24rodopi.com/Общество

България определено изостана от другите бивши социалистически страни. И днес дори има нашенци, които са на гурбет на запад от Калотина, ама живеят и работят в Словакия, Чехия, Полша и другите бивши соц.

Ние ли изостанахме, те ли бързо "бягаха"?

Има няколко фактора, които дават бърз отговор:

Преобразуване на икономиката: България се бореше с трудности по време на прехода от социализъм към пазарна икономика. Промените в икономическата система не се осъществяваха ефективно и ефикасно, което доведе до рецесия и нарастваща бедност през 90-те години. Днес картината също е тъжна.

Корупция и неефективно управление: В България имаше значителна корупция и липса на ефективно управление през 90-те години. Това забави развитието на страната и предизвика загуба на доверие от страна на инвеститорите и политическите партньори. И днес не е розово.

Социални и културни аспекти: Социалните и културни промени в България след социализма бяха дълги и трудни и голяма част от населението се противопоставяше на новите идеи и реформи. 

Демографски фактори: България се бори с проблеми, свързани със стареенето на населението и ниската раждаемост. Това оказва отрицателно въздействие върху икономическия растеж и развитието на страната.

Севал е кърджалиец, завършил университет в Германия. IT специалист е и работи за германска компания, но отскоро живее в Словакия и продължава да си работи за немците. Интересен избор. Той обяснява: Има 3 Европи...

Четете поредицата на 24rodopi.com „Бившите соц. Толкова ли е хубаво там?“

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен30/12/23 07:39

    Няма трайно задоволство,
    нито личен успех,
    „само-израстване“, илюзии,
    които да прикрият раната
    на болно колективно тяло,
    гноясва,
    докато капка по капка воля,
    изпотена в безмислен труд
    за някой друг,
    сляпо трупащ богатства и мъка,
    развива способността ни да извръщаме поглед...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен30/12/23 08:50

    Защо си правите проветрение на устата? Истината я знаете всички- в България комунистите и ДС останаха на власт, нямаше лустрация защото ако имаше такава нямаше да има всички тези политици като Луканов, Виденов, Беров, Бойко Борисов, Доган... е и България щеше да е като Чехия. Историята ще ви съди.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен30/12/23 14:20

    Тези СОЦ Държави не са били пот Турско робство това е голата истина

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен30/12/23 18:35

    Племето е много крадливо.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен30/12/23 20:05

    Даже незнаеш да пишеш бе робство.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен30/12/23 23:24

    nomer 1 sme no po kradene

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен1/1/24 02:17

    Otzad napred sme na parvo mjasto.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.