Популацията на белоглавия лешояд се е увеличила с шест двойки в сравнение с миналата година и вече наброява 86 двойки. Добрата новина дойде след приключването на редовния мониторинг на този вид птици в Източните Родопи. Това е рекордна численост, която показва увеличение с над 20% само за 3 години, посочиха от фондация „По-диви Родопи".
През февруари месец екипите на Българското дружество за защита на птиците посетиха всички известни настоящи и исторически находища на вида в Източни Родопи и установиха 86 заети гнезда като 62 двойки вече мътят, а останалите все още са в процес на строеж и ремонт на гнездата. Благодарение на поставените сателитни предаватели на възрастни птици бе установено гнездене и на скала, която до момента не е била обитавана от белоглави лешояди. Откритието стана възможно благодарение на информацията, която се получава от предавателя на лешояда Вихър. След като прекара половин година в Гърция, Вихър се завърна в началото на зимата в района на „Студен кладенец" и през февруари бе наблюдаван в гнездото заедно със своята партньорка. Междувременно лешоядът Буря е избрал района на Маджарово и също вече мъти своето яйце. Двойката е избрала за свое гнездо скална тераса със слънчево южно изложение и красива гледка към меандрите на Арда. Това гнездо се използва от няколко години, а миналата от там успешно излетя едно малко. Крум, третият възрастен белоглав лешояд с предавател, също бе наблюдаван да ремонтира гнездото си в района на язовир „Студен кладенец".
Предстоят два месеца на непрекъснати грижи, в които и двамата партньори ще се сменят да мътят единственото си яйце, а през април се очаква в Източните Родопи на бял свят да се появи и новото поколение белоглави лешояди.
Видът е бил широко разпространен в миналото в България, но от средата на ХХ век броят му силно намалява и в началото на 70-те години на ХХ век се смята за изчезнал. През 1986 г. е открита колония белоглави лешояди край гр.Маджарово, състояща се от около 20 птици и 3 гнездящи двойки. Тогава започват и първите преки дейности по опазването на последните лешояди в България. Така, в резултат на дългодишните усилия на БДЗП, видът постепенно възстановява популацията си и днес долината на река Арда приютява една от най-големите естествени колонии на белоглави лешояди на Балканите.
Дейностите по опазване на лешоядите в Източни Родопи се извършват в рамките на LIFE проект  "Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопитe", изготвен от RewildingEurope в партньорство с Българското дружество за защита на птиците и фондация „По-диви Родопи".
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Do Kaloyantsi vinagi e imalo beloglavi lesoyadi.Byah malik no mnogo hubavo si spomnyam.V nacaloto byaha na mestnosta YAYLATA.Sled tova se premestiha na YUMRUK SKALA

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.