24rodopi.com/Общество

„Те са млади и красиви.

Първи идват в кафенето рано сутрин, след като са оставили децата в детската градина. По някое време стават 5-6-7, говорят за всичко, но една тема всяка сутрин е в „репертоара“ им – кърджалийци на Запад“, разказва пред 24rodopi.com жител на най-големия кърджалийски квартал – „Възрожденци“. Той е установил, че не само в „неговото кафе“, но картината „гурбетчийски съпруги заедно на лаф сутрин“ е идентична и в другите заведения.

„Понякога съм на съседна маса и дори да не искам, чувам всичко, защото коментират разпалено как е най-изгодно да ти изпратят пари от Белгия, колко е станала надницата в бригадите за поставяне на соларни панели в Нидерландия, кой как ще се прибере за Байрама или за отпуската и в кой СПА курорт в България семейно ще отидат на почивка. „Възрожденци“ е не само „кварталът на призрачните блокове“, но и

„кварталът на разделените семейства“,

допълва още наблюдателният кърджалиец.

Няма точни статистически данни за броя български граждани, работещи в Централна и Западна Европа. Предполага, че около 1 милион българи живеят и работят в други европейски държави. Вероятно са много повече, тъй като има и много хора, които работят незаконно или нямат регистриран адрес в чужбина.

По последни данни на Националния статистически институт в област Кърджали средногодишното население е 142 508 жители. Жените са с около 3 хиляди повече от мъжете, но само в градовете. В селата на региона силният пол надделява над слабия с 200 души.

За сравнение ще отбележим, че от избирателните списъци парламентарни избори стана ясно, че в 7-те кърджалийски общини право на глас имат над 260 хиляди души. Всеки втори е извън страната.

40 821 са избирателите в Кърджали, 26 989 в селата, сочат избирателни списъци.

Официалната статистика е категорична - в областния град живеят 40 659 души, заедно с "неизбирателите" (лицата от 0 до 18 години).

Само за последните 10 години населението на област Кърджали е намаляло с 11 631 души, гласи констатацията на Териториалното статистическо бюро.

Самотни ли са младите хора в Кърджали?

Може би, но дори София е сочен за един доста самотен град. Този тъжен извод се налага от проучването за качеството на живот в европейските градове на Европейската комисия за 2023 г., което излезе наскоро. Според изследването, в което участват 83 града от цяла Европа, българската столица е градът в ЕС, в който най-много хора (21%) са се чувствали самотни през последните 4 седмици. Единствените градове в изследването, които са с по-висок резултат, са черногорската столица Подгорица и град, който не е точно в Европа - турският Диарбекир, посочва резултатите от изследването „Капитал“.

Един от десет софиянци е бил самотен през цялото време последния месец. Тук София е безспорният лидер в ЕС и дели първото място с Истанбул с неговите 12%. И което е още по-лошо - запитани за това колко време са били самотни през последната година, цели 26% от хората в столицата - един на всеки четирима, казват че са били самотни през повечето време или непрекъснато. Единственият град, който има сходен резултат, е Диарбекир.

Другата тема:

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен10/1/24 12:13

    Погледнете чашката на водното огледало ! Каква...... гледка ?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен10/1/24 12:48

    Диарбекир ми е София

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен10/1/24 18:46

    Ходят на червените фенери

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен11/1/24 09:08

    Стига сте си измисляли.Къде ги видяхте тези 3000 жени повече.Града пълен стари ергени.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.