Българският септември е изпълнен с история. С дати, които променят държавата, които са повод за гордост, но повод и за размисъл, често заменян от евтини речи и никакви поуки.
Съединението обедини една нация и й вдъхна кураж и самочувствие. Три дни по-късно след онзи 6-и септември и само едни 59 години в дистанцията на времето, дойде едно „освобождение”, което бе поставено на пиедестал над всички останали паметни дати. В продължение на 45 години то насилствено вменяваше новата посока на българската държава, неизменно свързана с „вечната дружба”. Една революция със заглушител, но с тътена от стъпките на окъсаните ботуши на Альоша. България се „освободи”, намирайки си нов господар в продължение на 9 петилетки.
Четвърт век след като „освободителите” се оттеглиха, цената на новата свобода спрямо старата се определя единствено с тази на… салама, кебапчето, сиренето и бензина. А взорът все по-често е обърнат назад и съвсем не към идеалите.
24rodopi.com

По темата четете по-късно само в 24rodopi.com:
(Не)забравеният 9-и и бъдеще с носталгия по миналото
26 години тъга за кебапче за 15 и бензин за 26 стотинки

Карл Маркс дали не е бил с родопски корени?
Когато битието определи съзнанието - носталгия по бригади и радост под строй
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/9/16 08:49

    Отличен!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/9/16 10:59

    Поздравления за анонса. Вярвам, че статия е още по-добра.
    Р.S.
    Примати могат да мислят само за ядене. Справка Пирамидата на Маслоу.
    Сред 9 септември 1944 година България е по-добре от Германия.
    Срината е само София три години по-рано.
    До тук със сравненията, сега идва голямото НО!
    Какво постигна България през тези 44 години:
    на първо място изби без съд и присъда всеки който по-умен от приматите, създаде концентрационни лагери, отне на народа религията, казваше на хората какво да мислят без значение колко е тъпо това, създаде металургични заводи в плодородните земи на софийското и пловдивското поле и отрови земята и хората. Създаде Химически завод между Стара Загора и Нова Загора.... Да изброявам ли още? Ако това е подем, то в главите на комунистите тичат безброй насекоми...
    И като заключение ще спомена, че ако България се е движила в правилната :) посока щеше да е поне на нивото на Германия!!!
    Хвала на тези които погребаха България, и днес с цветенца в ръцете се мъдрят до някакви чугунени паметници.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/9/16 18:59

    9/9/16 10:59 Много точен коментар пич, само с една забележка...забрави да споменеш за ОЦЗ-то в Кърджали. Той по план е бил на площакка до с.Широко поле, но някой умен партиен деец е решил да го построи на сегашното место...да напомня на гражданите с миризмата си че работи на пълни обороти с пушеците си от трите комина ( от скоро е вече 1) Имах познати които се пенсионираха от ОЦЗ с високи пенсии, нооооооо след 2-3 месеца се пренесоха в отвъдното на по добър живот при св.Петър!!! Някой беше казал, не е важно колко ти е пенсията, а колко години ще я получаваш???

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.