Да готвиш хиляди пъти, за хиляди хора, десетилетия наред… От казармата до пенсионирането си Камбер Алиш, е правил само това. Призвание, заради което хората в Кърджали го познават не с истинското му име, а с прозвището „майстора“. Всичко започва в края на 70-те години…
„Аз открих стола на Домостроителния комбинат през 1978 година. После отидох като главен готвач в другия им стол и в ресторанта с 300 места. Много са се хранили при мен. Навремето 4000 души имаше само в един от заводите, който пък имаше 11 стола в областта. При откриването на всеки от тях отивах аз. А и към всеки стол имаше и ресторант“, разказва Камбер пред екип на 24rodopi.com.
От гозбите му са опитвали както работници, така и елитът и гостите на града.
„Къпаната баница беше най-обичана от елита на СМК. Поръчваха по цели тави, също и питки, сладкиши, цели агнета за Гергьовден. Идваха и народни представители, сред тях беше и Йосиф Петров, на него съм готвил и лично сме се ръкували“, връща се назад в спомените си майстор-готвачът.
Въвел е доста хора в занаята…
„10 години съм обучавал помощник-готвачи. Много са се учили от моите ръце. И сега в доста заведения ме познават. Още като минавам, ме поздравяват затова, че съм им дал занаят, с който си изкарват хляба“, казва с гордост.
Едни от най-ярките му спомени са от столовата в ОЦК.
„Отначало като отидох, първите две години нямаше движение, но почнаха сватбите. Нямах почивен ден, всяка събота и неделя имаше сватба. Целият район, като хванеш от Ардино до село Мост. Всяка сватба беше в ОЦЗ-то. Беше евтино, салонът беше голям и народът се веселеше. Гледаха по-евтино, да се включат в 7-8 лв. меню. Сега един куверт е 30 лв. и нагоре. До 450 души съм вкарвал в ОЦЗ-то на сватба“, обяснява Камбер Алиш. По думите му, до 2008 година столът на комбината е бил един от най-ползваните за сватбени и всякакви други тържества.
„А и в стола, храна - бол за работниците. Всяка сряда-риба, месото-много. Имаха първо, второ, трето, айран задължително и пектин по 300 мл. Всеки ден“, казва майсторът.
Днес, големите и пищни сватби се правят в ресторанти и салони, които по нищо не напомнят за онова време. Същото е и със столовата в малкото останали заводи, няма ги. Тук са само спомените на майстор Камбер…

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/9/20 20:12

    Златни ръце имаш. Пускай повече такива материали. За истинските хора. Стига с тези политици. Който не става за нищо се записва в партията и си чака реда за келепира.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/9/20 20:51

    Ей Камбер, да си жив и здрав подвижната скара която ни направи на строежа една зима не съм я забравил, беше чудна, сочна и сладка.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/9/20 21:55

    Малко понижи мизата си бе човек. Не съм готвач но съм убеден че не готвя по зле от теб. Да се обзоложим ако искаш; агне чеверме или на тава ако е на тава с пълнеж или без, капама, бюрек бидеси; дроб сърма или за десерт баклава. Стига с тези комунистически носталгии.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен10/6/21 17:53

      Има още много много да научите в живота,с изброените от вас гозби само пред вашия кръг от приятели може да се перчите.Не е важно сам да говорите хубаво за себе си,важно е чуждите да говорят хубаво за вас.Ааа между другото ако бяхте добър в кухнята нямаше да се криете зад името "Анонимен" ...

      Изтриване
  4. Анонимен29/9/20 21:56

    Малко понижи мизата си бе човек. Не съм готвач но съм убеден че не готвя по зле от теб. Да се обзоложим ако искаш; агне чеверме или на тава ако е на тава с пълнеж или без, капама, бюрек бидеси; дроб сърма или за десерт баклава. Стига с тези комунистически носталгии.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен30/9/20 01:43

    Наистина, нека има повече такива статии, а не да ни занимават с далаверите на ГЕРБ, ДПС и БПС. Това е ИСТИНСКИ човечец, такива виждам хората в България - трудолюбиви и честни хора. Аман от разни измишльотини за "етническо напрежение". Това само партиите го правят! Човека си е човек, няма цвят или религия. Браво, майсторе!!! Още хиляди хора да зарадваш с гозбите си :)

    ОтговорИзтриване
  6. Нурай Хасан30/9/20 06:14

    Майстор си беше и такъв ще го помня. Дълъг и щастлив живот ти желая майстор е.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен30/9/20 06:16

    Хубавия човек си го личи още като го чуеш как говори!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен30/9/20 08:22

    kupana banica za elita nai mi haresva

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен30/9/20 08:25

    Простите Кърджалиици не разбират от добро.До тук четох толкова много добрини от мъже,жени,деца,че ми се иска да запея от радост.Има надежда, имаааа.Но селяните се подиграват на всеки който прави добро.Яд ги е,че те не имат смелост да го направят

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен30/9/20 13:57

    Драга редакция освен за този господин който е работил като готвач имаше и още един много добър майстор като него който се казваше Хасан и е работил в Тютюнева промишленост гр.Кърджали но за съжаление той почина. Беше много добър като в предприятието където работеше, така и по сватби и приготвяше големи специалитети за големците. Ако от редакцията проявят за него интерес неговият син и неговата съпруга работят в началото на кооперативният пазар в града като продават плодове и лесно ще ги намерите. Мисля, че си заслужава и за него да напишете материал. Добрите хора трябва да се помнят.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен30/9/20 13:57

    Към 21.56
    Ей комплексирани човече, не се надувай толкова де! Недей да злобееш! Човека се е доказал, а ти?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.