Днес в област Кърджали стартира традиционната акция на Пътна полиция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!", която ще продължи до 30 юни, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР.
Както вече 24rodopi.com писа, в статистиката на инцидентите по пътищата в Източните Родопи са отбелязани 13 случая с ранени деца и юноши от началото на 2014 година.
Фаталното число на пострадалите деца включва велосипедист, двама водачи на мотопеди, 6 пешеходци и 4 пътници. Основните причини са несъобразена скорост и отнемане на предимство.
За сравнение, през пролетно-летния период на миналата година са регистрирани 15 тежки катастрофи с 16 ранени деца и юноши. Сред тях 10 са били блъснати на пътното платно при 9 случая, при 4 преобръщания на автомобили 4 са ранени, а при 2 сблъсъка на коли 2 са ранени 2 деца. Отново несъобразената скорост и отнемането на предимство са причини за пострадалите, потърпевши са деца от 3 до 18-годишна възраст, подчертават от МВР.
Акцията на Пътна полиция и тази година е насочена към ограничаване на причините и условията за пътни произшествия с малолетни и непълнолетни през лятната ваканция. В дните на закриване на учебната година – 30 и 31 май, 13-15 юни и 30 юни ще се проведат специализирани операции, за да се гарантира сигурността на учениците. Засилено полицейско присъствие ще бъде осигурено край учебните заведения, след като с училищните ръководства бъдат уточнени часовете и дните на тържественото приключване на годината за учащите се. Предвидени са заключителни беседи с различните възрастови групи с акцент върху безопасното поведение по време на лятната ваканция. Сред по-големите специално внимание ще се обърне върху правилното поведение като пешеходци на пътя, като пътници в автомобилитена родители, близки или познати, като водачи на пътни превозни средства. Задължително ще се разяснят административно-наказателната и наказателна отговорност по отношение управлението на моторни превозни средства от непълнолетни. Полицейските и младши полицейските инспектори ще проучат в малките населени места собствениците на мотопеди и ще се съставят полицейски разпореждания по Закона за МВР за недопускане предоставянето на МПС на неправоспособни,в това число на малолетни или непълнолетни лица. Контролът по пътищата с акцент върху безопасността на учениците във ваканция ще продължи през целия летен период, уверяват от МВР в Кърджали.
На снимката: Деца в Кирково често се включват в акциите на пътните полицаи
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.