Златна треска, а по земите на най-бедните има най-много благороден метал

 

 

Петър КАЛЧЕВ

 

От родопското село Токачка до щата Юта в САЩ всеки говори за новите цени на златото. Треската по ценния метал обхвана света както по времето на Клондайк.

Един тийнейджър от Родопите  съветва баща си с една трета от парите, получени от предадения тютюн, да си купи злато.

 

„Малко пари се харчат в село като Токачка, но ако спестяват

 

чрез влог в ДСК, инфлацията просто няма да ги направи повече. Ще си стоят на сметка и ще губят от покупателната си стойност. Докато цената на златото вече постоянно ще скача. И ще се търси, разбира се", разсъждава Халил Еминов, който е 11-токасник в Кърджали. Най-близкият му приятел е син на златари и знае много за случващото се на световните пазари. А и чете…

„Над една четвърт от щатите в Америка обсъждат възможността да превърнат ценните метали злато и сребро в официални платежни средства, т.е. конкуренти на долара.

Лидер в златното направление е Юта, където в щатския парламент с огромно мнозинство е приет закон, обявяващ златото и среброто за легални платежни средства", казва Халил. От 1913 г. насам доларът е загубил 96% от покупателната си способност.

Златото се превръща в хит на световните пазари. В края на март цената на жълтия метал достигна нов исторически рекорд, надхвърляйки високите равнища от началото на месеца. Причина за скока са продължаващото напрежение в Арабския свят и безпокойството за европейските суверенни дългове на фона на политическата криза в Португалия. На 24 март жълтият метал скочи до безпрецедентното равнище от 1447.82 долара за тройунция. В същото време цената на среброто скочи до 38.16 долара за тройунция,  което е най-високото равнище от 31 години.

„Причината за новото засилено търсене на злато станаха призивите на президента на Световната банка Робърт Зелик за реформа на световната финансова структура и въвеждане на златен стандарт. Както и опасенията, че решението на Федералния резерв на САЩ да налее 600 млрд. долара за закупуване на държавни облигации може да увеличи инфлацията", пише по темата „Марица".

В статия във Файненшъл таймс Зелик призовава водещите икономики да помислят за възстановяването на „златния стандарт" в международната валутна политика. Необходима ни е система, която да включва долара, еврото, йената, британската лира и юана и да се развива към интернационализация и откриване на пазарите. Тази система очевидно трябва да включва златото като международен стандарт, който да служи като показател за очакваното от пазарите равнище на инфлацията, дефлацията и бъдещата стойност на валутите, смята Зелик.

Златото продължава нагоре, тъй като все повече и повече хора не искат да плащат за поддържането на капиталистическа система,  в която банките са твърде големи, за да бъдат оставени да фалират.

 

Мисля за златото като за протестен вот срещу капитализма,

 

коментира известният пазарен стратег Никола Кола. Откакто корелацията между златото и инфлацията е прекъсната, жълтият метал е поскъпнал с над 80 на сто.

Настоящата цена на златото отразява нарастващото недоверие към валутните пазари, както и отказ от долара като най-сигурен актив, според пазарния анализатор Джим Юрио. Добавете към това геополитическото напрежение и става доста трудно да си представите сценарий, при който златото ще поевтинее.

Анализ на швейцарската банка UBS прогнозира в близките два месеца златото да премине психологическата граница от 1500 долара за барел. Само за последните месеци Китай е напазарувал 575 тона злато, колкото е купил за цялата 2010 г.

Сполетялата ни финансова криза накара не само специалистите в областта, но и обикновените простосмъртни да търсят нови алтернативни начини, ако не за увеличаване, то поне за запазване на собствения капитал. Търсенето на решение за управлението на спестяванията неминуемо минава през

 

мисълта за инвестиции в нещо, което не е подвластно на инфлацията

 

и, чиято стойност не само, че не пада, но дори може да се покачи в моменти, когато всичко се срива и то в световен мащаб. Такова решение би могло да е златото, влязло в употреба под формата на пари още през 560 година пр. Хр. и гарантирало просперитета на хиляди поколения.

С кратки прекъсвания човечеството е използвало форма на златен стандарт (пари, изработени от злато или обезпечени със злато) чак до 1971 г., когато доларът официално престава да бъде гарантиран с ценния метал. Дотогава на практика номиналната цена на метала е била контролирана от правителствата и е била постоянна в течение на десетилетия.

И тук възниква въпросът: защо в сегашната ситуация металът увеличава своята стойност в книжни пари, при условие че вече не стои зад никоя широко разпространена валута?

Вероятно защото златото е физически измеримо, трудно може да бъде унищожено, лесно се складира, бързо ликвидно е и, за разлика от акциите, облигациите и обикновените книжни банкноти, предлагането е ограничено. Тези свойства правят златото привлекателно, ако се очаква инфлация над 4-5% годишно. В такива периоди исторически цената на златото е била свързана обратнопропорционално с движението на цените на акциите, облигациите и дори недвижимите имоти. Eдин от малкото, но сериозни минуси на инвестирането в злато е това, че то не носи никакъв текущ доход, нито може физически да расте, а има разходи за съхранение.

Всъщност около една пета от златото в целия свят се съхранява именно в резервите на централните банки, в това число и на Международния валутен фонд, а богатството на една държава се измерва и по критерия „притежание на количество злато".

 

Треска за злато като в Клондайк е на път да се разгори у нас.

 

Няколко фабрики търсят спасение от кризата в добив на жълтия метал. „Челопеч Майнинг" и „Горубсо – Кърджали" вече получиха разрешение от Министерството на околната среда и водите.

Производство на благородния метал се предвижда да започне и на Ада тепе край Крумовград (концесията е на „Дънди Прешъс Металс", които държат и мината в Челопеч). „Дънди" се отказаха от първоначалното си намерение да ползват по-ефективната цианидна технология и преработиха проекта, за да успокоят населението в Крумовград и 5-те села, на чиято територия ще се добива златото. Експертите на Министерството на околната среда и водите вече дадоха много висока оценка на новия проект, предстои тежката дума да си кажат и живеещите в община Крумовград.

„Трейс рисорсиз"пък взе разрешение за търсене на злато за 3 г. в полето между Перник, Брезник и столичния квартал Божурище. В битката за добиване на злато с цианиди се включва и КЦМ. В община Куклен, на чиято територия се намира заводът, вече е представен за обсъждане доклад за оценка на влиянието върху околната среда на проект за малка инсталация. В КЦМ вече са закупили съответните машини и ноу-хау, а техноложка от фирмата е била на специализация в Австралия във връзка с новото производство.

Въобще, кризата кара все повече държави да ровят в недрата на земята. По ирония на съдбата,

 

в най-бедния район на България лежи най-много злато.

 

По мнения на експертите в България има близо 60 находища за злато. А прогнозите са, че Кърджали и Крумовград ще имат сериозен дял в създаването на алтернативата на еврото и долара – златото.

 

 

 

24 карата

 

Каратът е мярка за чистота на златото от древни времена. Един карат съответства на 1/24 от теглото на чистото злато. Така чистото злато е 24 карата. В европейските щампи по-често се използва марка за чистота на златото за 1000 единици тегло. Така пръстенът от 14 карата е изработен от сплав в съотношение 583 единици злато и 417 единици други метали. По европейските щампи той е с чистота 0,583, а чистото злато от 24 карата е с чистота 0,999.  



-----------------------------------------------------------------
100 лв БОНУС. Най-високи коефициенти Tempobet.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/4/11 20:35

    to na snimkata tova ne e bg proizvodstvo, ama vie ne ste i vijdali bg zlato de , a i otkade li da vidite ? to nema takova proizvodstvo.samo si fantasirate - mai mnogo usa filmi vi puskat po bnt i btv

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен6/4/11 20:37

    vijdate li drugite , deto ne sa v eu, kakvo zlato pravqt? a vie ni6to ne mojete - mnogo vi marsi samo!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен6/4/11 21:04

    ah ,tova e ot zlatoto na oniq polizai, deto go otmakna ot edin turist pri akcia komar do gori4kata.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен6/4/11 23:29

    Админа, докога ще позволявате да ви спамят темите? Този горния с трите безмислени коментара просто не го публикувайте.
    По темата-чудя се на акъла на хората в Крумоврад и селата че се опъват за златодобива.Ами то те нямат никаква алтернатива в тоди район.Не се замогне общината и хората,ще напуснат родните си места и ще се гъчат в някой по-голям град по квартири,а триетажните им къщи на село - празни ще стоят.Ще минат 30-40 години и тогава ще са останали шеха хора, и добивът на злато пак ще го има, само че не техните деца и внуци ще се радват на придобивките от добива ами съвсем чужди хора.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен7/4/11 09:47

    Каква Юта, какво напълване на триетажните къщи,какво забогатяване?
    Стига с вашите лъжи.
    Не ви искаме не разбрахте ли!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен7/4/11 10:11

    Спам-коментарите са на /..../ от Момчилград.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен8/4/11 21:41

    Това всичко е било за благото на този истерзаван унижаван мачкан народ демек тюююю язьк че несе доверява вече наникому

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен18/4/11 09:07

    На 29 04 ще има митинг на неуките в Крумовград,те са щастливи хора защото немогат да осъзнаят колко нещастно живеят.Кметицата изгони ромите от чистотата от сКозино и ако я подкрепят на митинга и изборите ще ги върне на работа е гати простотията.

    ОтговорИзтриване
  9. Тръгнахме от Токачка към Щатите, минахме през световния финансов пазар и се метнахме у Крумовградския Клондайк... нерде Ямбол, нерде Стамбул... приятелю П. Калчев не те знам кой си, ама на платен писач ми се виждаш. Тъй като те гледам искаш да оправдаеш по някакъв странен начин разработването на златото от "чужди" фирми кръвопийци като цялостния ефект приятелю от цялата работа ще е съмнително положителен и категорично отрицателен... никой няма да дойде от майната си за твоите черни очи или да мисли за твоето и моето благосъстояние... аз не желая пришълци да ни вземат златото, ако ще се тровим поне да е за нещо българско, ако нашата държава има ресурса да разработва ОК!, ако Не сори на Болкан, Дънди Мънди и Сие... всичките приказвани инвестиции и ползи са нищожни като капка в морето на фона на цялата гадна картинка която ще се заформи.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен19/4/11 10:38

    Защо от МИГ не кажат колко пари взеха за подкрепа на златодобива над 200 000лв и като им спряха парите взеха да се правят на загрижени за разлика от тях аз все още съм в Крумовград а не в Хасково и в София.На сдруженията неим пука за хората а за тези които им плащат.Кой плаща в-к Вестител,чий интереси обслужва чисто партийни,няма безплатен обяд.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.