24rodopi.com/Коментари/Политика
Ако Кемал Кълъчдароглу спечели президентските избори, ще се окаже, че Мустафа Карадайъ е действал далновидно при посещението в България на кандидата на Националния алианс в Турция. Това ще бъде отчетено като успех на Карадайъ на международна сцена като политик и ще му гарантира преизбирането за лидер на ДПС на следващата национална конференция.
Ако Реджеп Тайип Ердоган постигне победа през май, новите отношения между ДПС и Партията на справедливостта и развитието ще преминат през различни етапи – от леко охлаждане до налагане на кандидат-депутати от партията на Ердоган. В ПГ на ДПС ще има депутати с двама господари – ще служат и на Доган, и на Ердоган, ако тактиката на съседите успее.
Това коментира Илхан Андай от 24rodopi.com в специалното студио на „Дневник“ „Какво става в Турция“.
Следете какво правят бившият областен председател на ДПС в Кърджали Бахри Юмер и бившият председател на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед, каза журналистът.
„Най-близкият на Ердоган етнически турчин в България е Касим Дал, но той се разочарова много от партийните си другари в ДПС и се оттегли от активната политика. Бахри Юмер също навремето си е позволявал директно да звъни на Ердоган, познават се от годините, когато той е бил кмет на Истанбул“, отбеляза Андай.
„Винаги изборите в Турция са рефлектирали по някакъв начин у нас. И на властта, отнасящо се до реализацията на мегапроекти, и на немалка част от населението, което е в постоянна връзка с още повече хора в южната съседка. И тези хора са били винаги този толкова коментиран от политиците „мост между София и Анкара“. Само двама са се опитвали да го взривят този мост на добросъседство. През лятото на 1989 година Тодор Живков създаде напрежение с така нар. "екскурзионно лято", а през 2016-2017 г. - Реджеп Тайип Ердоган, когато управляващата партия в Турция помагаше на ДОСТ да влезе в българския парламент. Ако това се беше случило, днес българската политика щеше да е много по-различна“, заяви Андай.
Кълъчдароглу е фаворит, но Ердоган няма план Б – какво ще правя при загуба. Той разполага с перфектната изборна машина и във фокуса ни трябва да бъдат последните 10 дни от предизборната кампания, каза Андай.
Но мисля, че избирателите на Мухаррем Индже ще подкрепят Кълъчдароглу на балотажа.
„В последните две години Ердоган до втръсване използваше частицата „ще“ и глаголните форми за бъдеще време, които следва да убедят не толкова образованите турци да му се доверят. Още преди година той говереше, че Турция ще направи бум в икономиката, но визираше есента на 2023-та, и тям подобни във форма „Ще“. Или твърдението му, че запасите от природен газ на Турция в находищата в Черно море се оценяват на над 500 млрд. долара. Кой го казва – кандидатът за президент, който няма план Б, той няма план за загуба, защото в Турция ще почнат да анализират съпоставяйки губещия Ердоган с последните години в живота на ген. Кенан Еврен. Та този човек го грозеше дори затвор!
Ердоган печели на своя страна националистите, самопредлагайки се за посредник в най-критичните точки на света - Украйна, Судан, Сирия.
Следва да признаем, че Ердоган направи много за Турция, особено в здравеопазване и транспорт, а вече се вижда и в отбраната, но задължително трябва да отбележим, че основната тема на улицата в предизборна Турция е "Възможно ли е наистина турската лира да загуби още една трета от стойността си след изборите", отбеляза Андай.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/4/23 09:46

    Кълъчтароглу спечелили ще има кюрдска държава ,това са думи на кюрдски водачи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен26/4/23 11:24

      Има народ, земя, знаме има и държава.

      Изтриване
  2. Анонимен26/4/23 10:15

    Всички под Кълъча!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/4/23 13:02

    Закриване му е майката къв ще го дори Ердоган да слага депутати във България. Закривай ДАНС и прокуратура да се задействат тия заплатаджий

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен26/4/23 13:02

    Г-н АНДАЙ. Много точен анализ. Голяма работа си. Браво на теб

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/4/23 13:24

    EERDOĞAN ŞTE ZAGUBİ ZARADİ SİRİYTSİTE

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен26/4/23 14:16

      Ердоган може да загуби заради българските "бежанци" от 1989 год. Но вече в България има демокрация. Спазват се правата и свободите на всички граждани и най-логично е българските "бежанци" в Турция да бъдат върнати в България !!!! Пататес чок пахалъ!

      Изтриване
    2. Анонимен26/4/23 22:56

      Никого няма да върнат. Само за миналата година, приблизително към сто хиляди български граждани придобиха турско гражданство на основание закупени жилища в Турция.

      Изтриване
  6. Анонимен26/4/23 20:57

    Ердоган никога няма да загуби ще видите със малък процент ще спечели изборите

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен27/4/23 08:53

    Господи помогни на Ердо ,за да разкара ДПС като проклятие в българската политика

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен27/4/23 11:38

    Кой каквото ще да казва, двойното гражданство изглежда е добро решение в някои и други отношения, иначе не ми се споменават думи като “хуманност” и други, че ни се отщява вече сред проблемите на бедното ни човечество

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен29/4/23 14:20

    🦓🦓🦓🦓🦓

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.