24rodopi.com/Общество

Случай на лайшмониоза е бил открит при улично куче в Кърджали. Животното е било прегледано от ветеринарни лекари, направени са му нужните манипулации.

Това е заболяване, което протича с фебрилитет, увеличаване на черния дроб и слезката, анемия, левко и тромбоцитопения и измършавяване. Води до кръвотечение от очите и устата. Източник на заболяването са опаразитени хора и някои гръбначни животни-кучета, лисици, чакали. Механизмът на предаване е чрез ухапване, а преносители са женски кръвосмучещи насекоми.

Лечението е изключително трудно.

Домашни кучета също могат да прихванат от заразата, въпреки ваксините и хапчетата, които собствениците им дават за вътрешни и външни паразити. „Подобни ваксини срещу този паразит са изключително скъпи, затова и собственици на домашни любимци предпочитат да не ги правят. Заболяването е трудно лечимо“, посочиха за 24rodopi.com ветеринари.

През 2022-ра година опасният паразит прати кърджалиец в болница. Случаят на висцерална лайшмониоза бе регистриран от Здравната инспекция.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/1/24 17:54

    Това куче вчера бродеше до 42 блок,беше с кървясали очи,ще зарази и хората,ужас!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/1/24 17:57

    Само тъпак може да не обърне внимание с години на проблемът с бездомните кучета. А сега търсете отговор от отговорните за това.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/1/24 18:24

    Някоя любителка на кучета и кучезащитничка е заразила животинката. Кучка такава !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен19/1/24 17:05

      Ние любителките сме ваксинирани.

      Изтриване
  4. Анонимен18/1/24 22:20

    Отрова и чисти улици като европа.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен19/1/24 17:05

      В Европа дори и мишките не убиват.

      Изтриване
  5. Анонимен18/1/24 22:44

    Дано тази зараза да хване един бивш кмет, бившите общински съветници от мнозинството, служебно отговорните и всичките журналисти, които прикриваха този бивш кмет и общински съветници от мнозинството. Дано!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен18/1/24 22:59

    Дано Танем от момчилград дасе зарази

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен18/1/24 23:47

    Големи защитници,защо не им направят приют и да ги хранят?А ги пускат по улиците,за да ни нападат!Къде са защитничките от града?Защо не ги дресират,като са толкова умни?Лигли!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен19/1/24 09:02

    Природозащитниците на бездомните кучета сега да си приберат заразените кучета, да си ги гледат, да си ги лекуват и да им се любуват . Може и да се снимат с тях . Поне нещо полезно да направят за хората .

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен19/1/24 17:04

    Нека Общината направи прословутия европейски приют, за което говори от години, и защитници и противници да заживеем спокойно в красивия ни град. АМИН!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен19/1/24 19:58

    Висцералната лайшманиоза засяга няколко вътрешни органи (обикновено далак, черен дроб и костен мозък, заболяването е фатално, ако не се лекува систематично в над 95% от случаите. Инкубационният период варира от 3 до 8 месеца. Въпреки че кучетата са основният преносител на лайшманиоза, други животни като плъхове, котки и дори птици също могат да участват в предаването. Основно се пренася от пясъчната муха. Заразавания са докладвани и чрез изпражнения на кучета, кръвопреливане, полов акт, трансплантация на органи. Пръскането в жилищата и населените места и миенето на улиците е задължително. Заболяването се среща само в изостанали страни като Бангладеш и Непал, Судан, Етиопия, Кения и Сомалия.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.