Димо Каменов е на 37 години. Завършил е Стопанската академия в Свищов, специалност „Финанси". Последните шест години е ръководил местните клонове на две банкови институции. Семеен е с две деца. Водач е на листата с кандидати за народни представители на „Република БГ".

- Г-н Каменов, какво накара един млад човек като вас да се захване с политика?
- Ситуацията, в която е поставена страната ни. Аз съм отвратен от всички политически формации, които през последните 15-20 години участват в разрушаването на държавата. Последните правителства превърнаха държавните институции в инструмент за изпълнение на политически поръчки. В инструмент за мачкане, рекет. Институциите не помагат на обикновения гражданин, а напротив, създават всичко необходимо хубавите неща да не могат да се случват.

- Какво имате предвид?
- Аз съм от Кирковско. Израснал съм там. Познавам всички проблеми на региона. Един от тях е свързан със земеделските производители. Знаете ли какъв процент от европейските субсидии достигат до обикновения стопанин там? Трагично малък. Европа дава пари, но те не достигат до земеделците. Чуждите инвестиции се броят на пръсти. Причините са прости. Всичко е свързано с държавната администрация. Някъде там се губи връзката държава-граждани. През последните години се създадоха „прекрасни" условия за сериозни административни пречки за инвеститорите, благодарение на неусъвършенстваната нормативна база и тежки процедури за издаване на разрешителни за строеж и т.н. Същото е и със земеделските стопани. В Кирковско районът е такъв, че производителите обработват земи в рамките на 3 до 10 декара. Субсидиите обаче са за единица площ. Колко получават тези хора за целия този труд? Жълти стотинки. Най-справедливото заплащане ще е за произведена продукция. Тогава вече тези хора наистина ще усетят гръб и помощ от Европа. За всичко това обаче отново са необходими законодателни промени. Институциите не работят. Това поне е усещането на тези хора, които разчитат на земята си, на които им говорят за милиардите от Европа, а до тях достигат дребните монети.

-Това ли са проблемите на региона?
-Един от проблемите, другите са безработицата и обезлюдяването, но те са взаимно свързани. Хората работят от сутрин до вечер на нивите, а тази помощ от Европейския съюз не достига до тях. В един момент те се оглеждат назад, виждат целия този труд, насреща-нищо, и си казват „Защо?". И се отказват. Едно правителство се опитваше да оправдае затягането на коланите с „гръцкия сценарий". Но нашите стопани зарязват нивите си и отиват да работят по гръцките. Там субсидиите са различни. Една Европа, една граница, а разликата е огромна. С това темпо и с това политическо статукво до няколко години нивите в региона ще буренясват, а тези при съседите ни ще процъфтяват защото нашенци ще ги работят. Безработицата е голяма, но хората не искат да работят своята земя, защото виждат колко неблагодарен труд е това. А гръцкият им колега взема толкова субсидии, че си позволява чужда работна ръка. Липса на почва за развитие на земеделието води до голяма безработица и обезлюдяване. Проблемът е един. На нас са нужди спешни промени, които да са насочени именно към тези хора, които са на нивите. Нашенци са кръвно свързани със земята си. Те имат нужда от помощ сега. Утре ще е късно.

- Решението?
- Законови и нормативни промени. Компетентна и отговорна пред закона администрация, която да е напълно деполитизирана. На преден план трябва да са експертите в своите области. Край на политическите назначения, които проядоха цялата система. Законът трябва да се налага, но това се прави с наистина отговорни хора. В Кирковско, а и в цялата област работодатели системно нарушават трудовото законодателство. В цехове се работи извънредно без това да бъде отразено нито в документи, нито при заплащането. А щом това са най-честите нарушения отново се вижда липсата на държава. Инвеститорите са малко в региона, нямат конкуренция и това води до злоупотреби. Наистина трябва да се привличат все повече инвеститори. Отварянето на „Маказа" веднага се отрази на съживяването на административния център. Трябва да се рекламира регионът, институциите да улесняват бъдещите инвеститори, но и след това да осъществяват необходимия контрол, за да не се стига до буквално заробване на местното население. С други думи необходима е работеща държава, чийто приоритет е обикновеният гражданин.

-Защо избрахте именно „Република БГ"?
-Там са събрани хора, които до този момент не са се занимавали с политика. Нашата цел обаче е да тръгнем по пътя на истинската демокрация. Ние искаме да спрем субсидиите за партиите. Нека тези пари отиват за здравеопазване. Искаме да се свиква референдум с 50 000 подписа, а не с досегашните 500 000. Допитването до народа за всяка важна крачка на държавата е най-чистата демокрация. Гражданите имат право на своята дума, не само по време на избори. Целта ни е да превърнем България в просперираща, уредена и стабилна европейска държава. Ние сме алтернативата на партиите на статуквото, които досега са свързани само с разруха.

-Вие сте водач на кандидат-депутатска листа, който е от Кирковско, което дава и най-голям шанс на този регион да има представител в парламента на Република България. Какво искате да кажете на хората във втората по големина община след Кърджали.
-Просто, че съм един от тях.


Проблемът с водата, неговото решение и липсата на желание

„Проблемът с водата е един от най-сериозните за община Кирково", смята Димо Каменов. „Хората в общината плащат вода, чиято стойност е като тази в Кърджали. Те обаче не я използват само за битови нужди, но и за селскостопански. Това разбира се е свързано с много големи сметки. Проблемът е, че водоснабдяването е чрез помпени станции от река Върбица. Решението е изграждането на язовир за питейни нужди и няколко микроязовира за земеделските стопани. Водоснабдяването ще става по гравитачен път. Това ще подобри качеството на питейната вода, ще намали и нейната себестойност. Решението на проблема не е толкова скъпо-в рамките на два-три милиона лева. Трябва обаче желание от страна на институциите. Такова до момента явно няма", допълни Каменов.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/9/14 21:30

    Димчо всичко хубаво но с началник Валентин Манева много скоро ще те забравят хората

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/9/14 08:42

    Браво на теб .имаш 4600 гласа от Кирково

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен22/9/14 09:57

    това е един истински човек от народа, браво!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен22/9/14 11:35

    Манев - Президент, Димо Каменов - министър претседател !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.