Юнал Тасим е инженер и икономист. Той бе народен представител от парламентарната група на ДПС в 39-то, 40-то и 41-во Народно събрание. Към момента Тасим е ръководител от българска страна на проекта за производство на бял риган в района на Източните Родопи. Около 50 земеделци в Кърджалийско са изявили желание да отглеждат културата, като вече са подписали и договори с „Кърджали Табак". Компанията е осигурила пазар за продукцията след сключен контракт с измирската „Кюрташ", която е и най-големият износител на риган за
САЩ. Турската фирма покрива на 90% от американския пазар.
За възможностите, които предлага производството на бял риган разговаряме с Юнал Тасим.

-Г-н Тасим, регионът на Родопите е „запазена марка" за тютюнопроизводството. Откога датира идеята да се намери алтернатива на тази продукция?
-Още от средата на деветдесетте години аз започнах да се занимавам с отглеждане на билки, като обработваемите площи бяха около 400 дка. Тогава обаче просто нямаше пазар за тези култури. Земеделците нямаха партньори в бизнеса и всичко бе в сферата на добрите намерения. Сега обаче времената са други, имаме вече партньори, съответно и пазар и пред земеделците в региона се очертава златен шанс да печелят от земята. Всеки занимавал се с отглеждане на тютюн няма да се затрудни по никакъв начин и с отглеждането на бял риган. Трудът е около десетина пъти по-малко, а печалбата е напълно съизмерима с тази от тютюна. Още повече, че земеделците подписват договори, с които гарантират пазар за продукцията си. Вече от месец сме започнали активна работа и около 50 земеделци в Кърджалийско са сключили договори. Такива ще бъдат подписани и с още стопани. Експертите на „Кърджали Табак" са във всички общини в област Кърджали и са готови да съдействат с необходимата информация. Аз лично също се ангажирам дори да отида при всеки стопанин на крака, за да му разясня технологията на процеса. Семената се осигуряват от „Кърджали Табак" и са безплатни за стопаните. През месец май в Кърджалийско ще пристигнат двама професори от Измир, които също ще се включат в разяснителната кампания.

-Какво биха спечелили земеделците, решили да отглеждат билката?
-Технологията на процеса е далеч по-лесен от отглеждането на тютюн. При една добра година-ранна пролет, дълга и топла есен, добри земеделци ще могат да си изкарват по над 1000 лева от декар. Това разбира се ще може да стане на третата година от разработването на площите. Просто културата е такава, че на първата година добивите достигат до 30% от истинския максимум. Необходимо е поливане и добро гледане и пак казвам, при една добра година, добивите могат да достигнат до 300 кг от декар суха листна маса. Продукцията трябва да се суши и да се рони. Цената за килограм е от 3 до 4,50 лева в зависимост от качеството. Тя обаче няма как да падне под 3 лева. Цените се определят от пазара в Турция и респективно-този в Щатите. В програмата сме заложили изискване стопаните да обработват минимум 5 и максимум 15 декара. Естествените находища на бял риган в страната са именно в Родопите, затова и сме заложили единствено на земеделци от Кърджалийско. Разчитаме и на изпитани стопани, които много добре знаят с какво са захващат. Те ще могат да се възползват и допълнително от европейските програми. Вече сме водили и разговори със Земеделското министерство за допълнителна помощ от държавата.

-Какви са заложените площи по проекта?
-Договорът с турската фирма е подписан за период от 6 години, но с опция той да бъде продължен. В него ние сме заложили на 6 000 дка обработваеми площи, като квотата ни е 1 000 тона годишно. До три години сме убедени, че ние ще постигнем тези резултати. Реколтата се прибира от средата на юни до края на юли. Продукцията се сее два пъти в годината и при добри метеорологични показатели, реколтата може да се събира и два пъти в годината.

-Може ли да кажем, че билките са бъдещето на Родопите?
-Словосъчетанието „алтернатива на тютюна" е много ангажиращо. Затова и избягваме да определяме така белия риган. Но да, в бъдеще в програмата може да залегне и отглеждане на други билки. Проблемът бе в миналото, когато нямаше партньори, както и пазари. Сега ситуацията е коренно различна.
Разговора води:
Жельо МИХОВ, 24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/4/15 19:34

    а кво ще ядат 3 години голяма печалба 1000 лв на декар тоя за съвети взима толкова

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/4/15 20:07

    :-) :-) :-) :- :-) :-) :-) :-) :-) choveka otsobstven opit kazva i pokazva na sergiata na pazara na mestnite proizvoditeli :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) gledam go kak po cial den prodava chai, zeolith, bentonit, zlato, olovo, zink, sluda, granit, srebro, platina, med, hrom, nikel, gumi teklas, suh tutun, tutunev sirop, tabletki, kapki, kulcheta, prahcheta, valna, pamuk, carevica, oriz, fasul, bamia - vse ot sobstveno mestno proizvodstvo na pazara do djamiata :-) :-) :-) :-) :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен16/4/15 21:23

    А БЕ ИДИОТИ,КАЗВАТЕ,ЧЕ ОТГЛЕЖДАНЕТО НА БЯЛ РИГАН Е ДОХОДОНОСНО КОЛКОТО ТЮТЮНА.КАТО КАЗВАТЕ ТОВА,ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО Е ДОХОДОНОСЕН ТЮТЮНЪТ ИЛИ САМО КРАДЕТЕ ОТ Т.Н. РЕФЕРЕНТЕН ПЕРИОД И СЕГА СЕ ОПИТВАТЕ ДА ВНУШИТЕ НА ПРОСТОЛЮДИЕТО,ЧЕ ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ. ДА ДА АМА НЕ! ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ ПАК КОМИСИОНЕРИТЕ.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен16/4/15 21:31

    Реджеб ще сее 100 дк , търси работници, който се интересува може да го намери в с. Лиситците

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен16/4/15 22:17

    Kmeta na selo gyrgulica cte seye 20 dekara

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен18/4/15 19:15

      Da puncev e opasen toyi şte svali jenitevi bıdete spokoen

      Изтриване
  6. Анонимен16/4/15 22:34

    Брсво реджеб

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен16/4/15 23:41

    Tasim Kosopa e bil ikonomist ebe traktorist takiv ,kak te izbrahme tolkova godini ,izbrahme vi ,hayde ne iskam da si razvalyamnastroenieto si ,vie vsickite ot DPS ste stari mosenisi i agentii ni goverrite za vizroditelen prosez,predateli mosenisi.Prodajnisi na zbiratelite si.Neka da mi smaenyat imeto mi no da jiveya kato biyal covek ,da ima rabota,narod,,,,,te ni pederasi da mislyat za naroda si ,togava neka da se kazvam Mladen.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен17/4/15 10:42

    Пак този!Какви 400дка имал той?Пълни глупости!Няма ли други специалисти това ДПС?Все едни и същи цял живот и кметове, и депутати и т.н.Пак се наредил на опашката, "бедняка".

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен17/4/15 14:48

    taman tova e hubavo hobby za gospodin Mestan :) - da ne skuchae v sofiata i da ne e samoten v betonnoto selo :) da idva tuka da sadim na vsiaka barchinka ot tasi mirizliva treva :)

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен16/11/16 15:47

    smehnici zablujdavat xorata 3lv kg pove4e ot 0.80 st na kilogram niama da im platiat.tuk v garcia go izkupuvat ot 1.60 do 3 evro kg kultivirania a divia ot balkana varvi 20 evro kiloto

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.