24rodopi.com/Регион
Ще може ли да пием „виното на траките“?! Интересен въпрос, част от отговора на който разкрива лоза, открита преди десетина години от пенсионирания дългогодишен директор на Историческия музей в Кърджали Павел Петков. Той се натъква на нея в близост до оброчището на Орфей на скалния комплекс над момчилградското село.
Няколко резници с чепки недозряло грозде били изпратени в
Агробиоинститута за генетичен анализ. ДНК пробата потвърждава предположенията,
че сортът има древен произход. Той е
типичен за нашите условия, а лозата е виряла по нашите земи още преди 3000
години.
Да даде ново начало, по автентична технология, пък се
нагърбва варненският хотелиер и лозар Атанас Карагеоргиев.
„Лозараството и
винарството са били поминък за траките. Около село Татул е имало лозови масиви,
за което свидетелстват и множество артефакти. Каменни легени и улеи са
останките от миналото, открити в района, които онагледяват етапите на обработка
на гроздето. Траките са считани за едни от най-добрите винари в Античността.
Превръщали сока от грозде в божествена напитка. Това ме мотивира да създам
виното, което са пили тогава“, обяснява преди време Карагеоргиев, цитиран от
БНР.
Той решава да размножи лозата, но процесът е бавен и дълъг.
Вече е засадил 50 дка от сорта.
Да го донесе в ноща на Орфей и да го опитаме.
ОтговорИзтриванеDrink and Drive
ОтговорИзтриванеБорис Дали ;)
Изтриване