Двама творци ще бъдат удостоени с приза „Мултикултурният човек“ тази година в Кърджали. Единият е големият скулптор Зиятин Нуриев. Отличията ще бъдат връчени в събота.
От 2013 г. в рамките на Инициативата "Мултикултурният град" стартира и номинация за наградата "Мултикултурният човек". Арт движение КРЪГ е инициатор на тази награда, която се връчва по време на културната програма на "Мултикултурният град". Наградата се дава на кърджалиец, където и по света да се намира той, за принос за развитието на мултикултурализма, интеркултурния диалог и езиковото многообразие. Тя има за цел да акцентира върху ценността на интеркултурното взаимодействие, като разшири разбирането за иновация в този контекст.
Зиятин Нуриев е роден в село Мост, община Кърджали. Завършва Художествената академия в София през 1982 г., специалност скулптура. Първоначално работи в базалт, един от най-твърдите материали. Предпочитаните му теми са фигурата и портретът. Извежда човешката фигура до абстрактна форма, използвайки различни материали – мрамор, бронз, дърво, керамика. Още първите му участия в национални изложби са забелязани и откупени от НХГ и СГХГ, както и от водещи галерии в страната. До 1990 г. Зиятин Нуриев работи в България, след това се премества в Истанбул, където преподава скулптура във Факултета по изящни изкуства на Университета Мармара. Има участия в международни симпозиуми и изложби в Полша, Турция, Япония, Канарските острови и др. Той не прекъсва и връзката си с България, негови пластики могат да се видят в няколко български града.
На снимката: От ляво надясно - Зияттин Нуриев, Хасан Азис, Светлин Русев
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/5/18 20:48

    Зиатин Нуриев е толкова оригинален, специфичен и своеобразен скулптор, с широко разгърнат талант на европейски значим творец, че в никакъв случай не може да се побере в калъфа "мултикултурен човек"! Защото такова състояние на творческия дух няма... Но има тъпи "политици",които се определят като мултикултористи! Пример-Лютви Местан... Зиятин Нуриев да ви прилича по нещо на джендъра Лютви Местан-едва ли! Зиятин е творец който хвърчи като птица, а Местан е червей...който може само да пълзи и да лиже...фекалии... Не бъркайте понятията!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.