„България направи грешка, отказвайки природния газ на Русия“, коментира в тв предаване турският президент Реджеп Тайип Ердоган, визирайки провала с изграждането на газопровода „Южен поток“ през Черно море.
„Ако след 24-ти юни продължа да бъда на този пост, първата ни работа ще е да премахнем извънредното положение”, каза Реджеп Таййип Ердоган в живото предаване на Асоциацията на анадолските телевизионери, излъчвано по  канал 24 TV-360.
На въпрос за Трансанадолския газопровод (TANAP), открит на 12 юни,  Ердоган подчерта, че  това е  много важен  стратегически позициониран проект за Турция.
Ердоган, който отбеляза, че проектът „Турски поток” е също толкова важен като TANAP, въпреки че не са алтернатива една на друга и добави: „Всички тези проекти превръщат Турция в свързваща линия. От тук разпространяваме за Европа. В момента Европа ще трябва да го купува от нас. Г-н Путин казва: „В това отношение решението е на Турция.” В същото време при нужда ще можем да увеличим нивото и количеството на TANAP. За нас природният газ вече няма да бъде опасност или заплаха.”
На въпрос „Дали доставките на газ заплашват Турция?”,  Ердоган  отговори:
„Може да има такъв момент. В момента Русия доставя газ през нашата страна. Преди време България направи грешка, не взе природния им газ. Ако България беше приела, това щеше да бъде дезавантаж за нас. Това, че тръбопровода минава през нашата страна, ни дава по-особена сила. Най-големият купувач на природен газ от Русия сме ние. Турски поток, TANAP ни правят по-силни. Докато Западът използва TANAP, ще намери и най-добрия пример за солидарност с Азербайджан. Ние тук от тази стратегическа позиция ще изпълняваме ролята на представители”.
Нова газова връзка между България и Турция ще бъде открита в края на месец юни това обяви премиерът Бойко Борисов на среща в Измир с турския му колега Бинали Йълдъръм.
Газопроводът бе открит в град Ескишехир от президентите на Турция и Азербайджан Реджеп Тайип Ердоган и Илхам Алиев, а на церемонията по въвеждане в експлоатация на тръбата присъстваха лидерите и на редица други страни, сред които президентът на Грузия Гиорги Маргвелашвили, сръбският президент Александър Вучич, президентът на Украйна Петро Порошенко, както и министрите на енергетиката на страните участнички в проекта.
Премиерът Бойко Борисов бе поканен от турския си колега Бинали Йълдъръм да участва в откриването на газопровода. Посрещат по нашенски, в съседна Турция Борисов се разбра с премиера Йълдъръм: до юни България ще разшири газовата връзка с Турция.
Трансанадолският газопровод е азербайджаско-турски проект за изграждане на газопровод от турската граница с Грузия до границите с България и Гърция, който да бъде централната част от т.нар. Южен газов коридор.
Основната му цел е изграждане на тръбопровод за превоз на природен газ от втория етап на разработката на азербайджанското находище Шах Дениз през Турция до границите на Европейския съюз.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/6/18 09:35

    Boko ne razbira ot Gaz a ot Hasfalt

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/6/18 11:35

    И от двата газопровода Булгаристан ЩЕ КУПУВА газа от Турция.Някой намаза дебело филията от провала на газопровода и това са ГЕРБ.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.