ГЕРБ и "Атака" са двете партии, които увеличават подкрепата си само дни преди началото на предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот на 12 май. Електоралната битка между двете основни политически сили остава в полза на доскорошните управляващи – 21.9% ГЕРБ срещу 17.4% БСП, а "Атака" бележи най-силен ръст - от 1.9% на 5.5%. Това показват данните от регулярното проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч", проведено от 22 до 27 март сред 1050 пълнолетни граждани.

Февруарските протести и оставката на кабинета "Борисов" оказват доста разнопосочно влияние върху електоралната картина в страната, отчитат социолозите. Едва 42% са сигурни, че ще отидат да гласуват, 28% се колебаят, като обикновено само половината от тях взимат решение в полза на вота.

Почти всеки трети не е сигурен дали ще подкрепи политическата сила, която в момента е избрал. Тази висока степен на мобилност и "оглеждане" може да доведе до съществени размествания в хода на кампанията, а ако "колебаещите се недоволни", не намират достатъчно атрактивна алтернатива, избирателната активност може да остане доста под тази от парламентарните избори през 2009г. (60.20%), коментират от "Алфа Рисърч".

Социалният натиск за промени е увеличил критичните настроения в обществото и степента на разочарование от начина на управление на страната. Поредица от индикатори показват високи стойности на социалния песимизъм.

В същото време оставката на Борисов е довела до консолидация вътре сред привържениците на ГЕРБ и повишаване на мобилизацията им за гласуване. Партията бележи ръст от един процент спрямо януари и достига 21.9% подкрепа сред всички избиратели. Запазва добри позиции в по-младите и средни възрастови групи, в градовете със силни кметове и по-малките населени места, но е в отстъпление в областни центрове с тежки икономически проблеми и по-силни протести.

При БСП, обратното, е налице негативен тренд и поне за момента тя не извлича електорални дивиденти от социалното недоволство. Бележи спад с 1.5% спрямо януари (до 17.4%), като мобилизира твърдите си симпатизанти, но не успява да прибави нови. "Доколкото на този етап може да се очертае някаква по-обща тенденция, БСП губи в две посоки – първо, от центристките избиратели със средни и по-високи доходи, заети в частния сектор, които по всяка вероятност са притеснени от заявената политика за вдигне на данъци и осигуровки и второ, от най-нискодоходните групи, които все още остават пасивни, или се ориентират към нови протестни партии", е анализът на социолозите.

"Атака" бележи най-силен ръст и достига 5.5%. Подкрепата й нараства главно сред хората с по-нисък социален статус от средното поколение в София и малките градове. Тя обаче заедно с Националния фронт за спасение на България (НФСБ) на собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов е най-застрашена от консолидирането на евентуална партия на протестиращите. Всеки пети симпатизант на "Атака" и всеки трети на НФСБ е готов да подкрепи такава партия срещу едва всеки десети от привържениците на ГЕРБ или БСП.

ДПС запазва обичайните в изследванията 4%-5%, както и висока мобилизация за гласуване, но като цяло има лек спад спрямо подкрепата му непосредствено преди парламентарните избори през 2009 г.

 

Сред губещите от протестите на гражданите е и Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева – спад от 1.7% спрямо януари (от 5.6% на 3.9%). Сегашните 3.9% от всички избиратели й дават шанс за присъствие в следващия парламент, но кампанията ще е от ключово значение за партията.

От останалите партии коалицията на ДСБ и "Синьо единство" (1.8%) и НФСБ (1.6%) са в най-добри позиции за преминаване на 4%-та бариера, но имат противоположни проблеми, отбелязват социолозите. За ДСБ и "Синьо единство" това е разширяването на твърдото ядро, за НФСБ – сплотяването на симпатизантите от периферията, които са едни от най-склонните да променят вота си.

Според данните хипотетична партия на всички протестиращи събира 14% желание за подкрепа, но тези гласове не са консолидирани и не се насочват към определен политически субект. 28% все още не са решили дали и за кого да гласуват, а това може да предизвика редица изненади по време на кампанията.

Така, ако изборите бяха днес, при около 55-57% избирателна активност (3 млн.500-600 хил.) ГЕРБ би могъл да достигне около 35-38% от действителните гласове, БСП – около 30%, "Атака" и ДПС - по около 10%, а ДБГ – 4-5%. От това дали и други политически сили ще преминат бариерата и съответно, какъв ще бъде "бонусът" от преразпределението на гласовете на останалите под чертата партии ще зависи каква коалиция ще се формира и доколко устойчиво би било следващото управление и парламент. За разлика от предишни избори обаче, когато имаше вълна на надежда към новите партии и кампанията не беше от водещо значение, сега точно тя ще е определяща както за позициите на големите, така и на по-малките политически сили.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

15 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/4/13 13:03

    И днес, и утре, и през май никога повече гробарите на власт, иначе последно напускащият страната ще трябва да изгаси тока.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/4/13 13:03

    Тия резултати са малко по-реални ми се струва стига да не първоаприлска шега

    ОтговорИзтриване
  3. Социолог1/4/13 13:08

    1Атака
    2Герб
    3Сдс
    4Дпс
    5Горд
    6Бсп
    А това ще бъдат резултатите на 12 май

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен1/4/13 13:13

    САМО ГЕРБ.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен1/4/13 14:11

    АТАКА имат много повече ,но социолозите ги е страх да кажат!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен1/4/13 14:16

    ХА,ХА,ХА КОЙ ИМ ВЯРВА.ОТВЪН И ОТ ЕВРАПА И ОТ АМЕРИКА ИМ КАЗАХА РЕЗУЛТАТИТЕ.НИКОЙ НЕ ЖЕЛАЕ БСП=Дпс ДОНОСНИЦИТЕ НА ДС

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен1/4/13 14:35

    И ?!? При това положение как ще управлява ГЕРБ, а като не управлява, нали се сещате, какво се случва с тази партия, каквото се случи с една другаа НДСВ

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен1/4/13 15:03

    Атака има около 11% в момента което означава само едно,на изборите ще е втора политическа партия !

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен1/4/13 15:55

    Моята прогноза се запазва - първа сила БСП, втора ГЕРБ, силен вот за малките националистически формации, никой не може да състави самостоятелно управление.
    Тепърва трябва да видим какво ще се случи на фронта на националистите - кой и с кого ще се обедини.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен1/4/13 19:46

    hahahaha....ste imat samo edin sreden prast...+++
    bg narod kaza yasno i kategorichno izhvarli na bukluka bg mafiotskite partii ot bg parlamenta zasega bez boi - mirno i harmonichno! ama mai mesetz moje i kutek da ima!
    te imat cherven karton za minimum 15 godini.
    tasi godina bg narod ste si izbere s majoritarni izbori 30 dushi bg deputati i 7 dushi bg ministri - malka mobilna efektivna rabotliva darjavna administratzia.ot bg prezidentstvoto ste sakratim 60% - tam ima mnogo nekachestven material, deto samo marzeluva i tvori brakuvana bg produktzia za sram na bg narod v BG i po sveta.
    za ostanalite stolove v parlamenta ste prodavame bileti po 20 evro za sedalkata za 1 den na jelaesti hora ot bg naroda da sa jiva publika tam i svideteli kak bg izbranitzite na bg naroda rabotyat live vseki den s radost. ako ne im e drago da se trudyat za bg naroda i mnogo mrankat i se oplakvat, vednaga gi napajdame bez mnogo da im se ceremonim.
    marzelivite mafiotski partii sa s otryazani bg levove ot bg darjavna hazna ! nyama veche za laskavi kostumi, laskavi obuvki, laskavi klubove,laskavi konferentni zali, luksozni koli, internatzionalni pateshestvia da plasta bg narod. ste si plastat sam sami kato vseki balgarin i vsyaka balgarka ot balgarskia narod! nikoi nyama da ima nikakvi prtivilegii.na koito ne mu iznasya, da ne se kandidatira hich! kompromisi nyama da ima!
    novite deputati i ministri ste imat pravo samo s bg vlak da patuvat za smetka na bg naroda. avtomobili,avtobusi, parkingi, garaji sa si tehen chasten problem. te sa obiknoveni hora ot naroda i kakto bg naroda se opravya sam i si plasta za vsichko chestno i pochteno bez privilegii , i te da se opravyat taka. bg narod jivee v tejka kriza - s po 150 evro mesechna zaplata?! ne e daje poludnevnata zaplata kakto v EU darjavite?! - ja mu ya dadat, ya mu ya zadarjat i otlagat 9 - 10 mesetza, che i poveche! i ot mestnata administratzia ste rejem mnogo broiki - 60% aut! mnogo pari yadat na bg narod , a ne rabotyat, ne proizvejdat, samo debeli gazini trupat. a v debeli gazini e nai-falshivoto myasto za spestenite ni bg levove - po-falshivo myasto i ot Parva chastna banka na Valentin Mollov i Ventzislav Jossifov , kakto i ot kiparskata Laiki banka.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен1/4/13 20:09

    darjavnite bg theatri i darjavnite bg televizii ste zakriem - ot tam mnogo miliardi bg levove ste spestim za novi shivashki bg fabriki i novi turisticheski bg ruini !
    stiga tolkova darti drami, tragedii i komedii! da poglednem ot dobrata strana na nashia segashen jivot!

    sega sa novi moderni vremena - ima novi silni, smeli hilyadi bg neizvestni talantlivi artisti ot 71 bg partii / kolkoto sa artististite na Germany, Italy, France, Espania, Portugal, Holland, vzeti zaedno!/ s vpereni ochi v dobroto medeno badeste na bg narod i BG - neka da se ostavim izvestno vreme v tehnite dobri ratze te da ni pravyat bg zabavleniata i bg kulturnia jivot , polojitelnite nastroiki za stastlivoto ni bg ejednevie /daje i bez Lili Ivanova mojem da sme stastlivi za kratko nali?!/,
    ama za tyahna smetka i s tyahna organizatzia, s tehni stzeni, dekori, kostumi!!! nie ste im davame pod evropeiski naem na pazarni evropeiski tzeni darjavnite bg imoti - te da ni zabavlyavat v svobodnoto ni ot bg proizvodstvo vreme!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен1/4/13 23:03

    Подценавате много БСП -най-малко с 5 процента ще избягат пред гербаджиите....

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен4/4/13 08:56

    Най-разумният вариант е Атака да има мнозинство и да управлява в следващия парламент. Това е най-адекватната партия, близо до народа, с християнски морал, с патриотичен заряд и националноотговорна програма. Ако българите се мобилизират и гласуват на изборите на 12 май ще победим платените цигански гласове за БСП и Герб и турските за ДПС. Българинът трябва да живее достойно и независимо,а това го има само в програмата на АТАКА. БСП сега се опитват да изземат някои идеи на АТАКА, но не предлагат цялостен модел, а отново говорят за кредии от банките, а не развиване на българското произвдство. Освен това имаха възможност да управляват, но не направиха това, коет сега обещават. Атака и граждански контрол, това е пътят.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен5/4/13 17:16

    Не гледайте тези данни. Според мен ГЕРБ ще си спечелят изборите, а другата изненада ще е от страна на ДСБ - 7-8%!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.