Местна инициативна група Кирково-Златоград, заедно със земеделски производители, фермери и занятчии от територията на МИГ, бяха домакини на работно обменно посещение с участници от територията на Александрополис, Фере и Софлу. Гръцките участници бяха предимно фермери, животновъди и предприемачи, занимаващи се с отглеждането и преработката на селскостопански продукти - кашкавал, сирене, мляко, сладолед, доматени сокове, тахан, зехтин, козметични продукти, които се стремят да затварят веригата с последващ продукт. Повечето от тях работят в семейни ферми или малки цехове. Препоръчани са от гръцкия партньор на МИГ - Димосинетеристики Eврос. На територията на Община Златоград и Ардино бяха посетени . 3 обекта:
·
Пчелна ферма „Станчеви“;
·
Джелатерея „Юнаков“
·
„Родопчанка“
ПЧЕЛНА
ФЕРМА „СТАНЧЕВИ“ ЗЛАТОГРАД
Контакти:
farm-stanchevi.com ; 089 761 0955
Част от програмата включваше и посещение на фермата на фамилия Станчеви, която отглежда 450 кошера, разположени в четири пчелина в екологично чист планински район в сърцето на Родопите околностите на гр.Златоград и гр Неделино област Смолян. От тях се добиват три вида мед – акациев, билков и манов, както и различни пчелни продукти.
Групата ни посети най-близкият пчелин до Златоград, където
най-младия представител в семейния
пчеларски бизнес – Сергей Станчев запозна участниците накратко с живота на пчелите и продуктите,
които произвеждат. Специално внимание отдели на допълнителните здравни и
икономически ефекти от меда и пчелните
продукти, както и някои насоки на апитерапията.
Какво сподели Сергей Станчев за магията на пчеларството?
~ Да си пчелар, освен занаят
е и призвание. Радвам се, че съм част от
призваните. Ползвайте меда като храна, за да не се налага да го ползвате като
лекарство, това е мотото на нашата пчелна ферма „Станчеви“. Основно за
пчелините се грижим двамата с баща ми Илия. По цялата верига – от ваденето на
три вида мед – акациев, билков и манов и производството на различни пчелни
продукти, до реализацията им, са ангажирани всички от семейството. Аз съм трето
поколение пчелар.
~
През 1950 г. дядо ми Стоян Станчев започва да се занимава с
пчеларство почти на шега. Поставя началото с два кошера, за да вади мед за фамилията и две
години по-късно вече създава пчелин от 36 кошера. С времето баща ми Илия
Станчев, проявява интерес към занаята и бързо е завладян от магията на
пчеларството. Благодарение на него бизнесът продължава да се разширява и
постепенно фермата се увеличава. Аз се включвам официално в бизнеса преди 10
години. През 2010 г. кандидатствах по мярка 112 „Млад фермер“ от първия период
на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., и благодарение на
проекта разширих бизнеса до 250 кошера. Това ми даде успешен старт, голям
стимул е също и призът, който печели през 2011 г. за млад фермер на годината.
С наградата много се гордея
и тя стои на челно място в моя дом. Пчеларството е занаят, който ме кара да се
чувствам сигурен в себе си, защото го правя и развивам с удоволствие,
чистосърдечно споделя Сергей Станчев и продължава своя меден разказ: Реално
медът ни е биологичен, но все още нямаме сертификат. Отделно добиваме и пчелен
клей, цветен прашец, пчелно млечице и приготвяме клеева тинктура. Цехът ни е в
село Еленка, а майстори са основно майка ми и баща ми. Там освен с центрофуга
разполагаме с целия необходим инвентар за производство на качествени крайни
продукти..
Бъдещите ми планове са
амбициозни – да увелича кошерите, да прилагам подвижно пчеларство, както и да
наложа АПИТЕРАПИЯ С КОШЕРЕН ВЪЗДУХ В ЗЛАТОГРАД. Този метод е много известен в
Германия, Словения и на Запад и в България е малко известен. Вече съм изградил
една къщичка, в която има поставени кошери. На тях са монтирани инхалатори с
маски, които позволяват на хората да дишат съвършено пречистен въздух директно
от кошера. Този въздух е наситен с всичко, което произвежда пчелата. Методът е
изключително полезен и представлява „малка лаборатория“ и съвкупност от всичко
което произвежда пчелата за тези, които страдат от астма – обяснява Сергей
Станчев. Терапията се прави в периода май до септември на годината. Съвкупност
от нашите продукти може да ги откриете в специализирания ни магазин Стария град Златоград.
ДЖЕЛАТЕРИЯ „ЮНАКОВ"- Контакти: ул. „Антон Страшимиров" №13, Златоград unak.72@abv.bg, 088 747 2965
Истински вкусен занаятчийски сладолед – Джелато по Златоградски! По хубав от италианският! Това са отзивите на цялата група!
Както всички знаем Джелато не е само италианската дума за сладолед.
Изкушението е много по-различно от познатия ни вкус, аромат и текстура за
обикновения сладолед!
ЕТО И ТАЙНАТА РЕЦЕПТА ЗА УСПЕХА ОТ НАС!
Какво сподели Кристина Юнакова за фирмения занаятчийски сладолед в Златоград?
~ Занимаваме се с продажбата на уличен сладолед по-вече от 30 години. Тава че, имаме достатъчно опит в тази сфера, ни даде увереност и кураж да създаден собствено производство на домашен сладолед. Имахме и нужната собствена стационарна база, в която да реализирахме през 2019г. с наши средства, мечтата си за семеен бизнес. Закупихме необходимото технологично оборудване за производство на сладолед и други сладкарски изделия, като в момента предлагаме над 15 вида различен асортимент Джелато/сладолед, като се постарахме да предлагаме автентичен италиански вкус на достъпна цена, торти и много други тестени изделия и дребни сладки. Основните суровини, които използваме за нашата продукция – мляко, масло и други са изключително от доказани за качеството на продуктите местни ферми. Именно заради това се харесва много на нашите редовни местни клиенти и туристи в града.
РОДОПЧАНКА - ПРОДУКТИ ОТ НАТУРАЛНО РОДОПСКО МЛЯКО
Бял
Извор тел: 03652/ 24-97 e-mail: rodopchanka@abv.bg www.rodopchanka.eu
„Родопчанка“ вече е търсена марка за млечни продукти. Предприятието стартира дейността си още през
1990 с производството на кашкавал. Днес продуктовата гама е нараснала
значително - Кашкавал, Кисело мляко, Масло, Айран, Топено
сирене, Крема сирене, Извара, Прясно мляко. От скоро функционира и ново модерно предриятие за производство на
сирене, разположено в Кърджали.
Собственикът Росен Хаджийски
запозна участниците с предизвикателствата в бизнеса. Разказа за историята на фирмата и нещата,
които го мотивират да разширява продуктовата гама. В предприятието в Бял Извор работят
над 50 човека, а новия модерен цех за сирене в Кърджали ангажира само 5 лица.
Оборудването е съвременно, позволява достигане на високо качество и залаганите
обеми.
Продуктите на „Родопчанка“
се предлагат и са търсени в цяла Южна България.
Специални грижи се полагат
за подготовката и квалификацията на персонала. По време на посещението се
убедихме и за социалната ангажираност
на фирмата – за всички работници и
предвиден безплатен обяд, поддържат се добри битови условия. Навсякъде, въпреки
трудови си ангажименти, персоналът ни посрещаше с усмивка.
Участниците преминахме по технологичния
път на млякото – от суровина -до готовия продукт. Производителите от Гърция, участващи в обмена
са заинтересуваха по редица въпроси, свързани технологията, подбора на суровината, пазарите, спазване на екологични
стандарти и изисквания. Обсъдиха се възможности за предлагане на
различни продукти. Всички дегустираха
качествените продукти на „Родопчанка“ и останаха удовлетворени както от
видяното и споделеното, така и от гостоприемното посрещане и откровеност. Обмениха се контакти за бъдещи
партньорства.
Настоящата публикация
е изготвена от МИГ Кирково-Златоград, в рамките
на Споразумение № РД 50-41
/27.04.2018 за изпълнение на Стратегия за водено от общностите местно развитие
за общините Кирково и Златоград по подмярка 19,4 – „Текущи разходи и
популяризиране на стратегия за ВОМР“ от ПРСР
2014-2020.
Post A Comment:
0 comments so far,add yours
Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.
24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK