„На много от моите предшественици- кметове се е усмихнало щастието да изграждат значими инфраструктурни проекти, с които Кърджали е придобил днешния си облик.
В настоящия момент като кмет на града край Арда мога да кажа, че съм особено щастлив за това, че в Кърджали стартира един от най-значимите инфраструктурни проекти не само за последните 100 години, но и за следващите 100 - проектът за интегрирания Воден цикъл", заяви кметът на Кърджали инж. Хасан Азис по повод старта на изграждането на пречиствателна станция за отпадни води, довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа в града край Арда.
2,26 лева на куб. м. ще бъде цената на водата в Кърджали след 18 юли 2015 г., когато ще заработи новопостроената пречиствателна станция на града. Сега стойността на живителната течност е 1,66 лева за кубичен метър. 60 стотинки ще се плаща за канал.
Според прогнозите на проектантите на Водния цикъл на Кърджали през 2025 г.цената на кубик ще достигне 3 лева. Това съобщи на брифинг кметът на града Хасан Азис. Той каза също, че в първите десет години цената на водата ще бъде по силите и на всички социални слоеве. Същата ситуация се очаква и след 2025 г.
Инж.Фахри Мустафа от „В и К" обясни, че прекомерно и непоносимо повишаване на цената на водата не може да се случи, защото тя е под контрола на ДКЕВР.
Кметът предупреди, че по време на осъществяването на проекта за т.нар.Воден цикъл на Кърджали се очакват редица неудобства, заради разкопани улици и тротоари, но придобивките си заслужават търпението на кърджалийци.
Представителят на консорциума от фирми изпълнители Павел Калистратов гарантира, че ще бъде създадена организация съвместно с гражданите, която ще ги затруднява минимално. Всяка промяна в автомобилен трафик или прекъсване на водоснабдяване ще бъде оповестявана чрез медиите.
Общата стойност на проекта е 69 970 080 лева. От тях общината ще осигури 2 099 102 лева. Предимствата според градоначалника са, че отпадни води няма да се изхвърлят в Арда, че ще се модернизират водопроводна мрежа и канализация. Новите тръби ще са няколко пъти повече от ремонтираните. Очаква се загубите на питейна вода при новите участъци да бъдат сведени до нула, а при ремонтираните да намалеят двойно.
Ръководител на проекта е инж.Митко Синабов, бивш зам.-кмет на община Кърджали. Той представи техническите параметри на проекта.
Снимка: Георги Кулов
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/10/13 15:34

    Ко казА, ко? Ша дигат водата?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/10/13 15:38

    Тасева съм,а чИшмата трябва ли да си сменям?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1/10/13 15:57

    PUSKAY VODATA PO SELATA PO VREMETO NA HİTLER HORATA PO SELATA NE SA VİJDALİ TAKOVO MIÇENİE HASAN İ DUPİSE ZAŞTO NE PUSKATE VODA NA SELATA Tİ NE Sİ ÇOV.........

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен1/10/13 17:56

    Ох баня, ох кеф! Синабов-ръководител на проекта!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен2/10/13 22:58

    МАМА ВИ КРАДЛИВА! (АДМИНА, ЗАЩО НЕ МИ ПУСКАШ КРИТИЧНИТЕ ПИСАНИЯ!?!?)

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/10/13 00:13

    Целувай ръка на ГЕРБ, че ти пуснаха проекта!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.