24rodopi.com/Коментари

На 3 януари 2023 година Максим Генчев - режисьор, бивш кърджалийски депутат, разтресе социалните мрежи и медиите. Не акад. Николай Денков, получил същия ден мандат за съставяне на правителство, а Генчев бе най-коментираната особа в България

 

Ден по-рано, на стената на режисьора във Фейсбук имаше покана, гласяща:

"Днес, 2 януари 2023 год., ПРЕМИЕРА на филма "БОТЕВ", по БНТ, от 20.30ч., след 10 месеца успехи в страната, в Европа и по света!

Благодарим ви и ПОКЛОН пред всички вас, приятели! ГЛЕДАЙТЕ този уникален, филм-шедьовър, за съвременното българско кино!“.

 

БНТ излъчи премиера на игралния филм „Ботев“ на режисьора Максим Генчев, който е и автор на „Дякон Левски“. И тази лента на Генчев събра изключително критични коментари, като част от тях смятат, че с излъчването на този филм Христо Ботев е бил убит отново, пише tribune.bg.

 

Мартин Карбовски, журналист, след като е гледал максимгенчевия „Ботев“:

Ех, тъкмо щях да напиша нещо добро за Ботьова, филма на Максим Генчев, и тоя ми ти австрийски капитан Дагоберт пусна сълза за клетите четници.

А бе, ей!

Ще си замълча - евала, снимали, правили, докато не ни се получи - трябва да се опитва да се разкаже тая история.

Само едно не ми дава мира - има там един образ на един женствен четник, пусто да остане!!!

Кой или какво е това - обяснете ни?!? И как ще го развиете като образ многопланов и многополов покрай Четоводеца?!?

Има ли емотикони за слисани зрители?!?!

Е, не Максиме, не си човек - полисексуалната идентичност на четниците в образа на Вела е кинематографична мастурбация.

ЗАЩО БЕ, защо така бе…

срам ме е от Захари Стоянов и неговия списък ботьови четници.

Продажна работа. Най-добрият актьор е кмета на Калофер, а черкезите са много по живописни от четниците.

Но в тяхната сюрия и башибозушка неволя не можахте ли да вкарате и една жена на кон - Айше срещу Вела, за да мине сблъсъка на друго, в@гинално ниво?

Това не е достатъчно либерално.

Абе плаче ми се.

Искам да се върна във времето.

Да се върна, да намеря лудата маскара Христо и да му пусна тоя филм. Какво ще каже Ботев, какво ще каже, ако разбере как го разказваме през новото ни робство, а - как мислите?!

Каква рецензия щеше да излезе в неговата Дума , а?!?! А?!

  

Позицията на Максим Генчев:

Огромни комплименти получаваме непрекъснато, хората са много доволни, от цяла България ми се обаждат.

Имаме исторически консултант - проф. д-р Пламен Павлов. През цялото време е наблюдавал сценария, който е писан 80% от публицистиката на Ботев, от стиховете и писмата. Ние изцяло се опираме на исторически факти, без амбиции да правим документален филм, защото това е игрален филм за Ботев.

Иначе критика не съм прочел досега, освен един сценарист - г-н Жечев. Той написа много красива статия за филма. Но няма никакви сериозни отзиви, които да представляват интерес. Иначе съм срещал подмятания, че някой гледал 2 мин, пък спрял, а после половин час пише във фейсбук. Едни и същи са, 50-60 хейтъри, които имат по 10 фалшиви профила и от един офис, да кажем на “Да, България”, се дава рецептата срещу национален филм и те почват едно и също да пишат без никакви аргументи.

Аз съм подложен на завист от страна на моите колеги кинаджии. Завистта е форма на обожание. Дълбоко в себе си те ми завиждат, понеже нямат куража да излязат на улицата, да съберат пари и да си заснемат един филм за герой, когото хората ще обичат.

Филмът ще мине през известни одумвания, препятствия. В него няма чернокож герой, няма гей двойка, модата е такава сега. Ние се държим в структурата на желаното - да видят хората родолюбие, да видят Ботев такъв, какъвто си го представят.

Такива филми малко се правят, защото тенденциите са такива. Фондовете, които финансират филми, са обвързани с европейската ценностна система. Скоро четох една програма, отпуска 40 млн. за филми от ЕС. Там пише, че изрично се забраняват етнически филми, които са на национална тема. Искат да направим глобално общество, в което няма история, няма самобитност, да бъдем клиенти на телефони, на банки. Пробутват обществото в една друга посока, която е много невъзможна за България. На българина не може да му вземеш леденото хоро, кукерството. Ние издигаме в култ светлината, деня. Нашите празници са слънчеви, топли, хлебни, а те ни дърпат към нощните ритуали. да гоним духове, призраци. Искат да набутат едни други традиции, но това не може да се случи.

 

Със сигурност 1 000 000 зрители не са гледали „Ботев“, както благодари Минчев, но ако тази вечер БНТ пак пусне в филма, ще са 2 милиона.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/1/23 08:52

    zaradi vas shte go pogledna na prevurtane ne mogat da nastignat i sto godini sreshtu tiah da vurviat starite bg megaprodukcii totalen upaduk

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/1/23 09:15

    Половината от коментиращите, т-.е. храчещите, дори не са гледали фима, една трета са гледали 3 минути и плювки. Такива като Карбовски пък са вечни хейтъри, харесват само себе си.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4/1/23 09:50

    Излязоха наяве мръсни кътчета от българската душа !

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/1/23 10:25

    Не му завиждам за нищо на този некадърник. Това, което нарича филм, е върхът на бездарието. Мирише от километър на едни усвоени пари и толкова. Потрес!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен4/1/23 12:25

      Излязоха наяве мръсни кътчета от българската душа !

      Изтриване
  5. Анонимен4/1/23 11:50

    Впечатляващо е родопска гайда в Стара планина 😂
    Всеки момент очакваш да се появи и Валя Балканска.
    Пълно бездарие е този филм, сякаш правен за курсова работа.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен4/1/23 13:29

    Нали го бяха убили неговите другари, във филма пак се опитват да ни лъжат, че снайперист го гръмнал от 3 километра

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен4/1/23 17:26

    Ега ти дупедатина дето сме имали.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен4/1/23 18:30

    По тъп и некадърно направен филм не съм гледал през последните 29 години ! Фалш ! Дори не става за Пропаганда ! Фалш !

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен4/1/23 20:14

    Кой ще повярва, че вкуса на българския интелект е такъв, манджория по поръчка ли е това, изчерпени ли сме или не сме били

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен4/1/23 20:27

    Ама защо сте решили да ранявате зрителите, бе, малко ли са раните ни или нарочно, че нещастници не гледат филм за Ботев

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.