24rodopi.com/Общество

По традиция и през тази година в Деня на отворените врати в Районен съд – Кърджали магистрати и служители посрещнаха ученици и граждани в съдебната зала и разиграха симулативен процес по действителен казус.

Председателят на съда Здравка Запрянова откри инициативата с встъпителни думи към проявилите интерес граждани, както и ученици от няколко училища от града и от областта, след което демонстрира пред присъстващите разпределение на наказателно дело чрез случаен избор, което бе извършено в Единната информационна система на съдилищата.

Денят на отворените врати продължи като в съдебната зала магистрати и съдебни служители от районния съд разиграха симулативен наказателен процес по действителен казус. В предварително подготвен сценарий по обвинение за престъпление, представляващо управление на МПС след употреба на наркотични вещества, те влязоха в ролите на съдия, съдебен секретар, прокурор, подсъдим, защитник, свидетели и вещи лица. „Заседанието“ по наказателното дело бе водено от съдия Вергиния Еланчева. В ролята на прокурора влезе председателят на съда – Здравка Запрянова, а съдия Мариана Гунчева бе в ролята на адвокат на подсъдимата. Останалите участници в съдебния процес бяха съдебни служители от районния съд. При оттегляне на тайно съвещание на съда за произнасяне на присъда, учениците имаха възможност да задават въпроси към магистратите. Те коментираха как е протекъл наказателния процес и изказваха становища за това какво би могло според тях да бъде наложено като наказание от съда за извършеното престъпление. След произнасяне на присъдата, учениците посетиха и разгледаха различните служби в Районен съд – Кърджали.

Инициативата „Ден на отворените врати“ се провежда в органите на съдебната власт под надслов „Открито за съдебната власт“ и е насочена към популяризиране дейността на съда, с цел повишаване правната култура на гражданите и постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, както и за изграждане на доверие в работата на съда.

Целта на провеждането на симулативен наказателен процес е формирането на реална представа за правораздавателната дейност на съда по делата и ролята на всеки един участник в наказателния процес, постигане превенция сред младежите, възпитаване на чувство за справедливост и отговорно вземане на решения.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/4/23 09:23

    Как се започва работа в Райония съд ? За чистачка питам , но имам и диплома от СУ София по право ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/4/23 07:09

      Тъй като аз работя в съда, мога да Ви уведомя че заплатата на чистачката, не е по-голяма от заплатата на която и да е хигиениска в което и да е учреждение или институция.Щом имате диплома по право и не можете да се реализирате, търсете причината у Вас а не в хигеиниската на съда!

      Изтриване
    2. Анонимен25/4/23 08:31

      Не отговорихте на въпроса ? Не може да се реализирате е много комплексен фактор , който в тази институция, дори не зависи от теб при отлично представяне !

      Изтриване
  2. Анонимен24/4/23 09:28

    Абе Родоплар мн сте тихи за ръгача шумяхте шумяхте сега чувам че Д е на свобода по дискотеките!? В БГ ше те убият за нищо и условна ще получат ,бахти правосъдието . .. . .

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/4/23 10:01

    Дано са си взели поука

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/4/23 23:43

    A Mestancho koga shte go sadyat ?

    Stava banalno s razni insulti dr. gluposti- "che umre coveka dokato si izchaka prisadata".

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.