Традиционното изселническо оживление се наблюдава в Кърджали в деня Арефе (ден преди Курбан Байрам), но рекордно присъствие няма да има, защото почивните дни за празника този път са 5, а не 9, както е било преди. Това коментираха пред 24rodopi.com управители на транспортни фирми, които превозват пътници между Измир, Истанбул, Бурса и Кърджали.
„Традиционните 20 автобуса пристигнаха тази сутрин в Кърджали. На границата проблеми нямаше. Още 20 автобуса ще дойдат до края на деня. Утре ще е същото. Повечето хора пътуват с автомобилите си", каза Сейфи Мехмед, стюард в една от големите транспортни фирми.
Курбан байрам е мюсюлмански празник в чест на приключването на поклонението хадж. На него се принасят в жертва агне или други жертвени животни. Месото се приготвя за хранене. Задължително в този ден се дава подаяние на по-бедните.
Свещеният за мюсюлманите празник Курбан байрам започва в събота с молитва във всички джамии у нас.
Курбан байрамът се предшества от деня Арефе, в който мюсюлманите трябва да постят и се подготвят за посрещането на гости за празника. Нощта срещу Курбан байрам е благословена, вярва се, че в тази нощ молитвите се сбъдват и затова се препоръчва вярващите да се молят горещо.
След нощния намаз до късно те четат откъси от свещения Коран. Вярва се, че в тази нощ молитвите непременно биват чути, а желанията се сбъдват. Празникът продължава четири дни и свършва след следобедния намаз на четвъртия ден.
Курбан байрам символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението. От по-възрастните отново се иска прошка.
Първият ден започва със сутрешния намаз, последван от проповед на имама, който припомня основните ценности в исляма и дава наставления за правилното изпълнение на жертвения ритуал - курбан. Задължително в този ден се дава садака (подаяние) на по-бедните. За жертвени животни в исляма са определени овенът или овцата, коза или яре, теле, крава или бик и камила, като дребният добитък трябва да е навършил една година, а едрият - две.
Задължителни елементи от ритуала на жертвоприношението са споменаването на името на Аллах и произнасянето на "текбир" (своеобразна мантра в исляма, възхваляваща Всевишния). По възможност ритуалът трябва да се изпълни от духовно лице. Месото на курбана се разделя на три части: едната се дава на бедни и нуждаещи се хора, с другата се гощават гостите, а третата остава за семейството.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.