Стартира петиция против замърсяването на река Върбица край Златоград от хвостохранилище " Ерма река".
Както вече стана ясно, в рамките на месец, водите на реката се замърсяват два пъти, като жителите на селата и самият Златоград са сериозно притеснени от случващото. Потърпевши са и десетки населени места от Кърджалийска област, през където минава р. Върбица.
Организаторите на подписката настояват да се вземат незабавни мерки по отстраняване на техническите проблеми на съоръжението и недопускане на изтичане на нефилтрирани утайки в коритото на реката, като работата на обогатителна фабрика бъде спряна до отстраняване на проблема.
Те смятат още, че трябва да се потърси отговорност на лицата, допуснали замърсяване на целия район по поречието на р. Върбица. Инициативният комитет настоява още да се инициира постоянен мониторинг на разтворен кислород, рН, електропроводимост, неразтворени вещества, калциево-карбонатна твърдост, кадмий, олово, живак, никел, арсен, цинк, мед, свободни цианиди, манган, желязо, антимон, селен, хром (общ), хром (3+), хром (6+) в питейната и речната вода, като резултатите от изследванията бъдат публикувани на достъпно място в интернет и на видно място в сградата на Общинска администрация.
Да се направи анализ на въздействието на хвостохранилище „Ерма река" върху екосистемата в района и върху здравния статус на населението е другото желание на жителите на Златоград.
Те настояват още да се сформира специално звено от специалисти, което да информира гражданите своевременно за нови замърсявания на реката и произтичащите от това замърсявания на питейната вода, водата използвана за земеделие и как това се отразява на качеството на произведената земеделска продукция.
 „При последните замърсявания на реката с хвостова и нефилтрирана вода, реакцията беше забавена и продиктувана от граждански натиск. През това време, жителите на града ползваха вода от кладенци разположени в коритото на р. Върбица. Отговорните служители за информационното затъмнение да понесат наказания за укриване на важна информация, касаеща живота и здравето на голям брой хора", пишат още в искането си организаторите на петицията. Те дори искат, ако няма възможност за отстраняване на техническите проблеми на хвостохранилище „Ерма река", да се премине към неговата незабавна консервация.
Петицията е стартирала в края на работния ден в петък, като вече близо 80 души са се подписали в нея. На този етап тя основно се разпространява в интернет, като е адресирана до президента и омбудсмана на България, както и до кмета на Златоград и медиите.
24rodopi .com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/3/17 09:57

    Дайте информация къде може да се види тази петиция и как да се подпишем под нея. Браво на инициаторите!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен11/3/17 10:04

    Няма какво да чакат отстраняването на проблема. Винаги всичко правим формално и на половина. Ще кърпят нещо и намажат очите. Затова да се затвори веднага и завинаги! Не може да си играят с здравето на хиляди хора.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/3/17 10:28

    Парата прави играта братче. Щом живеем такава корумпирана страна така ще е. Ще бутнат някой лев рушвет и всичко е точно

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен11/3/17 10:39

    Ne vyarvam nyakoy da misli za nas

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен11/3/17 14:33

    Населението на селата Китна и Могиляне също е готово да подкрепи петицията и да се подпишем под нея.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен11/3/17 20:20

    Изтровихте сума народ

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен11/3/17 21:47

    Na koi e fabrikata?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.