Ако си налеете вода от чешмата „Айше Молла" в района на пазара в Кърджали и я оставите да престои в съд, между 7-мия и 10-ия ден ще видите кафява утайка на дъното на съда. Това твърдят пред 24rodopi.com кърджалийци, които са експериментирали след съобщението на Районната здравна инспекция, че водата от тази чешма не е годна за пиене.
Както вече 24rodopi.com писа, РЗИ извършила мониторинг водите от местни водоизточници (чешми) в края на юли. Извършено било пробонабиране от четири местни водоизточника на територията на Кърджали – „Айше молла", пътя за Ардино, до въжения  мост за кв. „Възрожденци" и сондата в кв. „Байкал". Резултатите от изследванията са несъответстващи по микробиологични показатели. Това крие риск за здравето на гражданите, ползващи вода за пиене от цитираните чешми, поради което съветваме да не се ползва водата от тях, твърдят от РЗИ.

Вижте легендата за Айше Молла:
Айше Молла била богата вдовица, родом от Хасково. Живеела съвсем сама. Извикала майстори да намерят вода и да я докарат до мястото, което им посочила и там да изградят чешма на нейно име. Често казвала: "Когато умра, няма кой да ме спомене, защото сега ме тачат заради парите ми, а после ще ме забрави всеки – затова ще направя чешма, та да ме споминат през вековете".
Наричали я молла, защото била грамотна и знаела достатъчно молитви от Корана, които четяла на мевлид (панихида). Почитали я мъже и жени, но имало и хора, които й завиждали за богатството. Била куражлия жена и никога не й минавала страшна мисъл, дори не се заключвала, освен дворната порта.
Един ден съседите забелязали, че Айше я няма. Помислили, че може да е отишла в някое съседно село на мевлит и не я потърсили. Минали два дни, а Айше Молла не се вестявала. Затропали съседите на вратата й,но никой не отворил. Влезли в двора, повикали я – никакъв отговор.Блъснали вратата на спалнята й и ужасени видели мъртвата Айше, цяла обляна в кръв. От богатата й покъщнина не било взето нищо. Недоумение обхванало съседите й, които за един миг се струпали в къщата й. Но в едно тенеке видели две лири, явно парите й са били скрити там – убийците са ги откраднали.
Погребали тържествено Айше Молла, но издирването на престъпниците завършило без резултат. И така думите на Айше се сбъднали – след време почти я забравили, но останала чешмата на нейно име. Днес надписът липсва, защото чешмата е поправяна и изместена по-нагоре от предишното й място. Ако и да промениха името й в памет на Георги Органджиев, хората пак я назовават със старото й име – чешмата на Айше Молла. И всички знаят за коя чешма става дума.
24rodopi.com
На снимката: Утайка на дъното от водата, налята от чешмата „Айше молла". Снимката е направена от Стефан Николов на десетия ден
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

15 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/8/14 19:54

    Po dobre takava voda vmesto lainqna na vik inache mnogo vi biva da govorite za nenujni neshta siberete se i opravqite tezi ot vik

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/8/14 20:10

    normalno da e takava, zad 4e6mata te4e dere :))

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен16/8/14 20:23

    Моля да не се спекулира с качеството на водата. Същия ефект се получава и от минералната вода от Хасковските минерални бани. Изобщо това се случва с всички "леки" води и представлява организми, които се развиват във водата под въздействието на слънцето. Това естествено няма нищо общо с водата от ВиК Кърджали, където червената Кера бавно и мъчително ще ни изтрови. И редакцията - не се правете на водни специалисти! От кога научихте номерата на червения башиб бозук?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен16/8/14 21:39

    Защо ние които живеем в Кърджали и област Кърджали не признаем че водата не е годна за пиене,миене .Някои ще си купуват вода ,а хората които нямат нужните средства какво ще правят ,а майките с деца.Хора ние трябва да реагираме хайде да го направим само пишем

    ОтговорИзтриване
  5. Изумена съм от информацията в медиите за лошото качество на водата в Кърджали.Градът с такова прекрасно водно огледало и живописни и старинни места,да има такава вода?Къде до сега са спали управляващите и отговарящи те институции?Даже кърджалийци са много търпеливи,защото други хора на други места биха се вдигнали на справедлив бунт за това безхаберие и немърливост!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен16/8/14 21:51

    Кафявото във водата от пазара са лайната...от дворните кенефи на турските изостанали села...без канализация за обратни води

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен17/8/14 14:02

      Bılgarska dırjava bılgarite sa kato mangalite v makedonia

      Изтриване
  7. Анонимен16/8/14 22:08

    nikoi ne izliza s stanovi6te koga vodata 6te e godna,vsi4ki sa se pokrili.Ni kmet ni RZI,nikoi,mai ne e samo ot dajdovete ima ne6to obarkano,no mal4at kato mi6ki.Izleste i kajete istinata ili se mahaite.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен16/8/14 23:29

    Незнам къде е извора на Айшемолла чешмата, чувал съм от стари хора че, резервоара е в спортната площадка някъде до входа.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен17/8/14 12:14

    До 16/08/ 23:39. М...... ка ти да е жива и здрава.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен17/8/14 13:38

    21:51 v toq grad mai tisi edin edinstven izostanal chovek... Vsqko neshto si ima na4in, Mahate vsi4kite ceshmi v grada, ima sumati magazini edna mineralna e 0.60 st... Davash gi i problema e reshen...! Turski sela no s BG imena.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен17/8/14 16:14

    do 13 38 vie dragi komentirast hubavo pisete ce edna mineralna za 60 ctotinki da se kupi i da se resi problema i da se izolirat vsicki cesmi v grada a znaeteli ce ima hora koito nyamat 50 stotinki za edin hlyap i vreme e da se primirite s turski sela i bilgarski imena bez tyah Bg nyama sans da ojivee stiga s tezi deleniya

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен18/8/14 07:25

    тази чешма е от траките а не.... питайте старите работници от в и к когато са копали пред ресторант Москва какви траби са намерили и коя чешма е спряла

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен18/8/14 10:11

    haha...na aisheto chesmata e spriala...kupila e cheshmata ot trakiicite :))))

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен18/8/14 12:30

    До 07.25: Да, чешмата май наистина е от траките! Аз едно време като бях тракиец /от "Тракия" Пловдив/ съм работил на тази чешма!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.