24rodopi.com/Общество

Трябват пари за ново жилище, предстои и сватба - поне 300 гости. „Не ми трябва „ортак“ и сам мога, няма да деля на две, най-лесно е на едно“.

Явно това е мотивацията на нароилите се десетки млади шофьори на бусове в Кърджалийско, които извършват всяка седмица курсове до Западна Европа, превозващи родни гурбетчии и багажи. Липсва им достатъчно опит, карат без почивка, а пътниците се молят през цялото време да не стане белята.

„Всеки ден по няколко микробуса тръгват от Кърджали за Западна Европа-возят хора или багаж през Германия, Белгия, Нидерландия - до крайната точка. Аз живея в кърджалийско село и  работя в Хага, Нидерландия. Винаги, когато имам отпуск, пътувам за родния край. Досега използвах самолети или автобуси, но този път реших да пътувам с един от тези микробуси, понеже ми се стори, че са много практични: закарват те от адрес на адрес. Няма чакане и мъкнене на багаж по автогарите.

Но се оказа, че пътуването по този начин е буквално жертване на живота, което граничи със самоубийство. Шофьорът в тези микробуси е само един и той трябва да издържи цялото пътуване без да спи и без да се умори, а това са 36 часа. Знам за много случаи, когато шофьори заспиват на волана и стават катастрофи. Мои приятели си отидоха по този начин“, разказва за 24rodopi.com претръпнал нашенец, който само преди дни е пътувал. Зад волана е бил 20-годишен младеж. Предстояла му сватба и… от Кърджали до Тимишоара разговарял по телефона с годеницата си и с приятели. Обсъждали се нови пердета, обзавеждане, врати, гости, покани докато водачът шофира с над 100 километра в час и изпреварва колони автомобили и тирове.

„Беше някакъв кошмар, всички се молихме да не катастрофираме. Накрая не издържах и му направих забележка в Тимишоара. Казах му дори, че ще подам сигнал до полицията, ако не спре с това безумие и не пусне от ръката си смартфона. Тогава се уплаши, хвърли телефона и до Виена не каза гък. В австрийската столица спря на бензиностанция и каза, че ще си почине. Заспа за 40 минути. Това време беше най-хубавото време в цялото пътуване, защото бе започнал да криволичи по пътя от умора. Всички си отдъхнахме, спокойни, сигурни. Бяхме в безопасност. След 40 минути се разбуди и пак тръгнахме. Правете си сметка колко е починал“, разказва пред екипа ни нашенец. По думите му, това не се случва за първи път.


„Масова практика е. Млади водачи, сами, карат безумно, без почивка. Това е най-безотговорният бизнес. Поверяваш живота и здравето си в ръцете на безумни млади шофьори“, коментира друг жител на региона, изтръпвал по същия начин при пътуване към Западна Европа. Апелът е: органите да вземат мерки, контролът да е завишен, а пътуващите-замислете се по какъв начин да стигнете до работните си места зад граница. Животът е по-ценен от спестените пари за транспорт.

„Подобни екземпляри има само в Кърджалийско. Бързите пари ги правят толкова смели и безотговорни. Пътувал съм десетки пъти с бусове, но с водачи от Пловдивско, Враца дори. Винаги са по двама и се сменят. Докато единият кара, другият спи. Човек се чувства далеч по-сигурно. Ако маршрутът им е през Гърция заради ферибот до Италия, и двамата шофьори наемат каюти, за да спят като бели хора в легла. Всички останали са натъркаляни по земята в ресторанта на кораба. На сутринта водачите са свежи и готови. Така се прави“, пък коментира друг гурбетчия, който от години пътува до Апенините именно с подобен транспорт. Но и той е убеден-най-добре е със самолет. Евтин билет, бързо пристигане, само багажът пращаш по бусовете.

На снимката: Бензиностанция-"автогара" за много от бусовете по линията Кърджали - Западна Европа

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

16 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/6/23 09:18

    Аааа, вече открихте топлата вода

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/6/23 12:12

    Точно така - скъпо, не скъпо пращаш багажа по бусове, пътуваш със самолет

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/6/23 12:17

    Преди време се пътуваше поне бяха двама шофьорите, сменяха се за почивка, защо сега им се разрешава това, що за независимост, права, свободи

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/6/23 13:42

    В Кърджали има ли Прокуратура знае се откъде тръгват бусовете ама кой да направи проверка а даяджийте спят дълбок сън преди време се вдигна малко шум и толкова беше. чакат поредния смъртен случай

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/6/23 15:09

    С евтин билет така се пътува ! В Абсурдистан е така .НАП ,КАТ и Полиция знаят за тези превози.И журналистите също ! Но всеки е доволен. Вероятно се отделя за всекиго по нещо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен23/6/23 17:43

      На всеки се плаща за да си затварят очите

      Изтриване
  6. Анонимен23/6/23 19:15

    Много алчни станаха без да мислят за хората на какъв риск ги излагат. Те не могат да делят те са алчни за пари
    Сватба апартаменти кола на жената която не иска да работи и не може да ходи пеша
    Трябва и мерцедес или бмв да може да ходи до фризьорски салон .
    .

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен23/6/23 20:41

    Пътувайте с самолет хем те боли хем те сърбин

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен23/6/23 21:44

    ИНСТИТУЦИИТЕ ТРЯБВА ДА ГЛЕДАТ ТЕЗИ ПО ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НА ВЛАСТТА, А НЕ КОКОШКАРИТЕ.ТЕЗИ, КОИТО КОМЕНТИРАТ ПЪРВО ДА ОТИДАТ ДО ХОЛАНДИЯ, БЕЛГИЯ ИЛИ ГЕРМАНИЯ С БУС ДА ВИДЯТ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА И ДА ВИДЯТ КАК СЕ ИЗКАРВАТ 400-500 ЕВРО НА КУРС!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен24/6/23 11:01

      400-500 само от 3-4 души ги изкарват. Най-малко взимат 130 евро

      Изтриване
  9. Анонимен24/6/23 00:41

    Ами ДАИ да се самосезира, да си изкарат ръцете от гъзовете и да вземат да си вършат работата , ама без чорба парасъ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен24/6/23 10:15

      Е те точно от там се хранят.

      Изтриване
  10. Анонимен24/6/23 10:58

    Sastoto i po vatreshnite linii ot kardjali za sofia i obratno; i drugite dalgi bus linii. Izhodat e cameri, video i v neta prozrachna Info za sveta. V protiven sluchai malchanieto e saglasie i utvarjdavane, ukrepvane na prestapnostta.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен24/6/23 14:40

    погледнете шофьорите на бусовете в кърджали какви коли карат къде е данъчната агенция те плащтат ли данък ? носят цигари по100 200 стека полицията спи

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен24/6/23 17:28

    В Джебел има десет човека, които се занимават само с това. Апартаменти по Пловдив, Кърджали и къде ли не, а нямат един ден стаж и една стотинка данъци не плащат. От къде са доходите им, никой не пита. Това е от години, всички знаят , но нищо не правят. НАП, НОИ, ДАИ, КАТ, ПОЛИЦИЯ , къде са ? Няма и няма да има. За това сме на този хал.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен25/6/23 09:39

    Даи Дане дебнат само камионите с товари ами да вземат да си вършат работа тия бусове по този начин укриват данъци ощетяват държавата

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.