24rodopi.com/Коментари/Политика

Баща грабва бебе и скача от прозореца на горяща къща. Падат от 7-8 метра височина, спасяват се. Този шанс нямат 4-ма наши гурбетчии, които са на последния етаж в сградата-факла. Загиналите са 4-ма български гражданин – младо семейство с две малки деца.

Пред декември в подобен огнен ад смъртта си намериха двама кърджалийци, също в Германия…

 ***

4-ма наши загиват в огнен ад в Германия. Огромна трагедия, основната версия – умишлен палеж. Но малка новина у нас, заради спящите държавни медии, които имат кореспонденти из Европата, но предпочитат да седят в жилищата си в столиците и да предават това, което вече медиите в България са написали. Седят си на топло у дома и със закъснение пращат преводни материали. Няма ги на терен, с изключение на държането на микрофон пред Европейския парламент и други важни институции. Това е технологията за правене на новини с държавни пари (в делнични дни, в събота и неделя и по празници се почива).

Майната му на чиновническата журналистика...

Но защо са слепи и глухи за трагедията дипломати и евродепутати, защо темата е "табу" за родния политически елит!?

 ***

Спят политиците, въпреки че трагедията в Золинген е огледало на всичко лошо, случващо се в страната. Изключение е бързата реакция на Делян Пеевски, който настоя в Министерството на външните работи да се размърдат и особено дипломатите в Германия…

Германските и турските медии гърмят, нашите ни занимават с Киро и дребнотемия.

Иначе кореспондентите са ухилени до уши, когато предават от Брюксел и Страсбург.

Само Пеевски е в час! Защо само той?

 ***

Европа е розовата тема за розовото бъдеще. И нито един анализ защо от близо 9 млн. души, населението намаля до 6,4 млн. за 30 години, без войни, без епидемии.

Това е другата страна на Европа, която не попада в националния ефир.

Преди седмица двама възрастни хора от Родопите загиват при катастрофа. Пътуват с бус, връщат се от Белгия към България. Там са били на гости на внуците. Защото децата отдавна са избягали. Повече няма да ги видят, и внуците също. Загиват.

Нито един нахилен кореспондент не е пратен, в което и да било село в Родопите, освен по разни фолклорни събития. Да влезе в местната кръчма и да попита къде са младите. Защото отговорът ще е потресаващ и никак „политкоректен“. Те са на Запад, за да извадят колкото за един дом за младите съпруги и децата. Малко кърваво евро за бъдещето, което тук нямат.

И още по-страшното…

„Знаете ли колко наши момчета, и от околните села, загинаха по строежите на Запад? Отидоха за пари, тук събирахме пари, за да върнем телата и да ги погребем у дома. Там ги изцеждат, както паякът изсмуква уловената в паяжината муха. Работят до откат, до смърт, буквално“.

Тези думи са на възрастни мъже от родопски села. Това е тяхната България, това е тяхната Европа. Тя не е бюрократичните институции. Тя е реалност.

Свободно движение на хора, стоки и капитали. Но в една посока. Връщането понякога е в ковчег…

 ***

Един взвод нашенци се извървяха през Европейския парламент, някои мечтаят да останат там и след 9 юни. Тези кариеристи научиха до всеки детайл как да спестят десетки хиляди евро, стотици хиляди, та чак до милион - от заплати, командировъчни и други „гушвания на кинти“ за организиране на мероприятия… Но нито научиха как живеят нашите гурбетчии на Запад, дори в Брюксел, нито имат решение за демографската криза. Нито знаят какво значи „кървавото евро“ по думите на старците от селата.

Евродепутатите ни вероятно знаят координатите на разврата на елитните джендъри, но не са стъпвали в нито едно гурбетчийско кафене...

Днес вече един политически лидер отваря темата за „кървавото евро“! Стотици хиляди нашенци на Запад очакват продължението.

Снимка: Джани Гатус/DPA
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/3/24 10:19

    Бг политици изгониха народа навън, а сега все по-често трагедии с български граждани в чужбина...Но дали на някой му пука...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/3/24 10:42

    Защо г-н Пеевски защо аз и тези хора сме напуснали България и работим в Германия?Никой не бяга от хубаво.Тези кървави евра хранят хиляди семейства в Бг.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/3/24 16:12

    Браво много точно написано

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/3/24 16:23

    никой политик не каза нито дума за тази трагедия - неонацизъм в действие, освен Пеевски. Поздравления! Съболезнования на близките.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.