24rodopi.com/Образование

Четирима ученици от СУ „Петко Рачов Славейков“ и един ръководител ще търсят и намерят по-добрата версия на себе си по нов проект в Люксембург.

Той е единадесети поред и е в сътрудничество със Сдружение „Родопея – Балканика“. Темата на проекта е Бъди по-добрата версия за себе си, Бъди активен“. Проектът  се реализира от водещата организация „РеАкт“, Люксембург, заедно с партньорските организации от България, Полша и Чехия.

Проектът се фокусира върху насърчаване към здравословен начин на живот, като чрез експериментиране на различни физически дейности ще се приложат здравословните навици от ежедневието, за да бъдат младите хора по-активни и по-здрави. Работата в групи ще се осъществява чрез методите на неформалното образование. Всяка група, от различните страни, ще  проведе по един тематичен семинар по време на престоя в Люксембург и по този начин ще имат възможността да се включи активно в програмата от дейности.

Преди заминаването групата от „Славейков“, включваща четирима ученици и един ръководител, се подготвя тематично и организационно за пълноценно представяне в семинарния процес. Проведе се анкета сред учениците за разбирането, формите и ползите от здравословния начин на живот. Отдели се внимание  на негативните последствия от неспазването на основните изисквания за здравословно хранене, липсата на спортни занимания и дейности сред приподата,  тютюнопушенето, употребата на алкохол, наднормено тегло и др. Предстои провеждане на същата анкета в средните училища в Момчилград и Черноочене, след което ще се сравнят резултатите между трите училища и обобщят общите и различни нагласи към здравословния начин на живот.

Ръководител на групата от  СУ „П. Р. Слаевйков“ е учителката по английски – Христина Янева, коята споделя: „Това е първият международен проект, в който участвам и се вълнувам за представянето, подготовката и крайния резултат от ползите за учениците. Това за тях ще бъде прекрасна възможност да обогатят знанията си по английски език, да общуват с връстници от други страни, да повишат уменията си да работят в група и  представят най-типичните традиции от нашата кухня, култура и традиции в организираните национални вечери от всяка страна. Вярвам в качествата на нашите участници, защото са мотивирани  да се представят в най-добрата светлина и са убедени, че това за тях е шанс да повишат  уменията си да работят, творят и дискутират  в среда с млади хора от други страни и докажат , че  се интересуват от проблемите, свързани със здравето, активността и интелекта на младите хора.“

След завръщането си в България групата ще предаде опита си на следващия проектен екип, който ще участва в поредния 12-ти одобрен проект на Сдружение „Родопея – Балканика“ в партньорство със СУ „П. Р. Славейков“ в Словения през юли 2023 г.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.