24rodopi.com/Кърджали

С 22,7% се увеличили цените на жилищата в Кърджали през 2022 година, сочи анализът на "Бългериан Пропертис". Средната цена в града край Арда достигнала 756 евро/кв. м

„Все още тенденцията е пазарът у нас да е доста активен. Цените нараснаха с 20-30% през 2022 г., което беше движено и от инфлацията и от ръста на доходите. Нормално е с успокояването на инфлацията този процес по нарастване на цените също да се успокои. Постигна се баланс на пазара при по-високите цени и силното търсене“, коментира пред „Евронюз България“ Полина Стойкова - изпълнителен директор на компанията за недвижими имоти.

И още: „През миналата година почти не се промениха лихвените проценти по кредитите при нас, за разлика от други държави, където имаше драстична промяна, и това доведе до отлив от интереса към имотите. При нас в момента те са близко до исторически най-ниските си нива. Очакванията в банковия сектор са дори и да има ръст той да е малък и плавен. Но има мнения, че може въобще да не се стигне и до малко повишаване. Това по-скоро оказа влияние през 2022 г., когато хората имаха една несигурност да купуват имоти, но през миналата година те се завърнаха на пазара и видяха, че няма несигурности в избора им на нов дом“.

Стойкова прави прогноза и за 2024 година: „Ще има още една година, в която предлагането ще бъде по-свито с оглед на това, че много хора очакват да се повишат цените на имотите с влизането ни в еврозоната. Това води до едно задържане в предлагането на имоти, тъй като хората изчакват по-добри цени. Същевременно много хора ще побързат да закупят преди това да се случи. Така че и тази година няма да видим достатъчно предлагане за наличното търсене.

Не мисля, че се очаква драстично поскъпване на цените тази година, защото те нараснаха много през последните 2 години и се доближихме до средните европейски нива. Приемането ни в еврозоната за имотния пазар ще премине плавно. Цените са в евро от много години насам. Има притеснение и колебание и това може би ще окаже леко влияние на пазара.

Търсят се основно двустайни и тристайни апартаменти“.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.