24rodopi.com/Общество/Регион

Колко е тежко реалното положение в Златоград?! „Крепостта на ГЕРБ“, в която през годините на управление на партията в града бяха изливани милиони. За какво са изхарчени и къде са потънали е въпрос, на който отговор могат да дадат кметът на града и компетентните органи, следящи за разходването на държавните ресурси. Защото златоградчани вече го видяха.

„Крепостта“ обаче се пропука. В следващия Общински съвет ще има друго мнозинство. И то застава зад гърба на кандидата Величко Сидеров.

Златоград отива на балотаж в неделя. Досегашният кмет и мераклия за пети мандат Мирослав Янчев срещу Величко Сидеров. Вторият е бизнесмен, успешен при това, първият превърнал политиката в бизнес, твърдят в родопския град.

Четири мандата Янчев прокарваше предизборно минерална вода в града, но дори след като поиска доверие за пети, такава все още няма.

Припомняме, че проектът „Минерална вода от Ерма река до Златоград“ залегна в дневния ред на кабинета „Станишев“, когато начело на регионалното министерство бе родопчанинът Димчо Михалевски. Средства бяха осигурени, но малко по-късно финансовият министър Симеон Дянков, през 2010-та, стопира всичко с простото обяснение за „постната пица“. Въпреки това, през годините обещанията се лееха щедро. В днешната ситуация обаче, с цялата геополитическа икономическа обусловеност и реалности, водата пак ще се лее единствено в обещанията.

За несвършеното пък виновни на Янчев бяха все общинските съветници. Въпреки, че един е вече обект на проверка от страна на прокуратурата след сигнали, че е построил няколко вили в защитена местност, след разрешение от кмета. Или простият пример как политиката става успешен бизнес.

Докато успешният бизнесмен не започна да предлага добри решения далеч преди изборите. Както за сградата „Пирийца“.

„Имаме изготвен идеен проект за сградата. Тя трябва да остане собственост на общината. Да се търси финансиране от държавата, от европейските фондове и тя отново да се превърне в модерен Дом за стари хора. От бизнеса сме готови също да помогнем. Пълна подкрепа за един социален проект, който да стане реалност. Не е трудно, трябва единствено воля“, посочи преди месеци известният хотелиер Величко Сидеров. Бизнесменът преди време бе наречен от кмета Мирослав Янчев дори „стожерът в туризма в Златоград“.

Какво се случваше със сградата?! Пълна разруха, а според местните и превърната в сеновал от кмета за фамилната ферма. Припомняме, че преди години се развихри поредният скандал, в който се оказа, че съпругата на кмета е един от най-добре субсидираните по европейски програми „земеделец“. Нейната фирма е получила 1 103 228 лв. европейски пари за изграждането на овцеферма. През месец юни 2017 г. Мирослав Янчев, в качеството си на кмет на община Златоград, внася за гласуване в местния Общински съвет изработването на ПУП-ПП и учредяването на сервитут и право на строеж на фирма „Златна ферма“ ЕООД, собственост на неговата съпруга. Пред местна телевизия лично Мирослав Янчев потвърждава, че „Златна ферма“ ЕООД е собственост на жена му, но не вижда да има конфликт на интереси в това, че той е кмет и с неговия подпис се дават необходимите разрешения за усвояването на над милион лева в полза на член от неговото семейство. Според сигнал на жители на Златоград, освен усвоените евросредства, по време на строителството на обекта, собственост на фирмата на съпругата на Янчев, са забелязани работници и машини на Общината, които да извършват строителни работи. Семейството пък трябва да дофинансира проекта със „скромната сума“ от 700 000 лева…

Скандалите през годините следваха един след друг, а Златоград си остана един град, в който туризъм означава „да дойдеш за ден, разходиш се, хапнеш качамак и отпрашиш обратно“. В същото време кметът Янчев хвърляше вината за „неслучващото се“ към Общинския съвет…

Бизнес и политика като бизнес. Златоград решава на втория тур. След изборите пък ще стане ясно дали ще има нов 4-годишен рев, като ухапан от улично куче турист в центъра, или нещата наистина ще започнат да се променят.

На снимките: Идеята за развитие на бизнесмена (вляво) и... реалностите за един кмет (вдясно)

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/11/23 17:36

    И с какво в Кърджали е по-различно?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/11/23 18:12

    Хубавото на тези избори е че видяхме разпада и края на диктата на герб

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1/11/23 18:48

    Защото пък в Кърджали всичко е наред. Какво стана след предаването за обществената поръчка?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен1/11/23 21:14

    Сидеров истински бизнесмен срещу кмет бизнесмен

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен1/11/23 21:14

    Сидеров истински бизнесмен срещу кмет бизнесмен

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.