24rodopi.com/Икономика

Един от най-честите въпроси, когато се нанасяме в ново жилище или когато идва зимния сезон е с какво ще се отопляваме? И преди да си отговорим на този въпрос, поглеждаме към финансите, с които разполагаме. Изникват следващи въпроси, колко ще ни струва отоплението, кое е добра инвестиция, която във времето да се отплати? Да ни гарантира ниски сметки, но и топъл дом и комфорт през целият зимен сезон. 

А защо не и летен? 

България е страна с лоша енергийна култура. До голяма степен причините за това са финансови, но също така и лошата информираност и ниската финансова култура също имат връзка с предпочитаното на пръв поглед отопление с алтернативни източници (като горене на стари материали, гуми и друго). Това поставя България на чело на още една негативна класация, а именно лошото качество на въздуха. По телевизията обикновено засягат проблема за качеството на въздуха в страната, истината е, че в провинцията и в другите големи градове проблемът със замърсяването на въздуха може да достигне доста по сериозни нива на ФПЧ. Докато в София причините са предимно от нивата на трафика, то в малките населени места основната причина за замърсяването е отоплението с въглища и твърдо гориво

Института за енергиен мениджмънт представи доклад за най-често използваните системи за отопление на жилищни сгради в България, както и подробна информация за отчитането на ефективността и разходите за гориво.

Изследването е на базата на цените в Столицата, по последни решения на Комисията за енергийно и водно регулиране.  При изчисляването им не са включени транспортните разходи. До голяма степен те имат отношение при крайната цена на газа и тока, като при първия формираната крайна сума е доста по-висока.



Изчисленията показват, че отоплението с климатик през деня излиза 5,32 ст. Което е еднин от най-евтините методи за отопление от всички включени в изчисленията. Дори тази цифра може да е по-ниска ако се вземат под внимание правилните настройки и класът на климатика. Добре е през зимата да се насочите към премиум клас климатици, от известни на пазара марки, това ще Ви гарантира ниските сметки през годините. Макар и сравнително голяма за България първоначална инвестиция – климатичната техника бързо се изплаща. От масовите уредите за отопление на ток – климатикът е най-евтин.

Ако не сте наясно с това към какъв климатик да се насочите е важно да споменете, че искате да се отоплявате с него, защото има разлика между климатиците за отопление и охлаждане. 

Във VIMAX Кърджали може да намерите богат избор на производители на климатична техника и разнообразие от модели климатици съобразени с бюджета, вкуса и предпочитанията Ви. Фирмата е позната на жителите в град Кърджали от дестки години. Вече лидер в климатизацията и отоплението и в цяла България. 

В магазина им на ул. “Отец Паисий” №7 с удоволствие ще ви посрещнат и консултират да изберете най-доброто за вас.

VIMAX цени своите клиенти и тяхната лоялност, към всяка покупка на климатик ще получите талон за отстъпка, който да използвате при следваща покупка на климатична техника или да предоставите на ваш близък.

Графики: Институт за енергиен мениджмънт

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.