„Мен ме крепи миризмата на естествена кожа. Не мога без нея. Затова продължавам да работя още…”.
Думите са на една истинска институция от забравените занаяти. Изрича ги 90-годишният Кеворк Евлиян. Най-възрастният обущар в Кърджали, в Родопите, а може би и в цяла България. 75 години този мъж твори. Твори обувки.
Намираме го приведен в ателието му в старата част на Кърджали. Работи отново, заедно с вярната си шевна машина „Сингер”. Закупена от стар майстор още преди 60 години…
Занаятът отмира, но бай Кеворк продължава, заедно със съпругата си Мариана.
Всеки втори в областния град, нуждаещ се от поправка на обувки, ходи при Майстор Кево. В малкото ателие „Танго”, край което са преминали 75 години от историята на Кърджали.
„Преди години бяхме обущари. Изработвахме обувки. Сега сме просто „кърпачи”. Ремонтираме, закърпваме. Хората не се нуждаят от цялостно изработена обувка”, казва 90-годишният мъж.
А си спомня времената…
През 1979 година учителка търси услугите на майстор Кеворк. Иска той да изработи 30 чифта обувки за учениците й, подарък от класната за предстоящия абитуриентски бал. Имало едно условие обаче-чифт с чифт да не си приличат. 28 от тях са за момичета. А е началото на май…
За по-малко от месец Кеворк и съпругата му Мариана успяват да се справят със задачата, спомня си майсторът.
Правил е обукви за всякакви хора-от обикновени люде до тогавашните „големци”.
Преди няколко години Кеворк и Мариана отиват на гости при роднини в Щатите. „Почувствах носталгия, стана ми мъчно. Не усещах миризмата на кожа. Помолих да ме заведат в ателие за обувки. Там отново вдъхнах този аромат и се успокоих. Затова се и върнах…”, разказва майстор Кеворк и… отново се залавя за работа с вярната машина „Сингер”.
90-годишен обущар в Кърджали продължава да кърпи обувките на своите клиенти. От 1943 година до сега е обул безброй хора. Помагат му, неговата любов към занаята,старата шевна машина и всеотдайната му съпругата – също обущар. Разказват за времето, когато са правили обувки, за благодарността на няколко поколения клиенти, които и до сега посещават ателието им…
Репортажът на деня:

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Жив и здрав да е майстора,жив и здрав да е и майстор обущар Керим ага от с.Скърбино.Майстор като майстор.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен15/12/18 09:19

    Барев джан. Насълзих се от кеф. Такъв позитивизъм излъчват тези мили хора на преклонна възраст

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен15/12/18 09:51

    Този човек има златни ръце.Преди много години носих направени от него обувки , а сега продължавам да го търся за поправки. Страхотен майстор. Господ да му дава много здраве и живот.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен15/12/18 19:23

    Имам удоволствието да познавам това прекрасно семейство.Нека са живи и здрави и да служат за пример на всички в града ни

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен15/12/18 19:28

    А статията е супер.Благодарим на 24 родопи за дадената възможност повече хора да опознаят това мило трудолюбиво семейство.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен15/12/18 19:55

    Кево и Мариана господ да ви дава много здраве и щастие! Светломир.

    ОтговорИзтриване
  7. BOYAN Australia16/12/18 01:55

    MAYSTORE , da si zhiv i zdrav oshte mnogo godini !

    ОтговорИзтриване
  8. BOYAN Australia16/12/18 02:00

    MAYSTORE , da si zhiv i zdrav oshte mnogo godini !

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен17/8/21 11:01

    Някой знае ли къде се намира обущарското ателие?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.