Ако не намериш половинка за празника, вземи си литър


Жельо МИХОВ

Седмицата в Кърджали започна с изстрели, а ехото им отекваше с дни и определено няма да заглъхне още толкова. 17-годишен прати два куршума в тялото на млад мъж по обед на едно от най-оживените места в областния родопски град. Негова братовчедка и връстница е била отвлечена от племенника на убития. От двадесет дни семейството се опитвало да открие къде живеят невръстната булка и пленилият я годеник. Докато членове на враждуващите фамилии не се засекли в района на пазара. Последвал скандал, разпити с юмручни похвати, изваждане на пищов, изстрели и един мъртъв мъж. 17-годишен е задържан за убийството на 30-годишен заради факта, че 17-годишна е отвлечена за булка на негов роднина.
Културни особености и кървава любов…

***
„В интерес на истината не очакваме особен наплив на клиенти на Свети Валентин. Денят е неделя, а на следващия хората са на работа. Определено това ще повлияе и върху интереса на кърджалийци", коментираха ресторантьори в навечерието на празника, нов внос в страната след т.нар. „демократични промени". Кувертите в заведенията не са особено атрактивни и варират средно по около тридесетина лева.
„Обичайното меню-салата, питие, сухи мезета, вечеря, десерт... Очакваме обаче далеч по-сериозна посещаемост и купон в съботната вечер. Предполагаме, че именно тогава голяма част от решилите да се забавляват на празника на влюбените ще решат да излязат с половинките си. Все пак това са Родопите и тук при всеки повод е задължително присъствието на алкохол на масата. Без значение дали е наречен Свети Валентин или Трифон Зарезан. Картички рядко се разменят. По-обичайна гледка е на масата да има вино или бутилка с някое по-силно питие. Как да празнуват хората в неделя, когато на следващия ден са на работа? Но в събота ще бъде както си трябва", споделя собственик на ресторант в Кърджали. По думите му католическият празник вече е навлязъл в Родопите, но по-скоро в доста побългарения му вариант. „Няма повод, който да събира хората и той да не е полят обилно с алкохол. Градусът на веселието става друг. Сърцата се затоплят, сближават се", смеейки се казва ресторантьорът.

Тийн love и старите „винарки"

Голяма част от тийнейджърите ще се възползват от празника на влюбените, за да зарадват своята половинка или за да потърсят нов партньор. Планираният разход е в рамките на около двадесетина лева.
„Картички не, но някое цвете, поднесено с бутилка вино и бонбони, е чудесна комбинация", споделя 15-годишно момче от Кърджали. „Ще бъдем на купон в апартамента на приятел. Сигурно ще сме 20 души. Момичета, момчета, каси с бира и някоя друга бутилка уиски. Най-вероятно на софрата ще присъства и изсушен „плевел". Тогава вече ще дойде и любовта в целия й блясък. Като момиче, което изскача голо от тортата и раздава сексуални феромони с бързи чупки в кръста. Такава любов и обич настава, че си заприличва направо на оргия. Ако пък не се случат там нещата, винаги може да се продължи някъде на бар и след това - каквото стане. Празници да има само и поводи за партита", обрисува празника друг тийнейджър.
Стар или нов стил, няма никакво значение. Дали на 1-ви или 14 февруари, нашенци не пропускат да зарежат лозите. Те са като естествено продължение на вените на родопчани, а Трифон Зарезан-отличен повод за раздумка на по чаша и сравнение на реколтата от миналата година. Това също е любов и то голяма.
„При нас е традиция да се съберем, да отидем на лозето и да зарежем по няколко пръчки. После ще седнем на маса, ще извадим каните и ще се почерпим. Ще си пожелаем новата година да донесе хубава реколта", казва 80-годишен мъж от село в Източните Родопи. „Какво се прави на този празник и защо трябва да го честваме? А, раздават се картички под формата на сърца? Не е лошо, но нашата традиция е от векове, тази откога се пръкна?", чуди се възрастният родопчанин.

Умереният пияч винаги в определен час се превръща в школуван сваляч

Друг нашенец е далеч по-категоричен. „На обед ще зарежа пръчките, след което сядам на масата. Ще изпия само една чаша вино заради кръвното. Продължавам традицията с по-силна гроздова напитка. 53-градусова ракия ще ми дойде чудесно. Ще се съберем с приятели и поне три бутилки ще обърнем. Надуваме народната музика и ще покажем как се чества празник! Дай, дай, дай! Жените също ще почерпим, двойно даже. Веднъж с ракия, после с нощта на влюбените. Всички ще са доволни, вярвай един недоволен няма да има. С толкова градуса любов, се лекува всяка тъга", казва през смях 45-годишен кърджалиец.
„Сега, няма какво да се лъжем. Не живеем някъде на Запад, а тук. Тук се пие. С повод и без повод. А като е на празник е най-сладко. Кой колкото му е на душата. Значи, тук някой да не пие означава, че нещо не му е наред. Или е урочасан, или болен, или просто не мисли доброто на останалите. Нещо тъмно крие в себе си щом го е страх да обърне няколко чашки и го е страх да го разкрият. Аз така смятам. Дали после жените нещо ще се сърдят, това си е напълно тяхна работа. Някои ги е страх от семейния скандал, други като люснат един шамар на половинката и я правят четвъртинка. На другия ден пак се обичат. Е, все пак това са си нормални неща в една връзка. Случва се човек да се изтърве. Ама и постоянно съскане да се чува, не е работа. Така си я караме и ще продължим и занапред. Празници, наздравици и любов. Без нея не може. И тя като е изгаряща, трябва да се изравнят градусите, затова-с хубаво вино или ракия и жената става по-така красива и по-благоразположена", разкрива пък истинската философия на един празник 53-годишен родопчанин, прекарващ половината от годината зад границата, а останалата част-у дома при съпругата си.
До Свети Валентин по нашенско винаги се достига след отдаване дължимото на Трифон Зарезан. Умереният пияч със сигурност в определено време на денонощието се превръща в школуван сваляч.

***

Каквото и да се празнува в неделя, по стара нашенска традиция, то ще е съпътствано с много наздравици и ще бъде обилно полято с различни по градус течности. Едни ще си подаряват сърца, ведно с вечеря на свещи, други ще зарязват лозето с мисълта да зарежат поне за малко половинките си и да надигнат чаши с приятели. Такава се очертава да е програмата на 14 февруари. За някои ще е просто неделя, за други -Трифон Зарезан, за трети - Денят на влюбените. При всички положения обаче (не)честването ще завърши с вдигане на адреналина, някоя и друга синина, лек махмурлук и насладата, че е бил изпълнен с „философско" съдържание поредния празник.
24rodopi.com

На снимките (макар и не в същата последователност):
Наздравици и веселие…
… малко бизнес и…
…разбира се - любов
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/2/16 22:17

    Бре стига какво ни занимавата цяла седмица с мангали

    ОтговорИзтриване
  2. Реджеп от Лисиците14/2/16 03:14

    Ако не си разбрал още, мангалите са бъдещето на България.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/2/16 10:22

    Реджеп-президент, Желката-премиер, за другите кот остане

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/2/16 13:06

    Преди малко видях колежката от тпк инвалид сигурно отива да я тунинговат

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/2/16 22:20

    Сайта е безспорен лидер в новините .....

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен15/2/16 07:45

    Няма начин да не са я тунинговали, на обедната почивка ще се похвали,че са ползвали презерватив с дъх на ягоди.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен15/2/16 10:25

    Ало, маце, тая нали се разведе? Знам за коя става въпрос.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.