Към изборния 26 март – с познати лица и заредени за тежка битка (обзор)
Най-близо до депутатските банки в 44-тото Народно събрание от 9-ти Кърджалийски многомандатен район са Мустафа Карадайъ, Хасан Азис и Адлен Шефкет от ДПС, Цвета Караянчева от ГЕРБ и Александър Симов от БСП. 
Както нееднократно 24rodopi.com писа, това е желязната логика на обществените нагласи, уловени от всички социологически агенции и методиката „Хеър Ниймаер“, по която се разпределят мандатите – 3 за ДПС, по един за ГЕРБ и БСП. Разбира се, това е при положение, ако ДОСТ не прескочи 4-процентната бариера.
Познати лидери и нови лица са в палитрата на 19-те политически листи, които ще си оспорват вота на избирателите в Кърджалийска област. 
Довчерашните съратници - лидерите на ДПС Мустафа Карадайъ и на ДОСТ Лютви Местан, на тези избори са твърди опоненти. Цвета Караянчева очаквано води листата на ГЕРБ, БСП прати журналиста и член на ръководството Александър Симов за свой „ракетоносител“.
Вторият в листата на ДПС – зам.-председател и кмет на Кърджали Хасан Азис отказа да огласи намерението си къде ще бъде след изборния ден, но едва ли Ахмед Доган и Мустафа Карадайъ ще му позволят да напусне кметския стол и Движението да рискува да отиде на предсрочни избори в най-важната си община.
Трета след Азис е бившата директорка на РЗОК и сега управляваща местния клон на банка на бизнесмена Фуат Гювен - Адлен Шефкет, следвана от Ерол Мехмед от Момчилград, представляващ квотата на алианската общност. Бизнесменът Альоша Синабов е на 5-а позиция, излъчен от помашката общност, следван от Метин Байрамали (председател на Общинския съвет в Крумовград), областния лидер на младежите в ДПС Байрам Байрам, Сейфи Мехмедали (председател на Общинския съвет в Джебел), Ахмед Моллахасан от Кърджали и на последното 10-о място е зам.-кметицата на Кирково Валентина Димитрова.
„Листата е достатъчно знакова, в нея трябва да се видят основните послания на ДПС. Председателят Мустафа Карадайъ е водач на листата. На второ място, кърджалийската листа е кардинално променена – с много знаци и много послания. Председателят на партията е в Кърджали, това е достатъчен знак. Има нови имена и нови лица – това също е един знак. Представителството на различни групи и етноси е също един добър знак. Има още един знак, който трябва да се види в тази листа – това е знака на единството и толерантността“, заяви в отговор на въпроса за липсата на Доган Хасан Азис. Първоначално листата е била с имената на над 100 души, но след разширеното заседание на Областния съвет е редуцирана до 52 и по традиция всички те са минали през централното сито, за да се посочат най-подходящите10.
„Всички тези хора са достойни да бъдат в тази листа, дори и да я оглавяват. В нея има свежест, експертност и се надяваме не само с листата, но и с тези хора, които бяха номинирани, заедно с тях да направим една успешна кампания. Всички партии, които участват и са регистрирали листа в РИК, за нас са еднакво силни като опоненти. Кой е най-силният, ще стане ясно на 26 март“, заяви областният лидер Изет Шабан.
Вчера областният координатор на ГЕРБ Цвета Караянчева с опит от последните 3 Народни събрания и за трети път водач на листата, я регистрира в РИК. На втората позиция след нея е ортопедът-травматолог д-р Спас Пасев от Кърджали, следван от икономиста и общински съветник Дамян Кьосев от Кирково и директор на дирекция в Областната служба по земеделие, 4-та е финансистката и общински съветник в Черноочене Леман Али. На 5-о място е Венета Добрева от Крумовград, инспектор в РИО на МОН, следват социалната работничка от Джебел Васвие Хасан, адвокатът от Кърджали Николай Маргаритов, финансистът от Момчилград Мехмед Хасан, студентката Антония Костова /на 23 г/. На последното 10-о място е бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Адам Персенски от Ардино.
Водач на червената листа е Александър Симов, когото бившият депутат Милко Багдасаров определи като „млад, напорист човек, патриот“. „Втора е Петя Михалевска, която носи каузата на баща си Димчо Михалевски и е пряк потомък по майчина линия на Капитан Петко Войвода. И останалите в листата са хора, милеещи за националната кауза като общинският председател Георги Кючюков, Петър Петров, Константина Солакова, Венелин Башев, Станимир Сталев и жените-социалистки Мариана Ликова и Теодора Каракостова“, коментира Багдасаров. Той самият е на последната 10-а позиция. „Нашият основен враг е ДОСТ, от който очакваме да докара 144 автобуса с избиратели, окичени със знамена. Това е формация, която ще се опита да прокара чужди интереси по време на кампанията“, подчерта той. И допълни, че желанието на номинираните, както и на цялата областна структура на БСП е да се обърнат към всички патриоти за подкрепа. От думите му стана ясно, че социалистите се борят за един от 5-те възможни мандати.
Също днес, но не и в присъствието на медиите, листата си регистрира и партия ДОСТ. Пръв е лидерът Лютви Местан, бившият председател на Висшия съвет на мюсюлманите у нас Шабанали Ахмед е втори. Той бе депутат от ДПС, но след отлюспването на Местан го последва и продължи да работи като независим депутат. И след предизборния сбор на ДОСТ и основаната от Касим Дал партия НПСД, листата бе разпределена между двете политически сили. Трети в нея е областният координатор на партията на Дал - Тасим Тасим. Следват секретарката в общинския офис на ДОСТ в Кърджали Мехриджан Изет, Хикмет Сюлейман, Нефиде Наим, Исмаил Кьосеюмер, Фатме Ахмед, Беркант Ходжа и Неждет Хабибов.
Както вече 24rodopi.com писа, заради проблем с адресната регистрация дясната ръка на Местан – Мехмед Ходжа, не намери място в листата.
КП “Нова република” регистрира листа със 7 имена – първи е Радослав Милев, общински съветник в Кърджали, бизнесмен, следван отдиректора на Астрономическата обсерватория в града Агоп Киркор Узунбохосян, Елена Шукерска, д-р Иван Бамбалов, Атанас Атанасов, Велин Стефанов и Стоян Стоянов.
Партията на Христо Иванов „Да, България“ също се състезава за вота на Кърджали с учредителя на КТ „Подкрепа“ Пламен Даракчиев и еколога Тома Белев.
Водач на листата на новородената коалиция „АБВ – Движение 21“ е Павел Кралев, лидер на партийната структура в Кърджали, юрист. След него се нареждат Любомир Първанов /Движение 21/ от Кърджали, Бойка Арабаджиева /АБВ/ от Кирково /бивш зам.-областен управител/, Делчо Петков /АБВ/ от Кърджали, Генади Андреев /Движение 21/ от Кърджали, Мюмюн Сюлейман /независим/ от Кърджали, Денислав Орлов /Движение 21/ от Кърджали и Тонка Тодорова /АБВ/ от Крумовград.
Обединените патриоти от Атака,НФСБ и ВМРО влизат в битката с листа от 5 кандидати. Тя се оглавява от д-р Христо Деянов, водещ на предаването „Здравословно“ в тв СКАТ, следван от общинския лидер наАтака Георги Чичев, на ВМРО Иван Зафиров, журналистката от местното бюро на тв СКАТ Ирина Мухтарова и Христина Стойкова, юрист от Атака.
Петима са в листата на партия „ВОЛЯ“ на Веселин Марешки. Начело е Дилбер Ахмедова Вейсалова, която е била общински съветник във Варна.
24rodopi.com
На снимката: ДПС първи показаха кандидатите си за депутати. На сцената застанаха 9 от тях, отсъства водачът Карадайъ. 
Снимка: Гюнер Шюкри
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

27 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/2/17 23:52

    ДПС вземат 4,Герб 1 .Другите ще останат само с илюзиите си, а за БСП е ясно че с този "чужденец" модела им е сбъркан и шанса е нула.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/2/17 00:12

    Спирам да гласувам за вас !!! За никой няма да гласувам.Никой да не гласува разберете хора с наще гласове си пълнят джобовете тези човекоподобни!!! Оставам анонимен но съм член на фирмата дпс за съжаление

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен22/2/17 02:48

    DOST POKAZA OT DYASNO,HASAN UDARİ OT LYAVO. DÜŞMAN ARADA,UZAKTA ARAMAYA GEREK YOK. YAZIK ZA DPS.

    ОтговорИзтриване
  4. Пак сте забравили да добавите Лютви Местан и втория след него ! Публикувайте коментара ми !

    ОтговорИзтриване
  5. Пак сте забравили да добавите Лютви Местан и втория след него ! Публикувайте коментара ми !

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен22/2/17 07:47

    Караянчева няма да стане!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен22/2/17 07:48

    ДОСТ ще спечелят 2+2 мандата
    ако дпс не мине 4%

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен22/2/17 08:12

    Адлен Шевкет знае ли да говори ана дилини, или използва този език за други работи! Егати резилите!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен22/2/17 08:18

    Альоша ще събере има няма 50гласа.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен22/2/17 08:24

    Значи и да не се гласува от високо пак насила пращат парашутисти от София само и само ДПС да не печели 5 мандата....а не може ли мандата на асвалтвата партия да си я изтеглят към крадливя Катун София-Банкя....там асвалта е пътииии по вкусен и става за ядене

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен22/2/17 08:24

    Евгений Михайлов, един истински демократ журналист, предпочете ДОСТ пред всички други партии в България! Слави Бинев и Волен Сидеров избраха ДПС! Честито!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен22/2/17 09:26

    ДОСТ се надяват на гласовете от Турция,но ще бъдат силно разочоровани.Ще останат под 4 процентовата бариера.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен22/2/17 09:51

    Адлен не знае майчиния си език къде е тръгнала, ако и това не е подигравка

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен22/2/17 09:53

    Преференциите ще работят яко! това добре го умеят младежите от ДПС...., но този път срещу ЕВРО!

    ОтговорИзтриване
  15. Dps Kircali22/2/17 09:53

    Ot pomacite nqma fayda yazik za listata.nqma da glasuvam ve4e.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен22/2/17 10:45

    Браво на господин Доган за пореден път доказахте че сте велик политик и страхотен стратег с листата в които са нови,достойни трезвомислещи и необвързани с гето лица.А сега да видим кой колко тежи и е уважаван и имали кой да надделее над господин Карадайъ .Да видим и колко тежи и плямпащия постоянно глупости павелчо и гюленисти шабанали Мехмед ходжа се усети за неуспеха и се оттегли до 26март ще търпим и тези недоносчета успех и само ДПС това е оригинала не на ментето дост ДПС, ДПС и само ДПС

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен22/2/17 10:45

    Браво на господин Доган за пореден път доказахте че сте велик политик и страхотен стратег с листата в които са нови,достойни трезвомислещи и необвързани с гето лица.А сега да видим кой колко тежи и е уважаван и имали кой да надделее над господин Карадайъ .Да видим и колко тежи и плямпащия постоянно глупости павелчо и гюленисти шабанали Мехмед ходжа се усети за неуспеха и се оттегли до 26март ще търпим и тези недоносчета успех и само ДПС това е оригинала не на ментето дост ДПС, ДПС и само ДПС

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен22/2/17 11:02

    Въпреки забраната към редакторите, пак се прокрадна възможността ДОСТ да преодолее 4 процентовата бариера, голям страх ей, хеле за КОМУНИСТИТЕ от ДПС-БСП

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен22/2/17 11:03

    Евгений Михайлов е истински демократ-родолюбец

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен22/2/17 11:37

    Колко са жените в листата на ДПС?

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен22/2/17 12:33

    НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЗА ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ,ТАКА ЧЕ ,И ПОСЛЕДНИТЕ МОГАТ ДА СТАНАТ ПЪРВИ.СТАВА ВЪПРОС САМО ЗА 3500 ГЛАСА,КАК МИСЛИТЕ,ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА СЕ СЪБЕРАТ?

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен22/2/17 12:37

    Ехоооо
    НА ХОРАТА ИМ ПИСНА. ГРАФА НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОГО.
    иначе сме и за ДпС и за ДОСТ, ама по-добре за Мариана Георгиева и Евгений Михайлов/родолюбци и демократи. проблем ваш, не мой...
    анти/смяна на имената, едни и същи на една софра, няма да я бъде

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен22/2/17 15:07

    ДПС направо се подиграва с електората си като добавя депутати от АТАКА в листите си, като Слави Бинев и Камен Петков... Те ли ще защитават правата на малцинствата???? Само ДОСТ!!!

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен22/2/17 15:07

    И публикувайте коментарите ми!

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен22/2/17 17:33

    Хора използвайте преверенцията това си е наше право.не може да ни набутват когото си искат-кая е тая Адлен и кой е този измислен алиянин Ерол.Дойде време да покажем че не сме овце.

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен22/2/17 20:41

    Ало с тази Адлен накъде, няма елементарно държане и възпитание. Не знае турски езика го ползва за други цели

    ОтговорИзтриване
  27. Glasuvayte za kirdjaliyci. Chernoochenci sa CAHILI.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.