24rodopi.com/Образование

Средна оценка „много добър“ е резултатът, който са постигнали четвъртокласниците на националното външно оценяване, съобщиха от Министерството на образованието.

На него се явиха над 52 500 деца. По български език и литература учениците са изкарали средно 70,5 точки от 100, резултат съизмерим с този от миналата година. Повишение със 7 т. в сравнение с 2022 г. има в средния резултат по математика, който е 64,4 т. от 100. По скалата за превръщане на точките в оценки, при което среден (3) се поставя на 30% от максималния брой точки, резултатът и по двата предмета е „много добър“.

Анализът показва, че учениците имат по-добри познания по български език и литература  отколкото по математика.

Преобладават учениците, получили много добра и отлична оценка, като по математика това са 57,14 %, а по български език и литература – близо 72 %.

В групата с най-високи резултати са София-град, Смолян, Пловдив, Варна, Благоевград и Перник. Добре се представят и четвъртокласниците от Плевен. Сред регионите с най-ниски резултати за поредна година са Кърджали и Сливен. Кърджалийските четвъртокласници са на предпоследно място в страната.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/6/23 16:45

    Няма нищооооо. :) Те са малки още... Като пораснат и станат зрелостници ще получат само 5-6 на ДЗИ по БЕЛ. Ще се научат от своите каки и батковци как се борави с бръмбари...
    Та това, че областта е на последно място не е болка за умиране. Болката е после ... Как неграмотни, неотварящи училищните порти, шляещи се по заведения и улици, дипломиращи се едвам с тройка , на ДЗИ получават 5 - 6. На кого да благодарим ?: - на Родителите, които плащат за бръмбарите; - на Тези където въртят бизнес със своите връзки получавайки и подсказвайки отговорите на ДЗИ; - на Учителите , които се гордеят с постиженията на своите ученици знаейки как са взели изпита... То е ясно ... Така ще се учи и във Вузовете... Бръмбарчето + пари в брой = лекари, зъболекари, ИТ специалисти....и т.н.. Какви времена ни чакат само...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен10/6/23 21:18

      Точно написано,но не се предприемат мерки,всички знаят,който е тарикат,богат,той ще успее,другите трябва да заминават за Европа...нищо не е справедливо ,не е честно,не е почтенно...

      Изтриване
  2. Анонимен9/6/23 17:37

    Да се увеличат многократно заплатите на учителите

    ОтговорИзтриване
  3. Дядо Ташко9/6/23 19:14

    За постигнати високи трудови успехи увеличете заплатите на даскалите от област Кърджали.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/6/23 20:13

    Тази година на матурата имаше повече двойки.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен9/6/23 20:50

    Затова пък дванадесетокласниците са на десето място в страната.........от възможни 28.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен10/6/23 19:41

      Не е вероятно на предпоследно място са.

      Изтриване
  6. Анонимен9/6/23 20:51

    Затова пък дванадесетокласниците са на 10-то място в страната от възможни 28.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен10/6/23 18:16

    Tova pokazva,ce ne se polzvat brambari pri nas.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.