24rodopi.com/Регион

„Носталгията за родния край и по детството винаги е в сънищата ни. Бащината къща, дворът, тютюневите ниви, красотата на Родопите, винаги са в нашите сърца, където и да се намираш по света!“, казва 91-годишният Салимехмед Алкая от Истанбул, с корени от ардинското село Червена скала.

Той се е изселил в Турция през 1990 г. Всяко лято идва в родното си село.

„Тук е много хубаво. Тук минаха ученическите ми години и младежките трепети. Обичта към родния край те кара да изтръпнеш и да почувстваш нещо неописуемо“, казва бай Салимехмед.

Той е роден на 14 октомври 1933 г. в Млечино. Завършил е местното турско основно училище „Руждие“ при незабравимия учител Сали Азиз. След което завършва икономическия техникум в Кърджали. Целият му трудов стаж е преминал в Млечино. Бай Салимехмед дълги години е бил председател на местното кметство и местната кооперация. По време на неговото управление в началото на 60-те години на миналия век е започнало електрифицирането на селото. На 18-годишна възраст свързва живота си със Сание Алкая от Млечино, която е починала преди 14 години. От брака си имат две дъщери и един син. Днес бай Салимехмед се радва на трима внуци и един правнук.

„На младите пожелавам само да са живи и здрави, да работят и да станат на 90 години като мен. Не знам каква е тайната на дълголетието, но през целия си трудов стаж ходех пеша до работа и обратно от Червена скала до Млечино, около 3 км. в една посока. Знам, че движението е здраве. Съветът ми към младите е да ходят пеша на работа за здраве и живот. Всичко трябва да бъде нормално - яденето, работата и почивката също. Каквото и да е полезно, превишиш ли - е вредно“, посочва бай Салимехмед.

Гюнер ШЮКРИ, Ардино

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/9/24 17:20

    Нямам нищо против човека да е жив и здрав, но не е работил на нива masa başi.Mudur...
    Şaban mudurde öyle..
    Hayatini iyi yaşiyanla bunlar!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/9/24 17:25

    През 1989/90 г.бягахте от родните си къщи като полудели,не поглеждахте назад,оставащите тук на родна земя комшии, а сега ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен12/9/24 21:27

      И всичките викаха, че са целунали знамето земята на тюркийе. Ozturk, Mutlu, Vatansever, и др. Юимена си сложиха, а сега какво стана, кавги за земи. Къщи

      Изтриване
  3. Анонимен12/9/24 17:41

    Цял живот на държавната ясла,в един момент предател на майката,която те хранила.От млечинските кадри със своята последователност признавам единствено и само Назми Мюмюн.Не измени на род,родина и партия.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/9/24 18:17

    Mnogo razbirasz ot rod, rodina za kojata biachme senki ,za partia za kojato biachme robi,chora wtora kategoria ,samo za neposilna tezka rabota. A szto se kasae gore spomenatia ,toj e riadik ekzempliar na samozabrawa i idiotizim graniczecz z bujno podlizwane na nerealnosti,kisogled bez oczila.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен12/9/24 21:00

    Хей "умнико" пишеш хавадан,судан...майка ти е научена да чете и пише,бащата ти с занаят,сестрите ти с образование,път,ток,тел.,раб.места по цеховете,детски градини,светещи училища и т.нИмаше усмивки по лицата на хората,нямаше хора без работа....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен13/9/24 08:51

      НЯМАШЕ СВОБОДА
      НЕ МОЖЕ ДА УЧИШ КЪДЕТО ЖЕЛАЕШ.НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕМЕСТИШ ДА ЖИВЕЕШ В ДРУГО НАЕЛЕНО МЯСТО
      ЗАДЪЛЖАВАТ ТЕ ДА РАБОТИШ 4 ДЕКАРА ТЮТЮН И ПОЛУЧАВАШ САМО 30% ПРОЦЕНТА
      от продадената цена а 70% ги прибираше държавата.
      не можеш да купиш кола чакащ 12 години като внасяш 1200лв предваретелно.при заплати 120 лева
      за да станеш ръководител трябва да си доносник
      нямаше конкуранция държавата живееше на кредит.който се плати от народа 25 г
      нямаш право на име
      в селото задължително трябва да се гледат прасета
      не може да учиш право а за другите важни професии разрешение от държавна сигурносг
      може ДА СЕ ПИШИ ЦЯЛ ДЕН ЗА КОМУНИЗМА КА ЗАБРАНИ ТУРСКИТЕ УЧИЛИЩА
      ТАВА Е ЖЕСТОК РЕЖИМ
      .

      Изтриване
  6. Анонимен12/9/24 22:03

    Хей хей 18.17 баща ти от бунар започна да пие вода от чешмата,миеше се с ибрик,път асфалт,регулярни автобусни линии до Кърджали,всяко фелдшер,акушерка,лекар,топъл сомун от местна хлебопекарна,работа,работа за всеки,сигурност за всички...анладънмъ заваллъ

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен12/9/24 23:01

    Пред честната служба на държавата и хората шапка свалям на Назми ага

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен13/9/24 08:50

    Nadolu slezni,sred tezi sred tezi ,koito szte ti każat ,prostata istina dokato ne nastane rawenstwo na prawa, niama kak dase gowori za izlizane ot tresawiszteto w koeto e milata rodna strana. Za siżalenie triabwa da se zapoczne ot wircha ,a za towa niama wolia ,a samo pusti slowa ,,,

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.