Ако сте сред хората, за които чашата с ароматно кафе сутрин е задължителна, сигурно често се питате какво кафе да изберете следващия път – отново мляно, както обикновено или на зърна. На пазара днес има голямо изобилие на предлаганото кафе и понякога не е лесно да се ориентираме в сортове, качество и специфични характеристики.

Без съмнение сте открили, че получената от мляно кафе напитка не е така ароматна и с добър вкус. В такъв случай е добре да се замислите дали да не опитате с кафе на зърна и да си го смелите сами. Добре е да смените и бленда и ако нямате кафемелачка, да си купите, дори да е ръчна и по-опростена. След като си приготвите напитка от кафе, мляно минути преди самото му приготвяне, несъмнено ще забележите голяма разлика. От значение е и начинът, по който ще го направите, но е добре да научите повече за особеностите на отделните видове - кафето на зърна и мляното кафе.

На какъв сорт кафе на зърна да се спрем?

Дори да ни се струва, че изпечените зърна кафе не се различават по нищо, съвсем не е така. Само специалист обаче може да различи ясно отделните сортове кафе.

В ежедневието си обикновено използваме основните видове кафе - Арабика и Робуста. Има и кафе Либерика, но то не е толкова разпространено в пазарния свят на кафето.

Арабика

Кафето от този сорт е по-качествено и ароматно, благодарение на своите 90 ароматни вещества, а в Робуста те са само 4. По-голяма част от кафените дръвчета, отглеждани по целия свят, са сорт Арабика. Най-разпространените му вкусове са плодов, цитрусов и шоколадов. То е и с по-висока киселинност и използването му самостоятелно е по-често.

Робуста

Отглеждането на сорта Робуста и обработването му са по-лесни и затова той е по-евтин, но качествата му не са толкова добри като тези на Арабиката. Предимството му е, че кафето е с по-силен и слабо нагарчащ вкус. Използва се в смеси с Арабика и придава плътност на приготвената напитка.

Вкусът и ароматът на зърната кафе много зависи и от района, от който идват. Например Арабика от Бразилия има тръпчиво-орехов вкус, от Индия – шоколадов вкус, от Етиопия – лека горчивина и слаб аромат на горски плодове и т.н. 

Качествените смеси са от 5-6 вида Арабика, които са от различни плантации и изпечени отделно, и Робуста. Предлаганите на пазара смеси включват 10-15% Робуста в Арабиката за получаване на идеално еспресо. Може да си закупите също и 100% Арабика, комбинираща сортове от различни страни.

Ако предпочитате традиционния вид кафе, това е именно печеното, което е предназначено за приготвяне в кафемашини за самостоятелно мелене. Зърната съхраняват за по-дълго време наситения си вкус и аромат.

Някои хора пък са почитатели на зеленото кафе, което всъщност представлява неизпечени зърна. Днес то се използва най-вече за отслабване. Макар че запазва много от полезните си свойства, по вкус, аромат и цвят е много различно от класическото кафе.

Какво е характерно за мляното кафе?

В зависимост от степента на мелене, от мляното кафе можете да си приготвите различни напитки. Основните степени на мелене са 4:

Едро смилане

Самият процес продължава около 10 сек., като се получават кафени частици с размери до 0,5 мм. За  кафеварки или джезве то е най-подходящият вариант.

Средно смилане

Мели се за около 13 сек. и с него може да си приготвите кафе в кафеварка или в кафемашина.

Фино смилане

Времето за смилане е 15-20 сек. с размер на кафените прашинки 1-3 мм. Полученото кафе е много подходящо за автоматични кафемашини.

Смилане до степен на прах

Получената консистенция наподобява брашно. Подходящо е за направата на турско кафе в джезве.

Предлаганото на пазара мляно кафе е смеси от различни видове и вкусове. Може да бъде с кофеин и без кофеин, натурално или ароматизирано. За предпочитане са кафетата с естествени вкусови качества.

Качеството на мляното кафе много зависи и от това как се съхранява. Върху него влияят фактори като висока температура, контакт с въздух и наличие на висока влажност. За да не се изпарят бързо придаващите му характерния аромат летливи вещества, най-добре е смилането му да става непосредствено преди самото приготвяне на напитката.

Избирайки кафе на зърна, вземете предвид и факта, че е далеч по-добре да го закупите пакетирано, отколкото от отворени зеблени чували, макар и от специализирани магазини. Опаковането му в ниско-кислородна среда му помага да запази вкуса и аромата си, докато съхранявано дори няколко дни в отворен чувал, ще загуби аромата си с 30%. Освен това на вакуумната опаковка са посочени конкретният производител, както и дистрибуторът, и регионът, в който е отгледано. Кафените зърна в опаковката могат да запазят свежестта си до 3 седмици. Въпреки това, дори и в нея, оксидирането му ще бъде по-бързо след отваряне.

На зърна или мляно, всяко едно кафе може да ви стане любимо, ако изберете качеството като свой приоритет. Ако избраното кафе ви доставя наслада, това означава, че сте взели правилното решение.


24rodopi.com

Снимка: pixabay.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/3/22 13:50

    Пълни глупости,смляното кафе в пакети е в опаковки от тип фолио,и пакетирано преди нейсе колкко време..така,че за каква свежест и аромати гооворим!!!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.