„Липсата на училищно здравеопазване е причина вродените костни заболявания днес да се откриват много по-трудно, отколкото преди. За разлика от много други болести обаче, голяма част от ортопедичните заболявания са генетични и настъпват, независимо от усилията на лекари и пациенти, когато няма ранна диагностика", това твърди един от най-добрите специалисти по ортопедия и травматология д-р Николай Тивчев, цитиран от Дарик.
„Първата вратичка, първата цедка вродени заболявания е училищното здравеопазване, което на практика вече не съществува. Това беше филтърът, който хващаше децата с начални сколиози и други ставни заболявания. Много по-трудно става за нас да правим тези профилактики, много по-късно идват пациентите с този тип заболявания. Има и цели региони с типични навици, като, примерно, около Кърджали и Разград, в които не се спазват правилата на правилно повиване на бебетата, на правилно положение и раздвижване. Не винаги се извърша тази профилактична дейност и тези деца, пораснали вече, идват с тежки проблеми в тазобедрените стави," посочва специалистът.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/6/14 11:48

    emmii nyama zdraveopazvane.nyama socialna sistema nyamash nishto sigurno osven smetkite koito tryabva da platish...zashto daje ruminiya,makedonya i dr dripnaha po napred ot BG,,,zashto sme v dinoto

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/6/14 13:14

    Кривата глава не е от повиването,всичко си е от генофона на мнозиството.Все пак "манерка" си е запазена марка за батковците.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1/6/14 14:24

    Е ,ЗАТОВА В КЪРДЖАЛИЙСКО И РАЗГРАДСКО, ИМА ПЛОСКИ КРАТУНИ !

    ОтговорИзтриване
  4. АМЕТ1/6/14 15:48

    14:24-Педерас !

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен1/6/14 16:27

    Тъпаци четете а не злобеите става въпрос за тазобедренно заболяване а не криви глави май вие сте кривоглави и празноглави....което е жалко че имате правилни глави но празни.....

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен1/6/14 18:27

    To ne samo formata na glavata e vajna,a sadarjanieto i sasto.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен1/6/14 20:19

    Redakciya sto ne pisite za rodilnoto odeleni kak iskat rusvet doktori ot rodilki i tehni roditeli
    ..

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен2/6/14 09:49

    tova e Aziatski gen krivata glava , niama obshto s tazobedrieto :)

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен2/6/14 11:06

    Кой "повива" в днешно време, бе??? Спрете да мъчите децата си, свободни крачета е единственото положение за да не се травмират уязвимите им кости!


    Сега някой гений да напише как в района хората миришат, защото се пропуска профилактиката с осоляването и ще падна от смях!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.