24rodopi.com/Общество/Регион

80 000 лева за рахата – работиш в града, но живееш на село, сред природата. Груба сметка на инвестицията вместо в апартамент, в имот с двор в крайградско село.

„Купихме малка двуетажна къща с доста просторно дворно място за 50 000 лева. Около 30 000 ни излезе ремонтът на покрива, както и стягането на сградата, ремонт в стаите и банята. Вече дори започнахме да обработваме земята на двора. Приключим ли окончателно с ремонта, направо се пренасяме да живеем. 10-15 минути е разстоянието до областния град. След работа обратно“, споделя пред екип на „Родопи voice“ семейство от Кърджали. Прекарало почти целия си живот в града. Решило е обаче да промени ритъма. „Възрастта напредва, стресът е голям. По-добре спокойствието на село след работния ден, отколкото задушаващия град и шумни съседи“, допълва още.

Все по-голямо е търсенето на имоти по селата в Родопите. Сделките обаче са в пъти по-малко. Причините: цените, които се покачват паралелно с тези в градовете; собственици, които са зад граница; многото наследници, които не могат да се разберат помежду си.

Естествено най-търсени са имоти в крайградските села. И вече не става въпрос за вила за през уикенда, а жилище, което да е в основната на концепццията „Работа в града, спокоен сън на село“.

„Идваха чужденци да разпитват за имоти. Едно младо семейство, но тук не се продава. Една къща само има, но цената ги отказа. 50 000 евро, но състоянието на сградата е таково, че почти още толково ще трябва да се вложат за ремонт“, споделят пред екипа ни жители на село Невестино, което е на около 2 километра от входа на Кърджали.

В най-голямото село в община Смолян-Смилян, триетажна къща се предлага за 120 000 евро. 309 кв.м застроена площ, с двор от 921 квадрата. Облагороден парцел, обзаведена сграда с двуетажна селскостопанска постройка към нея.

Имоти има и на далеч по-ниски цени, но при тях инвестицията в ремонт ще излезе в пъти повече. И все пак, най-големият проблем за решилите да станат селяни е, че трудно се откриват собствениците, за да се стигне до пазарлък и сделка. Повечето хора от години са извън страната.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/4/24 20:51

    А апартаментите в града какво ще станат, селяните които се трепат от работа на запад купуват само апартаменти, вместо да си стегнат селските къщи като европейците.
    Апартаментите са като затворнически килии, всички си имат номера, 4ти ред 6та килия, и т.н.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен16/4/24 22:50

      Сирийци и афганистанци в апартаментите.

      Изтриване
  2. Анонимен17/4/24 06:49

    Kupuvayte vsichki kashti dokato e rano. Jivotat na selo e prekrasen. Chist vazduh i krasiva priroda.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/4/24 16:57

    Преди гаджалите бяха къщаджии, всички градяха хубави къщи по родните си земи. Сега техните деца станаха апартаментаджии, а жените им апартамент ханъмъ.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.