Проблемите с неизкупените количества тютюн в различни региони на страната ще бъдат решени, заяви com Асен Кичуков, председател на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България (НКТБ). Той е провел извънреден разговор Десислава Танева, министър на земеделието, за критичната ситуация в отрасъла.
В момента комисии на няколко чужди оператори с български експертни групи осъществяват оценка, изкупуване и транспортиране на стоката от складовете на стопаните в  в Шишманово, Славяново, Вълкосел, Черганово, Сатовча, Крумовград и др. , съобщиха от Конфедерацията.
Ресорният министър получил множество документирани и обосновани сигнали от Асен Кичуков за критични ситуации в цялата страна със забавени плащания на вече неизкупен тютюн, както и тотално недоговорени и неизкупени от дружествата тонажи от различните сортови групи на специална среща с браншовиците на 29.01.2016 г.
Преди седмица се изтъкнаха критичните моменти с липсата на адекватно отношение на операторите към производителите, както и неизплащането на вече изкупените тютюни. Обсъдени бяха и промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия. От НКТБ предложиха да се изработи и стратегия за бранша, за да остане този поминък в регионите, където почвено-климатичните условия не позволяват отглеждането на друг вид селскостопанска култура.
Най-големи производители на ориенталски и полуориенталски  тютюн понастоящем са Турция - с около 55 000 тона, Общността на независимите държави - 42 000 тона (предимно полуориенталски тютюн ), Македония -  30 000 тона, Гърция - около 22 000 тона. Къде сме ние, от №1 през 1989 г., сега България произвежда 18 000 тона.
Капка в морето, ако се разглежда тютюневия глад в държави като Индонезия, Малайзия, Индия, Китай и Филипините. Търсене има, но няма инструментариум за пласиране на родното производство зад граница. Търговските аташета към посолствата в Далечния Изток почти не работят в тази насока, тук-там при посещение на българска делегация с участието на Божидар Лукарски и Десислава Танева се правят опити за намиране на пазар, но без видими резултати към този момент. Уверението е, че Китайски клъстъри авансово ще превеждат средства, но искат силни сдружения и количества, а не раздробени складове, пръснати из цялата страна.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/2/16 17:22

    Браво, Кичуков президент на РБ

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/2/16 18:22

    Язък на вас дано бял ден невидите продажници

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен5/2/16 21:09

    Най-големия г..зо лизец ,продажник и лакей ,който се прави на загрижен за този отрасъл...не забравихме как ни изоставихте преди няколко години на протеста в Горски извор, както ти ,така и една част от самозабравилите се падински милионери, които благодарение на тези протести получават субсидии от порядъка на милиони...

    ОтговорИзтриване
  4. Арденец6/2/16 12:32

    Бат Асен номер-1,да той е най загрижен за тютюна в България,Бат Асен Президент,само той може да оправи България,Бат Асен Президент,ти си номер-1...!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.