24rodopi.com/Коментари/Политика

Магарето, назначено на важен пост, най-сетне проумя и призна, че е назначено, защото е било Магаре на д-р Ахмед Доган.

Доживяхме това признание с години закъснение.

Мехмед Дикме - имаше такъв земеделски министър, който бе отстранен преди да избута до края на мандата, признава днес по радиото, че Доган дори едно магаре да посочи, него ще изберат.

С години закъснение, изгоненият от ДПС, каза нещо истинско, свое – че бил магаре на Доган.

Заслужава уважение.


Всъщност, по-коректно е да каже: Аз бях магарето на Касим Дал, а той ме промотира за Магаре на Ахмед Доган!


Дикме късно се появи в ДПС. Работеше в Ардино, в Центъра за Техническо и научно творчество за младежта (ТНТМ) към Обединения детски комплекс, когато покойният Али Дурмуш и Рашид Мурад решиха да го „назначат“ за председател на Общинския съвет на ДПС.

Сега в ардинското ДПС има война за партийни постове, но в зората на демокрацията беше зор работа. Нямаше желаещи. Покойният Мюмюн Рамадан, първият областен координатор на ДПС, дойде в града под Белите брези в началото на 1990 година и успя да кандърдиса учителя Али Дурмуш – Кумали, уволнен от гимназията в Ардино по „възродително време“ и по принуда стана строител, да поведе дружината на ДПС. След време Кумали отстъпи лидерството на Рашид Мурад от Ябълковец, а след още години двамата, в търсене на по-млади хора, се спряха на Дикме.

Когато питат Али Дурмуш „Този Дикме е помак, това няма ли да отдръпне хората от „горния район“ (микройони Млечино, Горно Прахово, Боровица и др. – б. р.) и Ардино?“, той с усмивка отговаря „Рахат бъдете, както каза бизим Ремзи (Ремзи Осман – б. р.): Магаре да е от ДПС, ще го изберат!“. Така и стана.

Иначе това за магарето и ДПС трябва да е запазена марка на бившия народен представител Ремзи Осман.

В началото на 1990 година в туристическия комплекс „Белите брези“ се провежда среща между шефовете на ДПС в Кърджали Яшар Шабан, Талят Чобан, Фикрет Яшар и други с представители на „Зелената партия“ и БЗНС в Ардино. Претенциозно назовават събирането „Кръгла маса за „стъпване“ на ДПС в Ардино и номиниране на кандидат за депутат от Движението от мажоритарния район“. Земеделци и „зелени“ подкрепят СДС, а от ДПС им предлагат да посочат ардинец за кандидат-депутат.

Дискусията е сериозна. В един момент Ремзи Осман казва на Баязид Ханифов и Юзджан Халилов от ардинската група: „Не се правете на големи политици, а дайте име. Някой от тази маса да е. Разберете, когото посочим ние, той ще стане депутат. Ако ще и магаре да е, но да е от ДПС!“.

Така и стана. „Магарето“ се оказа Бахри Юмер, тогава само „един завършил Учителския институт, който тръгнал да се изселва в Турция, ама го върнали“.


Но и Мехмед Дикме има малък принос в семантичния сандък на ДПС.

Като вписан под номер 5 в кандидатската листа на ДПС в Кърджалийско, по време на предизборната кампания, той ядосано прозрява: "Защо аз да ходя в Жълтуша, да пратят Саралийски (Иво Саралийски, бивш кмет на Кърджали, тогава 4-и в листата – б.р.). За да стана аз депутат, Ремзи Осман (тогава водач на листата – б. р.) трябва да умре! Ние пет мандата не можем да вземем".

Не стана така, както прогнозираше Дикме. ДПС спечели 5-те мандата.

 

И тук вече идваме на приказката за магарето на Касим Дал.

Докато Доган умува кои „магарета“ да направи министри, „дясната му ръка“ Дал притеснено обяснява, че в парламентарната група „старите кучета“ ще се изядат кой да докопа позиции в изпълнителната власт и предлага да се заложи на „новобранци“.

„За да стане Дикме министър на земеделието и после да оцапа ДПС с практиките си, 90 процента вината е изцяло моя. Аз го наложих“, признава след време във фоайето на „Шератон“ пред журналист Касим Дал.

 

--

Тази дописка е за явлението „Магаретата на ДПС“. Дикме е само повод, пълнеж, отдавна „умряло куче“.

Разбира се, явлението си заслужава много по-сериозен анализ и затова не го изхабяваме сега. Там Дикме ще бъде само половин изречение. Но днес си заслужаваше по-голямо внимание. Заради поумняването, макар и толкова късно.

Магаретата живеят до 40 години, някои тежат до 450-480 кг, в добрите си години могат да развият скорост от 24 км/час. От семейство „коне“ са, но цял живот си остават магарета.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

20 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/1/24 16:14

    Още много истини ще излязат на яве. Почна се. А Дикме беше едно алчно човече. Могат да го потвърдят хора с които е работил в Община Ардино.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/1/24 16:26

    Hayde bre,Stanete veçe kone şo çakate (!!!)

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/1/24 16:28

    Рашид Бекир е от Богатино кметство,ликвидатор Млечино ТКЗС, полуграмотен човек. Кандидат кмет на Богатино, има само 1 глас.Махленски клюкар-оценител

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/1/24 16:55

    Обаче магарето не е само. Има още много магарета. Ама никой не си признава.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен9/1/24 21:10

      Освен това търсене и постигане на един вид нов автентизъм и желание да се избяга от литературната поезия, Дикмето иска да излезе от поезията, иска да излезе от любовното чувство, иска да излезе от истината, иска да излезе от живота, иска да излезе от свободата, за да..... Да излезе от тях и да ги направи по-истински, по-автентични и в крайна сметка да ни покаже, че не само славея, но и магарето може да пее.

      Изтриване
  5. Анонимен9/1/24 17:00

    Не е ли е вярно, че ако Доган каже магаре ще е кмет, то така ще е!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен9/1/24 17:54

    Абе боклук като купуваше земите на безценица не говореше така кажи на хората истината че заради земите те изгониха от ДПС щото забрави че г-н Ахмед Доган те забира от улицата и те направи министър

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен9/1/24 18:07

    И на края се разбира откога скъпата партия е с корпоративни наченки,а другарят горе сега го сервира на преизтормозения си електорат.Време за тотална регенерация ,а не с такива недомлъвки и половинчати козметики.РИБАТА уважаеми РИБАТА.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен9/1/24 18:22

    ДИКМЕ И БАХРИ двама предатели .
    вън от дпс

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен10/1/24 05:43

      ПРОДАТЕЛИ, не предатели!

      Изтриване
    2. Анонимен11/1/24 10:27

      Пълно е с такива продатели-предатели в ДПС час по скоро да бъдат изхвърлени и тези от Хасковска област

      Изтриване
  9. Анонимен9/1/24 18:38

    Аркадашъм ешек

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен9/1/24 19:43

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен9/1/24 19:50

    Магарета, песове лизачи, чакали, хиени, плъхове. Кво да се прави, така е в политиката и службата. Поне казват че парите не миришат.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен9/1/24 20:35

    Vreme e vece da se zakara v Echek adasi.Ostrov v Sredizemno more.Pri svoite sabratja.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен9/1/24 21:15

    Всички сте магарета милионери.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен10/1/24 00:07

    Eşşşenkisi 🙂

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен10/1/24 06:11

    Abe horata koito glasuvat za tezi magarete katır li sa magare, magarecivlesirse gene magare olur priyaten den na bcicki katiri koito byaha stotina hilyadi

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен10/1/24 11:56

    Имал човека възможност купил земите .Ако вие имахте тази възможност нямаше ли да купите.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен11/1/24 10:23

    Пълно е с такива продатели - предатели в ДПС по най бързия начин трябва да бъдат изгонени - вън безсрамници

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.