Почти всичко у нас носи знака „втора ръка" – одеждите, автомобилите, гумите, че даже и човешките взаимоотношения. И изтребителите ни „МиГ" са в многократна употреба, но хвърчащата техника е друга тема.
Повече от половината българи купуват употребявани дрехи и стоки, в което няма нищо лошо, разбира се.
В родния Кърджали „парадът" водят дрехите. Даже имащите се за богати дами, страхливо прекрачват входа на магазините за дрехи втора употреба, защото срещите с познати там не са много желателни. Поне за част от тях…
Докато в областния град можеш да потънеш в тълпата и да влезеш почти незабелязан в един такъв магазин, в общинските центрове изобщо не е толкова лесно. Освен в Кърджали, само в Крумовград има дюкян за дрехи втора ръка, но е пред фалит, защото собственикът му казва, че …крумовградчани са редовни клиенти на магазините за употребявани дрехи в областния център, но не пазаруват при него. Нашенският  манталитет си казва думата – няма как в Крумовград да влезеш в магазин втора ръка, без да те забележи братовчедът или съседът, не дай Боже колегата. Та това е причината в другите общински центрове да няма магазини „Second hand" (секънд хенд).
Докато само преди година, в деня, в който новата стока от Германия се излагаше по рафтовете, пред тези магазини се виеха дълги опашки от изтънчени и не толкова изтънчени дами. Но пазарът в Кърджали е ограничен  и се пренасити от откъм въпросната стока. Вече няма опашки, но търсенето на якета, блузи и панталони не затихва, дрехи - бол.
А иначе в тези магазини  цените са ниски, избор има, качеството на дрехите е по-високо няколко пъти от предлаганото в търговската мрежа в града.
Повечето употребявани дрехи от Запада се пращат в Източна Европа и Африка, но в Африка никой не се страхува, че братовчедът или съседът ще го види, че влиза в магазин за дрехи втора ръка.
Между другото в Кърджали се предлагат и прашки, но в Африка-не!


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

18 comments so far,Add yours

  1. Анонимен30/8/15 15:09

    Докато има робство,мизерия над народа ще се носи втора употреба...с 300-400 лв заплата и с 150-200 лв пенсия,с 30 лв детски за къде е бедния и изчезващ народ......

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен30/8/15 15:34

    В коментара на Догу не става въпрос за това, че се купуват стоки втора употреба, а за това, че хората хем го правят, хем ги е срам. Ама си е типично наше поведение. Всички се правим на велики пък сме с празни джобове. Познавам сума ти "богаташки" които ровят като мишки всеки ден по тези магазини и после лъжат, че са си пазарували дрехите от бутици в някой мол. Жалка картинка.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен30/8/15 15:39

    24родопи, може ли да ми дадете мейл адрес на Догу?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен30/8/15 16:49

    пиши му във фейсбука

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен30/8/15 17:24

    Политиците направиха от нас народ втора употреба.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен30/8/15 17:31

    Ми нормално е. Купуваме коли втора употреба, жилища - втора употреба, дрехи - втора употреба, за целия сват сме втора ръка хора. Само дето не можем да преглътнем този факт.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен30/8/15 17:40

    Приятелката ми от години пазарува в тези магазини...
    и от години има постоянен обрив на кафяви петна.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен30/8/15 17:42

    Така се икономисват милиони тонове отпадъци и се намалява детският труд в азиатските страни.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен30/8/15 17:43

    Само корумпираните управници са виновни дето таксуват собствения си народ като бракувана стока

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен30/8/15 17:50

    Келепир си е отвсякъде. Хем ефтино - плащаш на килограм, хем ползваш магазините като място за безплатно развлечение и разтоварване и хем "новите" парцалки ти действат тонизиращо и подобряват самочувствието...

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен30/8/15 18:05

    Няма лошо, след като, като бедна държава ни прецакват с лошо качество на високи цени

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен30/8/15 18:07

    Тези оригинални маркови дрехи станали привлекателни и интересни след интензивна и продължителна употреба много се котират сред дамите, които се имат за ЕнтЕлЕгЕнтни.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен31/8/15 07:53

    Az vzeh pantalon ansug.. i sim mnogo dovolen..ot kacestvo i tsena)).nee losho da tirsish tova koeto ti pasva i ti e udubno..viv..kakivto i da e magazin..za men e vajno da haresam dadeno neshto ne tsenata..

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен31/8/15 14:11

    Прашките ги купуват жените от Общината.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен31/8/15 15:39

    И да лъжат и да не лъжат от къде си купуват дрехите то си личи от къде са. Дрехите миришат, но и собствениците миришат.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен31/8/15 20:35

    ПРИ ОБРИВИ И КАФЯВИ ПЕТНА --НАСРЕЩА Е КОЖНО-ВЕНЕРОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ С ОТЛИЧЕН ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ !!!

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен31/8/15 21:48

    Д-Р СТАНЧЕВ !

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен2/9/15 20:28

    аз пък си купувам и не ме е СРАМ като не предлагат за големи хора нищо различно от черно

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.