24rodopi.com/Регион
Известен като кралят на билките, подправката на боговете и червеното злато – шафранът е познат на човечеството от векове.
А
за отглеждането му в България ключова роля изиграва Хасан Тахиров, за когото
сме писали много – и за шведския му период, и за перипетиите в България, и за
шафрана…
Със
съпругата му Рени купили първите 70 кг луковици от Турция и ги раздали в около
30 села в Кърджалийско, за да пробват почвите. Засадили и в двора на къщата си
и още първата година се уверили, че тази култура се развива идеално, независимо
от структурата на почвите. После Тахиров решил да пробие и в държавните опитни
полета. Пътувах много пъти до БАН, носех от моя разсад, предложих да опитаме в
Пловдив, Русе, Враца, Видин. Беше нужно научно доказателство, че има почва за
шафрана у нас. Това лилаво чудо вирее в цялата страна", убеден е пионерът.
През
2015-а той основава Българската национална асоциация за производство на шафран
и биологични шафранови продукти.
Днес
шафран се отглежда в редица страни. Иран е най-големият производител, като
изнася 90% от подправката в световен мащаб. Полета с малки лилави цветчета,
така нареченият шафранов минзухар, вече има и в България.
Оказва
се, че в страната ни има подходящи условия за отглеждането му. Именно в сърцето
на малките лилави цветове се намира най-скъпата подправка в света.
В
китното село Златна ливада, недалеч от Чирпан, Ваня Фурлинска отглежда шафран
от 2018 година. Казва, че е превърнала хобито си в семеен бизнес, разказва Bulgaria
ON AIR.
"Започнахме
да го отглеждаме като билка, синът ми го насади, за да може аз и моето
семейство да го ползваме", разказва тя.
Ваня
и семейството ѝ живеят и работят в Германия. Всяка есен обаче се връщат в
родината си, за да берат шафран. И така всяка сутрин с първите лъчи на слънцето
деликатно откъсват лилавите цветчета.
Ако
един грам шафран в България струва около 25 лв., то в Германия цената му е 35
евро, а във Франция достига до 60 евро. Ваня разказва, че не може да го
продава, защото пазарът у нас е стеснен.
В
подкрепа на производителите на шафран у нас е създадено сдружение. Помощ от
държавата обаче липсва.
"Шафранът
има бъдеще, пак стигаме до усилията на всеки производител и държавата да подаде
ръка, но сега се разчита на усилията на земеделците и тяхната упоритост",
констатира Антонио Бонев от Сдружението
на шафранопроизводителите.
Шафранът
се развива и в пустеещи райони, дори в Родопите се смята за алтернатива на
тютюна.
"В
момента пазарът за шафран в България е нишов, всеки производител намира различни
варианти за пласиране на стоката, опитваме се да изнасяме. За мен шафранът е
любов, целта ни е да е в топ три", коментира още Бонев. Шафран се появи на
щандовете по време на изложението „Магията на Родопите“ в Джебел. Към
производителя имаше голям интерес.
много хора ще се занимават, стига да има къде да се пласира
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриванеПълни глупости. Нека да изкупят първо произведения пък после ще мислим за още инвестиции. 25 лв за грам, хаха къде ги видяхте тези цени. Ние пуснахме обяви за 15 лв., изкарахме и сертификат за качество, звъняхме и на така рекламираният Х.Т. и нищо. И се отказахме. Така че не вярвайте на всичко чуто!!! Все пак ако някой все пак иска да си купи, ние разполагаме с почти 1 кг. За да се свържете с нас 0988857904. Успех на бъдещи те производители!!!
ОтговорИзтриване