Над 21% от населението в страната живее в бедност, а над 33% в тежки материални лишения. Освен това рискът от попадане в тази графата се увеличава с всяка година. Най-бедни са областите Кърджали и Пазарджик. Това са изводите от изследването на НСИ „Статистика на доходите и условията на живот", което е публикувано на сайта на института. Данните са за 2014 година.
Миналата година линията на бедност в страната е била 323.75 лв. средно месечно на човек от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 578 300 души или 21.8% от населението на страната. В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност се увеличава с 13.2%, а относителният дял на бедното население нараства с 0.8 процентни пункта. Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда.
Най-голям брой хора изпитват ограничения по отношение на почивката извън дома (49.9%) и възможностите да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.) със собствени средства (49.6%).
Успоредно с това само 3.8% от българите не могат да си позволят телефон, вкл. мобилен, 1.8% - цветен телевизор, 9.8% - автоматична пералня, а 44.6% посочват, че не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден. Една трета от лицата в домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 40.4% от лицата се ограничават при отоплението на жилището си. През 2014 г. 33.1% от населението живее в тежки материални лишения (ограничения в 4 от 9 показателя), като намалението спрямо предходната година е с 9.9 процентни пункта.
През 2014 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Кърджали и Пазарджик - съответно 175 и 194 лв., а най-високата - в област София (493 лв.), следвана от област Перник (398 лв.). Най-висок е относителният дял на бедните в областите Пазарджик - 33%, Сливен - 30.8%, и Ямбол - 28.8%. Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Габрово - 8.5%, Плевен - 11.8%, и Кюстендил - 14%. Линията на бедност за 2014 г. намалява спрямо 2013 г. само в областите Монтана - с 13%, Кърджали - със 7.5%, и Русе - с 1.9%. Линията на бедност за 2014 г. се увеличава спрямо 2013 г. с повече от 20% в областите Ямбол (с 38.9%), Шумен (с 34.6%), Хасково (с 33.1%), Плевен (с 25.9%), Габрово (с 24.0%) и Стара Загора (с 23.4%).
Област Габрово е с най-нисък относителен дял на бедност за мъжете - 9.2%, а с най-високо равнище е област Пазарджик - 32.6%. В област Габрово жените са с най-ниско равнище на бедност - 8.1%, при 33.4% за област Пазарджик. В областите Стара Загора, Кюстендил, Перник, Варна и Сливен относителният дял на жените, живеещи в риск от бедност, е по-голям с повече от 5 процентни пункта спрямо относителния дял на мъжете. В седем области - Добрич, Смолян, Монтана, София, Разград, Габрово и Благоевград, относителният дял на бедните мъже е по-голям от този при жените.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

19 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/10/15 15:31

    Ей така работа искам да си намеря - национален стъкмист. Нищо вярно няма в пореднана измислена статистика.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/10/15 15:50

    От кога циганите са българи?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен16/10/15 16:17

    От НСИ файда няма никаква. Две години риваха, че Видин, Монтана и Враца умират, хорята бягат, пари няма, работа хич. Сега цъфнаха и изпревариха Кърджали, Пазарджик и другите.
    Дейба и тиквите. Правилно закриха статистиката в Кърджали. Тумбаци рекетьори бяха.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен16/10/15 16:38

    Може да са бедни, но винаги на избори 7 от 7 и 5 от 5.Карамнлар.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен16/10/15 16:39

    Щели да увеличат пенсиите със2,5% от юли догодина. Да си изтрият задните си части със това увеличения. Драги граждани ,да ги затриеме всичките на куб в престоящите избори.Е това заслужават ТЕ.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен16/10/15 16:54

    Браво на

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен16/10/15 17:16

    Vsicki bedni imat ili bus da karat hora za germania ilinyakakiv drug biznes no nali nyama koi da im tirsi smetka ce pecelyat i to hubav dohod si dokarvat no nikoi ot tyah nyama namerenie da plasta danici

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен16/10/15 17:57

    ДА БЛАГОДАРИМ НА ДРУГАРИТЕ ОТ ДПС

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен16/10/15 18:07

    Трябва да сме благодарни на дебелогъзите политици-крадци,мекерета които докараха народа до това мизерно положение

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен16/10/15 18:21

    Тези паразити от махалата за какво ги слагате в каквато и да е обща класация с нормалните хора в България.Данъци ли плащат,ток ли плащат,здравно ли плащат,разрешителни за строежа на незаконните си къщи ли имат,децата си ли пущат на училище и др.Не ни слагайте в общ кюп с тези ако обичате.Аз се обиждам когато сравняват моите мъки за законно оцеляване с техният живот защитен от партии организации и други ненормалници,както и от НСИ.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен16/10/15 18:27

    Здрасти!, Много рано се сетихте за истинно на региона и града ни...

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен16/10/15 18:53

    Стъкмистика или паламуд е все едно. Къде са депутатите, политиците, висечайшите на деня да натискат бизнеса от София до Маказа да увеличава заплатите. Софийските и други работодатели се подиграват с хората от региона. Карат ги да работят за 3-4-ма на минимална заплата, Каролев пърди горе, че нямало производителност! Нищо подобно.Играе се на етническа и религиозна основа. Защо Видин, Пазарджик, Кърджали, Разград, Монтана, Силистра и т.н. са най бедни?! Може би защото са с преобладаващо население от роми и турци? Да не дремят горе, ами да се размърдат малко. Техните заплати се увеличават по пет пъти на години а някои колективи не са видели увеличение вече 5-10 години.Защо??

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен16/10/15 20:40

    Истината е РЕФЕРЕНДУМ и АВТОНОМИЯ за бедната провинция и стига сме робували на кръвопийците от крадливия и насран катун София........Софийското РОБСТВО е пътиииииии по тежко от измисленото Османско робство.........господа и госпожи политици и управници крадливия,насран,корумпиран катун София НЕ Е БЪЛГАРИЯ......другите градчета и села също заслужават да се развиват......помислете малко за народа

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен16/10/15 21:46

    Провокират ви и вие се хващате в капана. Правят си експерименти с народа. Във всеки град/село има бедни и заможни хора. И спрете да обиждате моите братя циганите. От тях вече има много добре живеещи. Простички са, ама да са живи и здрави. Превзеха първо места по класация най вече с бръснаро-фризьорски услуги, копане на канали, Димитровградският пазар, бране на тютюн в Гърция, миене на коли във Великобритания, събиране на празни бутилки в Германия хахахаха и много други привлекателни работи за тях... Айде останете със здраве и всеки да си гледа в неговата паница. На едни е празна от мързел, на други е пълна от работа. Който работи, той ще яде/виж предаването Фермер търси жена/, кво каза един от фермерите тази вече по Нова телевизия-- Тези кифли от града не стават за работа... Не стават, защото тати носи, мама меси, да живей, живей труда. Умната и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен16/10/15 21:53

    Могат да вдигат техните си заплати,а на народа не могат,да живеят те със 300 лева на месец и да ги видим,на 2-я ден са си сложили въжето на врата....Кмета бил направил много,ама много за нашия град,какво сте направили като хората,цяло лято авария със питейната вода,така е като купувате дефектни тръби,да може да откраднете повече,и не само това още много примери мога да дам,Хайде бе братя Турци и Българи до кога ши спим и шепа крадци ще ни крадат събудете се най-накрая,тука няма бъдеще за наще деца,замислете се малко.....братя Турци,какво сме видели от ДПС-то и от Другите,нищо,само определен кръг от хора са облагодетелстват,до кога,до кога се питам....!!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен16/10/15 21:53

    Могат да вдигат техните си заплати,а на народа не могат,да живеят те със 300 лева на месец и да ги видим,на 2-я ден са си сложили въжето на врата....Кмета бил направил много,ама много за нашия град,какво сте направили като хората,цяло лято авария със питейната вода,така е като купувате дефектни тръби,да може да откраднете повече,и не само това още много примери мога да дам,Хайде бе братя Турци и Българи до кога ши спим и шепа крадци ще ни крадат събудете се най-накрая,тука няма бъдеще за наще деца,замислете се малко.....братя Турци,какво сме видели от ДПС-то и от Другите,нищо,само определен кръг от хора са облагодетелстват,до кога,до кога се питам....!!!!

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен17/10/15 18:41

    и кво да праим кат сме бедни...бедни станахме, но не бяхме. трябвало е да живеем, а не да купуваме сексии. сега ги даваме безплатно на братчедите-печки,перални,бойлери,шкафове и цялата покъщнина. оставихме си по четири легла за спане и толкоз. останал ни е чеиза, ама в най-скоро време до варелите. и каква е файдата, че бяхме богати... късмет имат някои мои братчеди. не работят. все питат има ли нещо без пари да ни давате. кво да ги праиш даваме им, съжаляваме ги, нали са наши братя... имаш, немаш, това е дилемата на българия. нема оправия. има оправия за тези, които винаги са си били добре-и при капитализма и при социализама, и при демокрацията. айде баба алийка да ляга да спи.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен18/10/15 12:38

    В Кърджалъка са бедни - - 90% ОТ БЪЛГАРИТЕ, а останалите - турци, българомохамедани, цигани - 10% бедни и 90% - заможни. Наздраве ви казваме - и бедни и богати всички сме хора на този свят. Едни ще си отидат наядени /2:2/, а останалите гледни /2:2/.
    Дойде ми наум нещичко казано от Др. Тодор Живков:
    КАЧАМАК, КАЧАМАК, ДНЕСКА ЯДОХ УТРЕ ПАК !
    Сега разбирам, че бай Тошо е бил прав. Кво има жалкият/Бог да го прости/. Като гледам в какви огромни къщи живеят и много често си викам: то първият ни ръководител не е живял в такъв разкош, а тези как така за 25 години надминаха
    др. Тодор Живков. Задавали ли сте си въпроса? Питам и от ляво, и от дясно, и в център дясно..., откъде бе чоджум тая пари, как стана това ? Отговорете ми! Неук човек съм и затова искам и аз да зная. Къде отидоха парите ни спестени с честен труд...?!!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен19/10/15 12:04

    Който иска да не е под прага на бедността трябва да работи. И стига с тия пенсионери. Защо не кажете, че децата им са: бизнесмени, политици, адвокати, лекари, директори, управители ... и не им вземат пенсиите. Има пенсионери и пенсионери. Някои вземат по 400 лева пенсия, но поддържат и безработните си деца. А и тези с по-високи пенсии жените им не знаеха-събота, неделя, празници-Нова година и пр. вечно са били сами с децата си. Не е лесно повярвайте ми. Идват лягат и пак на работа. Сега е много по лесно. Почиват три дни. През тия три дни работят на частно. В момента до нас виждам и ви казвам самата истина. Двамата са от системата. Лесно се правят сметки на чужд гръб на някои пенсионери...И сега тези, които вземат 250 лева пенсия ще имат добавки, макар както писах по-горе -- освен, че получават тези доходи, работят, защото имат връзки, някои от тях имат бизнес, а и децата им са образовани на добре платена работа и те ще получат, смешно е г-н Министър---

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.