А и на пробиотици – чесън, лук, ядки, аспержи, бобови растения, червени
плодове или дори пащърнак.
Други
храни за повишаване на имунитета са куркума, с която можете да се поръси върху
ястията или да се добави към супите, джинджифил, идеален като запарка. Сварете
парченца джинджифил, добавете няколко капки лимон и чаена лъжичка мед и ще се
получи успокояваща напитка и естествено противовъзпалително средство.
-По
време на боледуване много често изчезва обонянието и вкуса, човек губи апетит и
е много лесно да изпадне в недоимъчно по отношение на хранене състояние.
Ето
защо е особено важно да приемаме храна под формата на бульони, салати, плод,
чай.
И
разбира се, вода. При мъжете трябва да е малко по-висок приемът на протеин, но
с уговорката, че това трябва да е съобразено със здравословното състояние.
–
Разум;
–
Воля;
–
Контрол.
Ако
имаме разум да планираме празниците си, ако имаме воля да не се поддадем на
десетките хранителни изкушения в празничната нощ и контрол върху действията си,
това ще ни предпази от преяждане и ще ни осигури по здрав живот, по стройна
фигура, по щастливо съществуване.
Благодаря Ви за това интервю!
24rodopi.com
Благодарим за полезната информация!
ОтговорИзтриванеЦенно и полезно четиво, благодарим за което. Весели празници и спазвайте съветите на докторката - не преяждайте и не препивайте!
ОтговорИзтриванеЦенни въпроси и ценни отговори... Умно и полезно за всеки, който се нуждае от промянал
ОтговорИзтриванеСтрахотен човек, имам честта да я познавам лично, подаде ми ръка в труден период от живота ми! Да е жива и здрава от сърце и пожелавам!
ОтговорИзтриване