24rodopi.com/Общество

На имотния пазар се очертават 4 типа играчи.

Играч №1 – купува, съхранява парите и чака примерно 5 години, след което продава;

Играч №2 – купува имот, чака да се повиши цената със 100-200 EUR/кв.м. Идва момента, преценява и продава. С готовите пари купува два или три имота. Чака определен период от време – от 3 до 8 месеца и продава;

Играч №3 – естествени нужди. Живее в по-малко жилище, семейството се увеличава. Отива в банката, тегли кредит, продава старото жилище и с парите плащаме част от кредита;

Играч №4 – този, който бяга от града и купува около града за себе си и семейството си.

Това сочи анализът на Христо Хаджиев, управител на „Ейч Ейч Пропърти”, в Имот БГ.

Кърджалийският брокер Милен Атанасов, който е ангажиран в аналитичния отдел на голяма агенция за недвижими имоти, която в момента е обявила за продан над 200 имота в града край Арда и периферията, добавя:

За Кърджали най-важен е Играч №5, а именно – гурбетчията, който има добри доходи на Запад, спестява, но няма идеи за свой бизнес и леко стресиран от инфлацията инвестира в жилище. Защо купува в Кърджали? Защото знае, че някой ден ще се върне, ако ще децата му да се интегрират и да останат в Холандия или Белгия. Ако види зор през годините, ще продаде апартамента, който дълго време ще остане само на замазка. За разлика от Играч №1, при Играч №5 не са само сметките и страха инфлацията да изяде спестяванията му, него си го тегли към родния край.

Типът Играч №5 ще движи пазара още дълго време, през декември пак ще има раздвижване, предизвикано от тези хора с покупки в Кърджали, Пловдив и др.

Гурбетчията не оставя парите му да спят.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/11/22 08:42

    И заради всички тези "играчи", Кърджали се е превърнал в бетонов затвор, без паркоместа, без места, където децата да играят

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен15/11/22 09:27

      И пълен с индианци с окаляни гуми

      Изтриване
  2. Анонимен15/11/22 08:53

    След 10 години ще се продават апартаменти на гаражни цени даже при повечето сгради отсега бетона почна да се рони. Като не се живее е така....

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен15/11/22 15:25

    И играч №6, чака вторичен пазар на имоти след като се обезценят, понеже пазарът вече е почти задръстен.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.