Употребата на смартфони в училищата е огромен, оказва се и изключително наболял в световен мащаб. Това е констатацията и една от най-коментираните теми от преподаватели от няколко държави, между които и България.
При осъществяване на проект за обмен между училища, учители от Словакия, Италия, Хърватия и Италия отбелязали пред колегите си в Кърджали, че проблемът с използването на мобилни телефони в школата е особено наболял и актуален за всички тях. От посочените държави, единствено Словакия е изработила работещ механизъм.
„В Словакия е напълно забранено да бъде включен телефон в училище. Мобилните апарати се връщат на учениците след приключване на часовете, извън сградата на училището. Хърватите и румънците са като нас, а италианците са „free“, никой не може да ги накара да оставят телефоните“, коментираха учители.
А у нас нещата стоят по следния начин-не само учениците отказват да предадат или изключат телефона си по време на час, но в голям процент от случаите самите родители подкрепят това желание на децата си.
Проблемът се проявява и е най-осезаем от 6-7 клас нагоре.
Учители разказват как се е наложило да обезопасяват контактите в сградата на школото, тъй като учениците често ги използват за зареждане на телефоните си в класната стая.
Скорошно изследване сочи, че 85% от българските ученици притежават мобилни телефони.
В действителност, в страната ни все още няма механизъм, чрез който употребата на мобилни апарати в училище да бъде регламентирана и съответно приложена. Има единствено вътрешни правила на всяко училище, т.е. поднормативен документ, който няма никакво значение.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/11/19 08:52

    doidoha ot 5 durjavi da go konstatirat dano da sa hapnali i piinali drugoto mojeha i men da pitat bez da idvat bai vi Shukri . .hai sus zdrave

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.