24rodopi.com/Политика

Президентът на Франция Еманюел Макрон лично поздрави лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и цялата партия за активните действия на Движението в подкрепа на европейската интеграция на Северна Македония и целите Западни Балкани. Това се случи по време на разговора между двамата, който се състоя на Срещата на върха на европейските либерали в Брюксел. В нея участваха държавни и правителствени ръководители, председатели на партии от европейското либерално семейство, съобщават от пресцентъра на ДПС.

Веднага след вота на недоверие към правителството на Кирил Петков ДПС внесе в парламента предложението на френското председателство на ЕС за преговорна рамка на Северна Македония, с което даде възможност за се намери решение на спора между България и Северна Македония при защита на българския национален интерес, отбелязват още от партията.

Мустафа Карадайъ е провел още разговори с премиерите на Нидерландия - Марк Рюте, на Белгия - Александер де Кро, на Люксембург - Ксавие Бетел, на Естония - Кая Калас, и на Ирландия - Мишел Мартин.

Европейската интеграция на Западните Балкани бе основна тема на двустранните срещи на Карадайъ, посочват от ДПС.

Днес на Съвета на либералите получихме много поздравления за усилията, които полагаме като ДПС и за действията, които вършим в България във връзка с разширяването на ЕС и по-конкретно на Западните Балкани и Северна Македония, каза Карадайъ на брифинг в централата на АЛДЕ, даден за българските журналисти в Брюксел.

Надявам се час по-скоро да има решение за Северна Македония, каза Мустафа Карадайъ. И заяви: "Ние показахме като опозиционна партия как водим последователна политика. Още от 90-те години казахме, че за да преодолеем различията на Балканите, трябва да членуваме в общи съюзи - ЕС и НАТО.".

Работещата формула започва с диалог, каза още Карадайъ. Той коментира, че пред последната седмица бившите управляващи в България са получили класически политически урок и със свалянето на председателя на НС и в първия успешен вот на недоверие.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/6/22 21:23

    А просто кирчо ???С кого се е срещал или са го отсвирили и там ?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/6/22 22:19

    Тоя мъстък какво е направил за присъединяване на Турция към ЕС...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен24/6/22 08:25

      Турция си има свои политици ,а.салак ! Тука е България и нейните политици работят за добросъседство, а за членство има други условия , семе кафалъ .

      Изтриване
  3. Анонимен23/6/22 22:23

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  4. Браво на ДПС и бат Карадайъ....само и само ДПС.....Долу Долу Долу токсичните партииии-бандиии

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/6/22 23:01

    Ердо да не чуе за Макарон..

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен23/6/22 23:25

    Te samo da mislqt za severna makedonia a v bulgaria gladni da umirat za tova vsi4ki mladi si trigvat ot bg nqkide na dale4 ot tezi gladni upravnici

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен24/6/22 07:55

    Те са се утрепали то движението да интегрират където, който дойде......майййко мила! Пачки, ако има от някъде за интегриране....по-може.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен24/6/22 15:42

    Имаше три проекторешения, внесени от ГЕРБ, ДПС и "Демократична България", но Комисията отхвърли предложенията на ГЕРБ и ДПС.
    Одобрено и внесено бе само проекторешението на "Демократична България" и единствено то бе гласувано със 170 гласа за. Това е новината - в противовес на дезинформацията а-ла-дпс.
    Карадайъто от една опортюнистична снимка, снимана отвън на входа вървешком, може да си приписва заслуги, но одобрението на България на този етап не означава нищо - докато Северна Македония не го направи и тя от своя страна.
    Северна Македония има статут на кандидат за членство в ЕС от 17 години и получи зелена светлина за започване на преговори за присъединяване през 2020 г.
    България по-рано настояваше Северна Македония официално да признае, че македонският език има български корени, да спомене българско малцинство в конституцията си и да премахне антибългарската реторика. Северна Македония каза, че нейната идентичност и език не са отворени за обсъждане и че решението трябва да се основава на европейските ценности.
    Франция, която в момента заема ротационното председателство на ЕС, положи последни усилия тази седмица за разрешаване на етническия и културен спор, което изглежда е успех - но до известна степен.
    Гласуването стана само един ден след като Украйна и Молдова получиха статут на кандидатки за ЕС, отчасти в отговор на руската агресия в Украйна.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.