Всички активисти знаят как да се харесат на Доган, но малко са воловете, които да вкарат ДПС през парадния вход на властта, твърди журналистът

24rodopi.com/Политика
Бойко Борисов ще се опита да погуби или погълне „Промяната“ по схемата на Реджеп Тайип Ердоган, която той прилага спрямо ДПС!
Това прогнозира в ефира на bTV Radio Илхан Андай от 24rodopi.com.
Вероятно ще има външни посредници и в крайна сметка Бойко Борисов и лидерите на „Промяната“ ще седнат на масата за преговори за съставяне на редовно евроатлантическо правителство, но всички ще платят висока цена – и ГЕРБ, и ПП-ДБ, каза журналистът.
"Цената, която „Промяната“ и „Демократична България“ ще платят за „прегръдката“ с Борисов, е бавната политическа смърт на партиите в коалицията. Борисов много добре знае как това може да се случи. Нещо подобно прави Ердоган с ДПС – опита силово да изхвърли Движението от българската политика и като инкасира голяма загуба с проекта ДОСТ, той изигра няколко хода и сега е нещо като големият турски аркадаш на ДПС, но голямата цел е да превземе ДПС отвътре със свои хора. Нещо подобно ще направи Бойко Борисов с „Промяната“, но ще го изиграе в краткосрочен план, а онези ще се усетят в нощта сред първия тур на местните избори“, заяви в интервюто пред водещата на „Важното, казано на глас“ Лили Ангелова Андай.
Борисов умее да работи на терен, дори да е дразнещ с онова „Аз съм прост и вие сте прости“, ДБ и особено ПП са по-скоро виртуални политици, подчерта журналистът.
За ролята на ДПС и целта на Движението, Андай коментира: „От пролетта на 2021 година ДПС работи да влезе в управлението на страната. Вярно, ситуацията сега е различна и формулата Борисов - премиер, Карадайъ - вицепремиер, няма как да се случи, но на бюрото на Доган има CW-та на експерти за министри и други важни позиции в изпълнителната власт. Добрата новина е, че и Брюксел и Вашингтон харесват ДПС за част от евентуално евроатлантическо управление, лошата е, че за толкова много години Движението не успя да спечели достатъчно симпатии вътре в страната“.
За постигнатия резултат от ДПС на 2 април – 347 хиляди гласа и 4-то място, Андай каза: „Това е лимитът на тези листи, които са едни и същи от пролетта на 2021-ва. За 700 дни тези лица направиха 5 опита и показаха, че нямат потенциал да прескочат 300 хиляди гласа вътре в страната, при положение, че пътят към парадния вход към властта е 430 000 гласа, по сметки на Доган.
Ние нямаме време за анализ по региони, но вижте в Търговище мандатите от 3 са паднали на 1. В област Габрово, откъдето е един от шефовете на АЛДЕ, ДПС няма мандат, а един от братята Казак печелеше с добър резултат, което иде да рече, че не е важно какво пише временно зад името ти, а да си роден с качества, хората да те направят лидер, и тази харизма да я носиш цял живот. Това го няма в листите на ДПС - във всеки един регион силен лидер. Не председател на местна структура, а лидер“.
На въпрос за гласуването на Доган с хартиена бюлетина и машинното на Карадайъ, Илхан Андай коментира:
„Догановият вот се възприе като знак – върнете се към добрите стари хартиени бюлетини, но после Карадайъ искаше да каже, че може и с машини, защото електоратът вече е научен и няма да има толкова много недействителни бюлетини. Сиреч, кой с която най-добре се справя, но да не се допуснат много недействителни бюлетини.
Но знак за Доган е четвъртата позиция и гласовете за ДПС, които само в България са около 280 хиляди. Без изселническите 60-тина хиляди звучи зле. Като знак от общността към Сарая. Всички от актива знаят как да поздравят Доган за рождения му ден, но мълчат като риби за неправдите, а съвсем малко са тези, които работят като волове за връщане на ДПС във властта през парадния вход.
Бомба със закъснител за ДПС е електоратът, който става все по-беден, по-неграмотен, по-отчаян. Сякаш инстинктът казва на тези хора да гласуват за ДПС, за тях изборите са него като събор на общността.
А когато отидеш в дадено село и двама възрастни си говорят с носталгия за времената на Живков, това вече не е само задължение към анализ и остра нужда от лекарство за лечение, образно казано, а и долавяне на контурите на някакво проклятие. Ако върви така ДПС ще се превърне в партия на бедните, на социалните аутсайдери, на отчаяните на тази територия. А етническите турци с избирателни права у нас и на гурбет не са само 280 000, а са по 2 може би. Домашно за Доган – защо етническите турци със средно и висше образование не гласуват за ДПС, както и гурбетчиите“.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/4/23 19:59

    И някак тези действия ще подскажат за нашето бъдеще, новото начало....
    И тази минало-припомняща....., че ....има път, към новото начало!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен5/4/23 22:19

      И да настроим всяко възприятие -
      да се насити –
      Тука и Сега.

      Изтриване
  2. Анонимен5/4/23 20:20

    Аз съм с висше и двамата ми братя също и двете ми сестри, мъжът ти и двете ми деца - още мога да редя. Нещо в сметките за образованието на електората си се объркал или говориш за себе си, че не гласуваш за ДПС. Умният не говори от екрана, а действа пред урната

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен5/4/23 21:46

      От учителския или от минно геоложкия? То дупесе от там ги дипломира . А колко завършили Софийския ,Варненския,Русенския,познаваш които гласуват за тази партия?

      Изтриване
    2. Анонимен6/4/23 02:11

      I kato si s tolkova vis6i si glasuvash za DPS, a? Bravo!!! Umnik / Umnica si ... :)

      Изтриване
  3. Анонимен6/4/23 06:59

    Най-много за ПП-ДБ са гласували хора с висше образование, най-много работещи, жени и етнически българи. Как са гласували и за другите партии?
    По образование:



    - Хората с висше/полувисше образование - 66% за ПП-ДБ, 47% за ГЕРБ/СДС, 53% - "Възраждане", 37% - БСП, 14% - ДПС, 50% - ИТН


    - Хората със средно образование - 33% - ПП-ДБ, 48% - ГЕРБ/СДС, 43% за "Възраждане", 53% - БСП, 51% - ДПС, 44% - "Има такъв народ"

    - Хората с основно образование - 2% - ПП-ДБ, 5% - ГЕРБ/СДС, 4% - "Възраждане", 10% - БСП, 35% - ДПС, 5% - ИТН



    По пол:



    - Мъже - 44% - ПП-ДБ, 47% - ГЕРБ/СДС, 50% - "Възраждане", 46% - БСП, 54% ДПС, 55% - ИТН

    - Жени - 56% - ПП-ДБ, 53% - ГЕРБ/СДС, 50% - "Възраждане", 54% - БСП, 46% - ДСП, 45% - "Има такъв народ"



    Демографски профили по заетост:



    - Работещи - 75% ПП-ДБ, 70% ГЕРБ/СДС, 76% - "Възраждане", 41% - БСП, 54% - ДПС, 76% - ИТН

    - Незаети - 8% ПП-ДБ, 9% - ГЕРБ/СДС, 10% - "Възраждане", 7% - БСП, 26% - ДПС, 14% - ИТН

    - Пенсионери - 17% - ПП-ДБ, 21% - ГЕРБ/СДС, 14% - "Възраждане", 52% - БСП, 20% - ДПС, 10% - ИТН



    По етнос:



    - Българин - 97% ПП-ДБ, 91% - ГЕРБ/СДС, 97% - "Възраждане", 94% - БСП, 15% - ДПС, 93% - ИТН

    - Турчин - 2% - ПП-ДБ, 6% - ГЕРБ/СДС, 1% - "Възраждане", 3% - БСП, 71% - ДПС, 3% - ИТН

    - Ром - 1% - ПП-ДБ 2% - ГЕРБ/СДС, 2% - "Възраждане", 3% - БСП, 14% - ДПС, 4% - ИТН

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен6/4/23 10:06

    Защото лидера карадайъ се обградил с местни феодали ,престъпници, , разбойници ,които върлуват безнаказано и ограбват тероризират и мародеурстват и рекетират хората които тачат партията с идеи с със справедливост. по общините

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.