„Фонд за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в община Крумовград“ за поредна година отбеляза успехите на бенефициентите

24rodopi.com/Крумовград

На 31 януари се проведе официалното годишно събитие на Сдружение „Фонд за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в община Крумовград“, по време на което бяха раздадени сертификати и плакети на бенефициентите, които получиха финансиране през изминалата 2022 година.

По време на събитието, което се проведе в заседателната зала на Община Крумовград, „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД беше представена от Любомир Хайнов, генерален мениджър на Дружеството в Крумовград, Веселин Колов, юрисконсулт и член на Управителния съвет на Фонда, Джанан Салиф, специалист „Корпоративна социална отговорност“ и Хикмет Хасан, специалист „Връзки с обществеността“. От страна на общината присъстваха г-жа Себихан Мехмед, кмет на община Крумовград, Абидин Хаджимехмед, зам. кмет на общината и член на УС на Фонда и Метин Байрамали, председател на ОбС Крумовград и член на УС на Фонда. Участие в церемонията взеха Красен Кискинов, председател на УС на Фонда, представители на „Кей Би Си Банк България“ ЕАД –Хараламби Хараламбиев и Лилия Ангелова, и представители на местните медии.

Джанан Салиф приветства всички присъстващи по време на церемонията и даде думата на г-жа Себихан Мехмед, кмет на община Крумовград и домакин на събитието.

„За мен е чест като кмет на община Крумовград да застана пред Вас и да поздравя всички, които са се възползвали от този Фонд. За пореден път искам да благодаря на всички, с които заедно запретнахме ръкави и по наше предложение и със съгласието на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ учредихме това Сдружение. Особено през последната година Фондът заработи с пълна пара. По време на пандемията и предизвикателствата, свързани с инфлацията също имахме перипетии, с които успяхме да се справим.

За мен този Фонд е като дете, което отрасна в ръцете ни и на което се радваме. Както когато виждате прохождащо, проговарящо и успяващо дете, по същия начин ние се радваме на стъпките и успехите на Фонда. Той създава устойчиви работни места, дава възможност на младите да останат в Крумовград, създава възможност за алтернатива на бизнеса, който на територията на община Крумовград, се развива“, сподели г-жа Мехмед.

Преди пристъпване към най-вълнуващата и очаквана част от събитието, а именно връчването на сертификатите и плакетите към предприемачите, Красен Кискинов разказа за успехите на Фонда през изминалата година. Акцент на събитието беше и излъчването на видео с част от проектите, които бяха осъществени, благодарение на финансирането от Фонда през 2021 г. Огромен интерес и любопитство предизвикаха историите на бенефициентите, които вече могат да се похвалят с успешно работещи бизнеси. По този начин те вдъхнаха още повече увереност у миналогодишните предприемачи, показвайки им, че смелите идеи могат да бъдат осъществени с много труд и постоянство.

Любомир Хайнов и г-жа Себихан Мехмед връчиха сертификатите и плакетите на присъстващите бенефициенти, които получиха финансиране през 2022 г. и им пожелаха здраве, берекет и много бъдещи успехи.

Целият списък на проектите, които получиха финансиране, през изминалата година:

ЗП – Радостина Славова Стоева, проект за разширяване на дейността чрез закупуване на техника и оборудване за козевъдното стопанство;

Кадстар ЕООД, разширяване предлагането на геодезически услуги;

Енка Енерджи ЕООД, изграждане и оборудване на складово помещение и изграждане на фотоволтаична централа;

Босфор 1453 ЕООД, разширяване на дейността чрез закупуване на техника и оборудване за заведението;

ЗП Бирол Ахмед Алимолла, разширяване на дейността чрез закупуване на техника и оборудване за кравефермата;

НЮ КАПС ЕООД, проект производство на домакински изделия от хартия и картон;

Лъч систем ЕООД, проект за изграждане на автосервиз;

ЗП Адем Хюсню, закупуване на земеделска техника и фотоволтаична централа;

Емир МС 2020 ЕООД, проект за оборудване на бистро-ресторант;

ПИМ МЕТАЛ ЕООД, стартиране на цех за производство и обработка на метални детайли;

ГЮНДЖЕЛ-БГ ЕООД, проект за производствен цех за дигитален печат;

Боряна Спорт-БС ЕООД, разширяване капацитета на производство;

Др.Кох ГмбХ  ЕООД, проект за разширяване капацитета на добив и преработка на пчелен мед;

ЗП Станимир Карапавлов, закупуване на техника и ремонт на сграда;

ЛИДИЯ ФОТОГРАФИЯ ООД, закупуване на техника и оборудване на фотостудио.

Припомняме, че проектът цели да подпомогне устойчивото развитие на община Крумовград, както по време на експлоатацията, така и след закриването на рудник „Ада тепе“, чрез подкрепа и насърчаване на предприемачеството и финансиране на бизнес инициативи на местно ниво. Развитието на региона, в който работим, и където живеят нашите служители и техните семейства, е от съществено значение за нас. Следвайки основната си цел „Разкриваме ресурси и създаваме стойност, за да растем и просперираме заедно“, сме иновативни, както в производството и грижата за околната среда, така и в партньорствата си с местната общност. С обособяването на „Фонд за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес“ работим устремено в подкрепа на предприемачеството и целим разкриване на нови работни места извън сферата на минното дело.

Фондът стартира официално през 2019 г. по съвместна инициатива на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ и Община Крумовград и в изпълнение на поетите ангажименти по Меморандум за разбирателство. „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД осигури грант от 5 млн. долара, а банката партньор „Кей Би Си Банк“ отпусна същата сума под формата на кредит с преференциални условия. Всички микро, малки и средни предприятия, които ще участват във Фонда трябва да са надлежно регистрирани по българското законодателство и притежаващи всички необходими разрешителни и документи, необходими за осъществяване на съответната дейност и да осъществят дейността си в съответствие със стандартите за здраве и безопасност и екологични норми и стандарти.

От август 2021 г. схемата на финансиране е следната – 55% грант, 35% кредит и 10% самоучастие. Приоритетните области за развитие са животновъдство, земеделие, преработка на животинска и земеделска продукция, и други производствени дейности. Кандидатите, които не са жители на община Крумовград, но искат да развиват бизнес на нейната територия с подкрепата на Фонда, се допускат ако разкрият минимум 3 нови устойчиви работни места на пълен работен ден.

През 2022 г. финансираните проекти са 15, а създадените работни места 33. Общата грантова стойност, осигурена безвъзмездно от компанията за финансираните проекти е 1 365 650 лв. Проектите са в областите земеделие, производство и услуги.

От 2019 г. до момента Фондът в Крумовград жъне огромни успехи. Финансираните проекти са 48, а генерираните нови работни места цели 126.

ВИДЕО: Фондът, идеите, скоро капия „Крумовград“: Зарязах Нидерландия, заради пекарна у дома! - тук

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.