„Проблемът на Кърджали не се нарича „безработица". Нещото, което променя целия регион в негативна насока е липсата на кадърна работна ръка. Във всяка сфера е така – няма кой да свърши читаво работата си, за която получава заплата. Всички ресторантьори вече признават, че този бизнес има бъдеще само, ако членове на фамилията се занимават с него. Умря времето, когато инвестираш в механа, кафене, ресторант и разчиташ на персонала. Не си ли там със семейството си денонощно, затъваш. Разбирате ли колко е тревожно – вече няма дори читави сервитьори", заявява пред 24rodopi.com предприемачът С. М. Той е пробвал да разработи заведение пред 3 години в Кърджали. Казва, че заради персонала така и не дочакал месец на печалба. Захванал се със строителство на жилищна сграда. В съдружие с двама приятели, които натрупали капитали в Англия. Построили една сграда и продали апартаментите, основно пак на нашенци, които работят в Западна Европа. Днес С. М. строи трета сграда.
„Ако имаш свободни капитали, сега е добре да се строи. Цените на материали и труд са ниски. Всъщност, в момента в Кърджали се строят 15 нови жилищни сгради. Има търсене. Лошото ще стане, ако гурбетчиите ни в Европа стигнат до извода, че родният край няма бъдеще и е по-добре да търсят бъдещето си там, където в момента работят. За съжаление все повече хора правят така – купуват на изплащане имоти с ясното съзнание, че децата им ще растат като белгийци, холандци или британци. Жилища в Кърджали се търсят най-вече защото все още има сериозен паричен поток от Западна Европа към Кърджали", казва С. М. Питаме го за извода на Българската стопанска камара, че  ако минималната заплата стане 400 лева от 1 януари 2015 година (Правителството отхвърли това предложение – б. р.), много малки фирми в Кърджалийско ще фалират. Десетки шивачки и други работници още в началото на годината ще бъдат съкратени, а в целия регион ще започне нов процес на обезлюдяване.
„Повишението на минималната работна заплата от 340 на 400 лева ще  е крайно непродуктивно. То ще доведе до обезлюдяване на определени региони, обезкървяването им и закриване на много малки и средни фирми", твърди председателят на БСК Божидар Данев във връзка с искането на КНСБ за увеличаване на минималната работна заплата на 400 лева от 1 януари 2015 година.
"Увеличаването на минималната работна заплата, особено в страна с Валутен борд, е твърде деликатен инструмент. От 2011 до 2014 година средната работна заплата у нас е нараснала със 17%, а с 26% е нараснала минималната. Сега се предлага увеличение с 50% спрямо 2011 година на минималната работна заплата, едва ли може да се очаква такъв ръст на средата", посочва Данев.
Шефът на БСК отбелязва, че голям проблем при говоренето за увеличение на МРЗ е това, че не се отчитат регионалните различия. "Ако средната работна заплата в София е 1070 лева, то във Видин тя е 564 лева. Въвеждайки МРЗ от 400 лева обричаме на фалит малкия и среден бизнес в регионите, в които средната работна заплата е по-ниска и засилваме драстично мобилността на човешкия ресурс към големите градове", твърди Данев.
Кърджали е на 23-та позиция в тази класация. От регионалното статистическо бюро съобщиха за 24rodopi.com, че средната месечна заплата на наетите по трудово и служебно правоотношение в третото тримесечие на 2014 година е 646 лева. През април, май и юни тя е била с един лев повече. В първите три месеца на годината средната заплата в Кърджали била 611 лева.
Кърджали и Хасково са най-зле в Южен Централен район.
Най-висока в страната е средната заплата в София – 1070 лева.
„Вдигането на минималната работна заплата носи плюсове и минуси и за наетите, и за работодателите. На пръв прочит ще спечели бюджетът с допълнителните постъпления, но скоро може да се окаже бомба със закъснител. Собственикът на шивашка фирма, който плаща минимална заплата и дава още пари чрез счетоводни врътки, ще се принуди да ореже от месечното възнаграждение на работничката. Няма как да даде изведнъж 100 лева, че и повече, нагоре. Ако тръгне да го прави, ще има съкращения и натоварване на тези, които ще останат да работят. Ще настанат едни процеси, които могат да ни доближат до региони като Видин и Монтана. Чиновниците, в това число и синдикалистите, работят със стъкмистика, понятие си нямат какво става на трудовия пазар. Работа има, квалифицирани работници няма. Кадърните бягат от ниските заплати в България, но това не означава, че трябва да дадеш 800 лева на всеки един, дошъл да търси работа. Много е лошо, че кадърният отчита, че нещата нито са добре, нито скоро ще станат по-добре, и заминават. Тези, които остават хем не могат да я свършат работата, хем са по-претенциозни от тези, добрите в занаята, които са предпочели Холандия или Белгия", смята С. М.
Брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Кърджали е 5129 лв., което я прави втората най-бедна област в страната след Видин, сочи анализ на Института за пазарни икономика.
„На следващо място е въпросът: Добре, заминаха много грамотни, можещи и такива, които не се плашат от работа. Смятат, че заслужават 1 000 лева заплата, не са я получавали тук и избрали еднопосочния билет. Но тези, които са трудово ангажирани, покриват ли необходимите качества за минимална работна заплата от 400 лева?", пита предприемачът. И добавя: „А тези задължителни 400 лева дали няма да откажат други инвеститори".
„Преките чуждестранни инвестиции в Кърджалийско се покачват, но все още техният кумулативен размер към края на 2012 г. нарежда областта на девето място по най-малко привлечени чужди капитали. Област Кърджали продължава да се характеризира с най-малко на брой предприятия в страната, претеглени спрямо населението", се посочва още в доклада на Института за пазарна икономика.
„Попитани дали биха се преместили в друга област за постоянно местоживеене, почти 30% от гражданите отговарят утвърдително през м. май 2014 година. Все пак малко над 44% от гражданите категорично са заявили, че нямат желание да се местят в друга област", се казва още в анализа на Института.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/11/14 18:15

    Skapano upravlenie,skapana darjava,zaplati niski,golqma bezrabotica visoki lihvi po vlogove,i samo korupciq i bogati biznesmeni.....

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/11/14 19:19

    NA KOGOTO DVIGATELYA MU RABOTI DOBRE.IMA BIDESTE NA ZAPAD.A NE DA SLUGUVA I ROBUVA .ZA MIZERNITE ZAPLATI.ZA TAZI ZAPLATA MINIMALNATA RABOTISCH 16 CASA NE PO VECE.TOVA VI KAZVA BIVSCH EMIGRANT.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/11/14 20:01

    Работа има навсякъде по света,но като няма заплащане както трябва ,кой ще седи в Кърджали и където и да е по света,хорицата работят и най-накрая получават някакви мижави заплати,управниците и бизнесмените си трупат милионитеа нищожния народ лапа дървото......

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/11/14 21:16

    7 godini sam v Angliq mislih da se vrashtam v Bg,ama se otkazah zashtoto vse po losho stava v Bg

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен28/11/14 21:44

    Абеее,не ни трябват работодатели......работа има
    Паридатели няма.....който е разбрал ....
    Анонимен или не все тая....

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен28/11/14 22:51

    Koy e tozi profesor C.M neznom no kat ides da pazaruvas ili kato si plastas toka ili vodata neti pravyat otstipka kat si sis minimalna zaplata

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен29/11/14 10:14

    няма критерий за какво количество и качество труд ще се изплаща мин.заплата. При почасово заплащане има по добра възможност за работа на различни места с по-високо възнаграждение. Не може само да се иска по-висока заплата без адекватен труд. Най-лошото е, че не получаваш добри публични услуги, здравни,комунални,образователни и др., за които си плащаш, нямаш кой знае каква мотивировка да се трудиш и да даваш според възможностите си, парите отиват най-вече при собствениците и мошениците. Жалко е но това е реалността.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен29/11/14 11:46

    hahaha , kakvo novo pishe tuk sega

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен29/11/14 15:11

    v Sofia minimalnata zaplata nad 1000 leva za kakvi investitsii govoryat politisite.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен29/11/14 19:19

    някои ги осигурявaт нa минимaлнa a получaвaт 1200 левa тогaвa еми ся ко ше прaим ше се ебем ли или ше се черпим по този нaчин досегa щеше дa е фaлирaлa държaвaтa споко минимaлнaтa и 800 левa дa стaне тaзи зaгубенa държaвa нямa дa фaлирa

    ОтговорИзтриване
  11. Spored men ne e vajna minimalnata zaplata a minimalnata chasovka. Samo togava vseki shte moje da si pravi smetkata, a i proizvoditelnostta na truda shte se uvelichi. I togava shivachkite koito raborqt po 14 chasa na den shte znaqt( 8h x 2.272 , dopylnitelnite + 25%, sabota nedelq + 50%, oficialni praznici 100%) i vij togava nqma li da ima po dobri zaplati i po golqma proizvoditelnost. Otdelno ako se vavede progresiven danyk, v darjavata shte ima mnogo po golemo postypleniq ot danyci i te shte natovarvat grajdanite solidarno-spored prihodite(Na bednite po malko danyci, na bogatite povecehe, na socialno slabite pod oblagaemiq minimum=0)
    Sorry za latinicata. Nqmam kirilica

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен1/12/14 10:50

    horata otivat v holandiya ne d arabotyat a da gledat treva .ranilist i ivantsi .imatakiva eray ediniyat ot ivantsi sigurno i tuka razprostranyavat cengetata spyat ot kide sa tiya pari dohod nyam

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.